piatok 6. februára 2015

S láskou Rosie - Cecelia Ahernová

Niekedy trvá veky, kým pochopíte, kto je ten pravý!

Nejlepší přátelé Rosie a Alex se musí vinou osudu rozloučit na neurčito, aniž by si dokázali navzájem přiznat pravdu o svých citech. Jejich přátelství pokračuje dlouhé roky pouze prostřednictvím e-mailů, dopisů a dlouhých telefonních hovorů, které si vyměňují přes oceán. 

Žijí své vlastní životy a hledají štěstí a „poklad na konci duhy“. 

Přijdou na to, že ho mají na dosah ruky už dávno a dostane jejich láska druhou šanci?
S láskou Rosie u nás v poslednej dobe vyvolalo veľký rozruch, najmä po tom, čo sa objavil v kinách film. Priznám sa, že som filmovú podobu ešte nevidela, no určite si ju chcem čo najskôr pozrieť. Ešte skôr som si však chcela prečítať knihu, aj napriek tomu, že som sa dozvedela, že nemá toho veľa spoločného s filmom (čo ma mrzí). Musím však uznať, že ma táto kniha veľmi milo prekvapila a skrýva v sebe oveľa viac. Nejedná sa o žiadnu 120 stranovú jednohubku, keďže zachytáva dlhší časový úsek života našich hlavných hrdinov. Tak trochu by som povedala, že sa toto dielko podobala v niektorých veciach na román Jeden deň a že mali veľa spoločného, ale keďže zbožňujem aj túto romancu, vôbec mi to nevadilo.

"Svatba dopadla docela dobře, co ty na to?"

Naši hlavní hrdinovia - Alex a Rosie sú najlepší kamaráti, všetko si hovoria, dôverujú si, sú do seba zaľúbení, no ani jeden to nechce tomu druhému povedať. Potom sa však pár vecí pokazí, zomelie, skomplikuje a to, že by sa predsa len mohli dať dokopy vyzerá ako nereálna možnosť. No nie nadarmo sa hovorí, že pravá láska trvá navždy a tak je vždy predsa len šanca. Alebo nie?

Keď som sa púšťala do tejto knihy, vôbec som nečakala, že bude tak dobre napísaná. Celá kniha je písaná vo forme emailov, SMSiek, telefonátov a nenájdete v nej žiadne nudné opisy. Musím uznať, že som v tom ale mala niekedy chaos a trvalo mi, kým so zistila, čo sa vlastne teraz odohráva, aká je situácia, kde sa nachádzame a podobne. Miestami mi chýbalo trošku nejaké to tradičné rozprávanie a niečo, čo by mi aspoň trošku zmiernilo chaos. Okrem toho, ako som už spomínala, toto dielko sa mi veľmi (miestami až príliš) podobalo na Jeden deň. Nie, že by mi to nejako prekážalo, len som mala pocit, že sa autorka nechala inšpirovať od, predsa o ničo skúsenejšieho, spisovateľa Davida Nichollsa. Do očí mi hneď udrelo množstvo emócií, ktoré sa autorka rozhodla do knihy vložiť. Miestami som už mala slzy na krajíčku, inokedy som sa smiala a celý príbeh bol proste skvelý. Ani na chvíľku som sa nenudila, nemala som potrebu odložiť knihu nabok a vrátiť s k nej neskôr a to aj napriek tomu, že má vyše 400 strán.

"Proč bys nemohla chodit se svým njlepším přítelem?"


Naše hlavné postavy boli skvelé, neboli dokonalé, ale ľudské, robili chyby ako aj my ostatní a páčilo sa mi, že ani jeden z nich nebol podľa autorky nejaký svätec. Okrem Rosie a Alexa sa na scéne objavilo ešte množstvo ďalších postáv, ktoré príjemne dotvárali dej aj celkovú atmosféru. V knihe sa nenachádzali žiadne hluché miesta, vôbec nestagnovala, príbeh sa posúval pekne dopredu a čítal sa skvelo, až na to, že som sa niekedy strácala. Keby autorka zvládla o niečo lepšie tuto stránku, kniha by sa čítala naozaj perfektne. Zápletka bola taká svieža a bolo jasné, že je určená skôr o niečom starším čitateľom, aj keď sa môže zapáčiť aj mladším ročníkom.

Bola som milo prekvapená a takéto skvelé dielko som naozaj nečakala. Kniha však jeden lajk sťahujem za spomínané nedostatky a už sa veľmi teším na film. Pokiaľ máte radi romantiku, emócie a zamotané príbehy, určite po knihe siahnite :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

5 komentárov:

  1. Mě se líbila jak kniha, tak i film. Je jasné, že to bude trochu jiné, protože kdyby měli natočit film na nějakých 500 stránek, tak by to bylo na dlouho. Ale divila jsem se, že se i celkem drželi, až na pár trochu větší detailů, ale ono se to tak hodilo. A kniha se mi hrozně líbila, kvůli tomu jedinečnému stylu. Krásná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kniha je úplne úžasná. Keď som ju čítala bola som milo prekvapená, že je to také skvelé, pretože to prekonalo moje očakávania :). Film som videla. Nepovedala by som, že nemá veľa spoločného s knihou... Oni ho len skrátili čo je celkom pochopiteľné :D. Všimla som si, že často spomínaš Jeden deň. Túto knihu si už dlho chcem veľmi prečítať, takže teraz si ma celkom navnadila :). Skvelá recenzia :) !

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tohle musim videt a musim cist! teda nejdriv precist a pak videt v kine :) snad to jeste stihnu, nez to stahnou. ale vsichni jsou z toho taaaak nadseny, to si nemuzu nechat ujit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kniha aj film úplne perfektné naozaj, strašne som nadšená :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Úžasnéééé, kniha aj film pecka! Super super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť