nedeľa 4. októbra 2015

George R. R. Martin - Búrka mečov 1: Oceľ a sneh

Budúcnosť krajiny visí na vlásku...

Z piatich nepriateľov, súperiacich o moc, je jeden mŕtvy, druhý v nemilosti, a vojna zúri rovnako kruto ako predtým, vznikajú nové spojenectvá, rozpadajú sa staré. Joffrey Lannister sedí na Železnom tróne, no je to nanajvýš rozpačitý vládca Siedmich kráľovstiev. Jeho najmocnejší nepriateľ lord Stannis je porazený a skompromitovaný, stal sa obeťou žiarlivej čarodejnice, ktorá ho pevne drží vo svojej temnej moci. Ale mladý Robb Stark stále vládne severu z pevnosti v Riavokrute. Plánuje, ako poraziť nenávidených Lannisterovcov, aj keď držia jeho sestru ako rukojemníčku v Kráľovom prístave, kde stojí Železný trón. 

Medzitým putuje cez krvou zaliaty kontinent Daenerys, kráľovná vo vyhnanstve, pani jediných troch živých drakov na svete. Vo vzduchu cítiť smrť a rozklad z ničivej vojny dynastií, ale Daenerys zhromažďuje spojencov a bojovníkov, aby mohla prepadnúť Kráľov prístav v nádeji, že tak znovu získa korunu, o ktorej je presvedčená, že jej právom patrí.
George R. R. Martin je jeden z najtalentovanejších spisovateľov súčasnosti. Jeho knihy mám veľmi rada, aj keď je pravda, že mi niekedy trvá strašne dlho, kým sa jeho knihou prelúskam, keďže píše dosť komplikovaným štýlom. Búrka mečov je tretí diel, pričom je rozdelený na dve časti - prvá má názov Oceľ a sneh, druhá Krv a zlato a opäť raz sa nejedná o nejaké tenké diela, ale o poriadne bichle. Musím uznať, že kvalitou sa vyššie pohybovala druhá časť, aj keď Oceľ a sneh tiež splnili moje požiadavky.

"....a medveď zavoňal ho hneď. Ach, med! Medveď! Zavoňal vo vánku jej med, sám v tmavohnedej srsti uprostred."

Boj o moc pokračuje stále ďalej a nikto už nemôže nikomu veriť. Každý chce vyhrať, každý chce vládnuť a tak ani spojenci už nie sú spojencami. Prerozprávať celý dej by mi trvalo asi tak hodinu a určite by som vám prezradila veľa spoilerov, preto iba poviem, že autor veľmi rád zabíja svoje postavy, komplikuje dej a nikdy neviete predvídať, čo by sa mohlo stať. Keď som začínala s jeho knihami, bola som úplne mimo z toho obrovského počtu postáv a musím uznať, že mi to ešte stále robí problémy. Našťastie sa na konci knihy nachádzajú všetky rody so svojimi členmi, takže sa vždy môžte pozrieť o koho vlastne ide. Ako som už spomínala túto knihu som neprečítala za jedno popoludnie, ale čítala som ju dlhšie. Popri tom ako namáham mozgové závity v škole, na to mnohokrát už nemám doma silu a tak som vždy prešla len nejakých pár desiatok strán. Príbeh sa už poriadne skomplikoval a sama som zvedavá na rozuzlenie. Čo najviac zbožňujem na autorovi je jeho nepredvídateľnosť. Nikdy neviem, čo asi môže zase vymyslieť a vždy ma prekvapí. Na to, že je to už tretia kniha a autor má zase nejakých 1000 strán, príbeh vôbec nestagnoval a bol perfektný. Bála som sa o čom ešte autor bude toľko písať, veď táto séria je naozaj rozsiahla, no zatiaľ mu to perfektne vychádza. Okrem toho, že je tento diel mimoriadne bohatý na úmrtia a rôzne zvraty, udialo sa toho asi najviac.

"Lepšie uvidí s jedným okom namiesto dvoch."

Zatiaľ sme zhruba v polovici a príbeh sa podľa mňa ešte len začína poriadne rozbiehať. Je pravda, že sa jedná o poriadne rozsiahlu sériu, ktorá dá zabrať, no myslím si, že sa jedná o kvalitné diela. Možno ste si všimli, že je teraz v kníhkupectvá ch veľký pretlak rovnakých, alebo aspoň podobných kníh a že je už dosť ťažké nájsť niečo nové, neokukané, čo tu ešte nebolo. Preto si myslím, že autor týmto naozaj poteší mnohý ch čitateľov, najmä staršie vekové kategórie,, Neviem, či som to už niekedy spomenula, ale jeho knihy sú určené skôr starším čitateľom, ktorí už majú nejakú tu knihu za sebou a rozhodne si nemyslím, že by mola zaujať mladších čitateľov, keďže je dosť komplikované. 

Knihe nemôžem dať nič iné než plný počet lajkov, pretože to bolo naozaj vynikajúce dielo, ktoré vám môžem len a len odporučiť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Knihu si môžete zakúpiť TU

4 komentáre:

  1. celá série Píseň ohně a ledu je fantastická ( Hra o trůny , střet králů , bouře mečů , hostina pro vrány , tanec s draky ) doufám , že někdy konečně vydá vichry zimy , kterou má již téměř dopsanou a pak chce napsat ještě jednu a dreams of spring , kde celou ságu uzavře.
    Ještě , že seriál hra o trůny pokračuje , ikdyž kniha není zatím vydaná . Moje nej série všem doporučuji.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vynikajúca kniha a skvelá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť