utorok 17. februára 2015

Maxim E. Matkin - Hviezda jasná

Dokáže nájsť šťastie a lásku?


Existujú ponaučenia, ktoré sú absolútne pravdivé a predsa sa nimi nikto neriadi. Existujú ľudia, ktorí priťahujú iných ako rozsvietený maják lode na rozbúrenom mori, a predsa sa cítia osamelí a nepochopení. 
Stela má dvadsať a je čašníčka. Nie je celkom obyčajná čašníčka, má jednu zvláštnu schopnosť a okrem toho väčšie množstvo rodičov, dvoch dobrých kamarátov, zmätky vo vzťahoch s mužmi, dostatok instantných rád do života, snahu konať dobro a vrodenú impulzívnosť. 
Ak toto nie je prvá kniha, ktorú od Maxima E. Matkina čítate, možno zistíte, že postavy, ktoré spoznáte v tomto príbehu, ste už stretli. Možno v živote a možno v jednej z predchádzajúcich kníh. Pretože tak ako sa zaplietame do životov svojich blízkych a často aj celkom cudzích ľudí, tak sa to deje aj postavám v knihách. Stela – zvaná tiež Hviezda Jasná Kopasná – bude chvíľu stratená, bude sa rozčuľovať, zachraňovať, utekať, odpúšťať a milovať. A nakoniec nájde, čo nehľadala, a napriek tomu bude aspoň pre ňu konečne všetko jasnejšie. Hviezda jasná.

Pokiaľ môj blog sledujete dlhšie, možno ste si už všimli, že slovenských autorov príliš nečítam, no som jeden z mála blogerov, ktorý má rád knihy od vydavateľstva Evitapress a od Maxima E. Matkina. K tomuto spisovateľovi som sa dostala naozaj náhodne, no veľmi som si ho obľúbila. Je to veľmi svojský autor, ktorý doteraz tají svoju identitu, no pevne verím, že sa raz konečne rozhodne ukázať svetu, kto je, keďže sú dokonca aj pochybnosti, či je muž alebo žena. 

Naša hlavná hrdinka - Stela alebo Hviezda Jasná Kopasná je mladá čašníčka, ktorá pracuje v kaviarni po tom, čo skončila so školou. Chodí s chlapom, ktorý si ju absolútne nezaslúži, hľadá vo svete, ktorý je len chaos, je dobrosrdečná a chápavá, neznáša rady do života od svojich rodičov a potrebuje zistiť, kto vlastne je. Nechýba jej humor a irónia, presne ako v žiadne z Matkinových kníh. Aj toto dielko bolo napísané s ľahkosťou, inšpiratívnosťou a bolo v ňom popretkávaných mnoho príbehov, v ktorých sa určite nájdete (ja som sa opäť raz našla).

" Existujú ľudia, ktorí priťahujú iných ako rozsvietený maják lode na rozbúrenom mori, a predsa sa cítia osamelí a nepochopení.“

Hviezda jasná je Maxinova desiata kniha a musím uznať, že som bola zvedavá, čo ešte Maxim vymyslí. Predsa len písať toľko a v podstate všetky knihy napísať skoro rovnako, s podobnými zápletkami, tak aby čitateľa zaujali, môže byť niekedy ťažké. Okrem toho, po jeho predposlednej knihe, Úplne najviac, ktorá sa mu podľa jeho čitateľov príliš nepodarila, sa mnohí obávali, či sa ešte ten starý Matkin vráti, alebo nie. Jeho knihy sú podľa mňa skvelé v tom, že aj keď sa jedná len o obyčajné príbehy zo života, sú vykreslené naozaj skvelo a humorne. Jednotlivé situácie vie vykreslovať naozaj trefne a príbehy sú vhodné akurát na cestu autobusom alebo len tak na večer. Ja jeho knihy zbožňujem práv preto, že si pri nich vždy oddýchnem, zasmejem sa, občas krútim len hlavou a mám slzy na krajíčku a rozmýšľam, že existujú skutoční ľudia, ktorí niečo takéto prežili. 

Celý príbeh sa točí v podstate okolo našej hlavnej hrdinky, okolo toho ako hľadá samu seba, ako si musí uvedomiť, že jej chlap ju len ťahá dole a ako nám prostredníctvom Stely autor naznačuje, že sa nikdy nemáme vzdávať svojich snov. Píše veľmi emotívne, knihy je drobnou jednohubkou, žiadna bichľa, nenudí vás opismi, dialógy sú krátke, autor sa príliš nerozpisuje, nevenuje veľa času rozpracovaniu charakterov našich postáv, oboznamujú nás s nimi len veľmi rýchlo a skôr sa sústreďuje na celý príbeh, ktorý nestagnuje, pekne sa posúva dopredu, nie sú žiadne hluché miesta. V knihe sa objavia postavy už aj z predchádzajúcich dielov, preto je lepšie, keď knihy čítate po poradí, aj keď na sebe nenadväzujú a nie sú súčasťou jednej série.

Mnoho čitateľom nechce dať týmto knihám šancu, pretože ich považuje za príliš jednoduché, či o ničom. Popritom všetkom fantasy, ktoré každý mesiac vychádza, je niekedy príjemné dať šancu aj o niečo jednoduchším príbehom, ktoré vychádzajú z reálneho života. Maxim E. Matkin je len slovenská podoba ostatných zahraničných autorov, venujúcich sa podobnej téme. A keď sa nám páčia ich knihy, preč by sa nám nemohli zapáčiť tie slovenské?

Knihe nemám čo vytknúť a tak jej dávam plný počet lajkov. Pokiaľ ste ešte tomuto autorovi nedali šancu a máte chuť na jednoduchú romantiku, určite by ste mali dať autorke šancu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk. Knihu nájdete TU.

9 komentárov:

  1. Autor musí být opravdu hlavu plnou nápadů, když už tolikáté dílo napíše tak skvěle, jak píšeš. Já bych nedokázala ani jedno a on jich má na kontě už tolik. Příběh jinak vypadá hezky a nejspíš by mi i sedl. Krásná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Od tohto autora si chcem už veľmi dlhú dobu prečítať niečo a pravé vďaka tvojej recenzii som sa rozhodla že si ihneď dať do wishlistu pravé túto knihu a v budúcnosti si ju určite kúpim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jeho knihy zbožňujem a táto ej skvelá! Super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nevedela som čo čakať, keďže Evitovky ma nezaujali, ale dala som mu šancu a nesklamal :)

    OdpovedaťOdstrániť