sobota 28. februára 2015

Andrew Fukuda - Korisť

Ako zostať nažive vo svete, kde sú ľudia len potravou?


Gene a jeho priatelia utekajú pred nocou. Gena však neprenasledujú len krvilační lovci, ale aj spomienky na Ashley June, ktorá sa preňho obetovala a zostala v Ústave pre výskum glupanov. Zároveň sa v ňom prebúdzajú city k ľudskému dievčaťu Sissy.


Na úteku sa dostanú až do ľudskej komunity, žijúcej na tajnom mieste vysoko v horách. Keď si začnú myslieť, že sú konečne v bezpečí, udalosti naberú nečakaný smer. Gene zisťuje, že nový svet, ktorý objavili, je možno ešte horší ako ten, ktorý opustili.

Druhý diel strhujúcej trilógie Andrewa Fukudu.

Na druhý diel tejto série som sa mimoriadne tešila, keďže prvý sa mi páčil. Bola som mimoriadne prekvapená, keď som sa do Koristi pustila, že si ešte toľko vecí pamätám, keďže to bolo už dosť dávno, čo som čítala Lov. Na tejto série sa mi mimoriadne páčilo, že bola taká originálna a mala som vysoké očakávania na druhý diel, pretože mám pocit, že je toto jedna z najlepších ( ak nie najlepšia séria) akú vydavateľstvo Fragment vydalo.

"Všetky sa veselo vysmievajú, biele zuby im žiaria v slnečnom svite. Pri chôdzi sa zvláštne kolíšu a vlnia." 

Hneď na úvod chcem povedať, že druhý diel proste o niečo slabší ako prvý. Nemôžem úplne povedať, že by sa jednalo o tú tzv. prekliatu dvojku, ale autor jednodznačne v prvom dieli nasadil latku poriadne vysoko, a preto bolo ťažké ho prekonať. Asi najviac mi vadilo, ž príbeh už nebol až taký nabitý akciou ako jednotka, že sa až toľko neudialo a nedokázala ma kniha toľko držať v napätí. Pár krát som dokonca knihu odložila nabok a mala som problém sa k nej vrátiť. Aj napriek tomu, že naše postav boli opäť skvelé, autor ešte viac rozvil celý príbeh a ukázal nám, že jeho fantázia je nekonečná, boli tam niektoré veci, ktoré mi proste udreli do očí a vadili. Nebyť krátkych kapitol, ktoré celý spád urýchľovali, príbeh by sa ťahal ako žuvačka. Veľmi ma potešilo, že s v knihe udialo kopec nečakaných zvratov, pri ktorých som len zostala pozerať s otvorenými ústami. Práve tie nakoniec vylepšili môj dojem z celej knihy. Bola som prekvapená, keď som si pozerala, aké pocity mali z tejto knihy iný čitatelia a že sa vyjadrili, že sa im toto pokračovanie páčilo viac ako Lov. Mnoho vecí sa skomplikovalo, na povrch vychádzali stále nové tajomstvá, príbeh sa nám zamotal o nové postavy. Aj lásku. 
"Zvony času vyzváňajú,
 dobrých ľudí zvolávajú. 
 Slnko klesá za horu,
 je čas sadnúť ku stolu." 

Možno si ešte spomínate na dievča - Ashley June, ktoré zaujalo nášho hlavné hrdinu Gene, už v prvom dieli. V druhom sa už na scénu dostalo úplne nové, ktoré Genemu poriadne zamotalo hlavu. Bola som veľmi rada, ž sa autor rozhodol vložiť do druhého dielu aj nejakú tú lásku, romantiku, no zároveň sa stále držať prvého plánu - že sa jedná o dobrodružný príbeh, nie romancu.

Už na jar by sme sa mali dočkať aj tretieho pokračovania, ktorý dostane názov Pasca. Koniec tohto dielka bol najlepšou časťou a aj napriek tomu, že sa mi Korisť páčila oveľa menej a považujem ju skôr za priemernú knihu, rozhodne si tretí diel nenechám ujsť. Pevne verím, že sa autor opäť pozviecha  a napíše tretí diel tak dobrý ako prvý. Mnoho krát som sa už presvedčila o tom, že keď je prvý diel super, druhý zlý -> vyplýva z toho opäť raz dobrý. Knihy nie sú ani náročné na čítanie, keďže sa jedná o menšie kúsky, ktoré nemajú mnoho strán.


Knihe by som nakoniec udelila 3 lajky - boli tam veci, čo sa mi páčili, ale žiaľ rovnako tam bolo aj tých čo mi vadili. Knihe však určite dajte šancu, možno vás zaujme oveľa viac ako mňa :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment. Knihu nájdete TU :)

1 komentár:

  1. Mě se právě naopak druhý díl líbil o něco víc, protože to dávalo větší logiku, autor si více zaobíral pocity postav a akce bylo taky víc než dost. Ale je to skvělá kniha a jsem zvědavá na ukončení série :)

    OdpovedaťOdstrániť