nedeľa 30. augusta 2015

Závislá od teba - Laurelin Paigeová

Prekoná láska minulosť?

Krásna Alayna Withersová vie, čo znamená prenasledovanie a zákazy približovania, ale to už aj s pomocou terapeutky azda prekonala. V ruke má novučičký vysokoškolský titul a premyslenú celú budúcnosť – získa lepšiu pozíciu v nočnom klube, kde pracuje, a vyhne sa každému mužovi, ktorý by mohol spustiť jej obsedantnú poruchu. Dokonalý plán! Alayna však vôbec nerátala s Hudsonom Pierceom, novým majiteľom klubu. Je inteligentný, bohatý a neuveriteľný fešák – presne typ muža, od ktorého by sa mala držať čo najďalej, ak sa chce vyhnúť prízrakom z minulosti. 

Lenže osud to chcel inak a Alayna je už stredobodom Hudsonovho záujmu. Chce ju dostať do postele a vôbec sa tým netají. Keď jej Hudson dá neodolateľnú obchodnú ponuku, už sa mu viac nemôže vyhýbať a jeho magnetizmu sa nedá ubrániť... 

Keď zistí, že aj Hudson má svoju temnú minulosť, je už neskoro. Alayna si uvedomuje, že s problematickejším chlapom sa ani zapliesť nemohla. Je však možné, že práve ich minulosť im dá šancu navzájom sa vyliečiť a konečne nájsť skutočnú lásku.

Nie je žiadnym prekvapením, že sa na mojom blogu objavuje recenzia na ďalšiu erotickú knihu. Klamala by som, keby som povedala, že nemám tento žáner rada alebo že som neprečítala už tucet podobných kníh. Čím viac takýchto kníh čítam, tým horšie je nájsť nejakú, ktorá je fakt dobrá, ktorá by sa odlišovala, preto som mala aj pri čítaní Závislej od tebe vysoké očakávania. S Laurelin som sa ešte nestretla, no myslím, že naša premiéra dopadla veľmi dobre.

"V tom okamihu som si dovolila uveriť, že by sme takto mohli ostať bez toho, aby ma to pohltilo, hoci som sa obávala, že sa to už stalo."

Zistila som, že pri podobných knihách je najdôležitejšie ako sú napísané - či je štýl chytľavý, či neobsahuje len samé klišé, či sa príbeh neťahá. S príbehom toho veľa nenarobíte a nevymyslíte. Už podľa anotácie sa môže zdať, že sa jedná o jedno veľké tuctové klišé - hlavná hrdinka sa zamiluje do bad boya a aj keď ju priťahuje, chce sa od neho držať čo najďalej, lebo má temnú minulosť. A len tak mimochodom, ani on nesekal dobrotu. Toto všetko tu už bolo. Nie je to nič extra, čo by spravilo v erotickej literatúre dieru do sveta. No bolo to dobré. Veľmi dobré. Autorka znázornila postavy naozaj živo a ja som sa s nimi vedela stotožniť. Mali svoje chyby, neboli dokonalí, no o to viac realistickejší. Emócie a napätie medzi nimi priam sálali z každej strany, priala som im to od začiatku až do konca. 

"No teraz, keď sa vo mne tá myšlienka pevne zakorenila, nedokázala som nemyslieť na všetky živočíšne možnosti."

Páčilo sa, že mi kniha nebola príliš presladená a celkovo bola romantika podaná takým iným, akoby drsným spôsobom. Nejedná sa teda o typický romantický vzťah, ale aj Alayna a Hudson mali veľa pekných momentov, takých čo zahrejú pri srdiečku a vy máte chuť niekoho objať (alebo zjesť veľa zmrzliny). Kniha nebola úplne dokonalá a mala svoje chybičky krásy, ako boli napríklad niektoré zbytočné strany, zaťahovanie temnej minulosti, keď sa to najmenej hodilo a do situácií to nepasovalo alebo opisovanie toho, ako Alayna nad niečím 5 strán premýšľa. Všetko toto však popritom ako bol príbeh napísaný, boli len nepatrné detaily, ktoré mi čítanie nepokazili. Aj keď by toto dielko pokojne mohlo skončiť týmto dielom, jedná sa o trilógiu a tak nás ešte čakajú ďalšie dva diely. Nie som si úplne istá o čom autorka bude ešte písať, no pevne verím (modlím sa), že príbeh nepokazí a možno nejako dobre zamieša karty.

Krátke zhrnutie: Už keď som sa do knihy púšťala, mala som akýsi dobrý pocit, že to bude kvalitné dielko. Laurelin štýl je naozaj chytľavý, píše naozaj živo a nebyť pár chýb dokonalosti, dala by som jej aj plné hodnotenie. Pokiaľ však hľadáte niečo dobré z erotického žánru, určite siahnite po tomto dielku.

Ako som už spomínala k 5 lajkom ešte niečo chýbalo, no autorka má ďalšie dve knihy na to, aby ma presvedčila, že si zaslúži aj plný počet. Druhého dielu by sme sa mali dočkať ešte tento rok a to v decembri.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu si môžete zakúpiť TU :)

3 komentáre: