nedeľa 15. februára 2015

21. deň - Kass Morgan

Základom je prežiť!

Už stovky rokov na Zem nikto nevkročil – až doteraz. Od pristátia stovky odsúdencov uplynulo už 21 dní. Sú to jediní ľudia, ktorí žijú na planéte... alebo si to aspoň myslia. Tvárou v tvár neznámemu nepriateľovi sa Wells pokúša udržať skupinu pohromade. Clarke sa zatiaľ snaží odhaliť tajomstvo údajne opustenej planéty a pomôcť Bellamymu nájsť jeho sestru – bez ohľadu na možné následky. A na vesmírnej stanici musí Glass podstúpiť neľahkú voľbu medzi životnou láskou a samotným životom. 

V tomto vzrušujúcom pokračovaní knihy Prvých 100 autorka odhaľuje neuveriteľné tajomstvo, spochybňuje všetky základné istoty a testuje pevnosť ľudských vzťahov. 

A ak chce sto odsúdencov prežiť, musia si uvedomiť, že existuje len jediné riešenie – zabudnúť na všetky spory a spolupracovať.



Kniha 21. deň je pokračovaním dielka Prvých 100. Zatiaľ čo v zahraničí zožala táto kniha veľký úspech, u nás na Slovensku a v Čechách sa až takého úspechu nedočkala. Možno viete, že bol podľa tejto knihy natočený aj seriál, na ktorý ja sa chystám strašne dlho, ale ešte som sa k tomu nedostala. Tak dlho som to odkladala, že som si ani nevšimla, že už vyšlo pokračovanie prvej knihy, ktorú som si bezpodmienečne musela prečítať. 


V prvom dieli sme sa oboznámili so 4 hlavnými postavami - Bellamy, Clarke, Wells a Glass. V druhom dieli sa nimi budeme zaoberať ešte viac. Celá situácia v tábore sa komplikuje, rastie rivalita, dokonca pravdepodobne existuje na Zemi život a ďalší ľudia. Nikto by nepredpokladal, že by niekto prežil Kataklizmu. Okrem toho pomaly začínajú dochádzať aj zásoby jedla a nikto nevie, ako sa bude pokračovať ďalej. Situácia sa nekomplikuje len na Zemi, ale aj na vesmírnej lodi. Pomaly dochádza kyslík a Glass a Lucas sa snažia všetkých zachrániť, ale nevychádza im to podľa predstáv. 

Druhý diel je preto oveľa napínavejší, viac vecí sa komplikuje a dramatizuje a z knihy môžete doslova nasávať to napätie. Druhý diel na mňa pôsobil preto oveľa dôveryhodnejšie a viacej som si ho užívala. Autorka si ponechala svoj vynikajúci štýl, knihu napísala dokonale a ja som ju zhltla za jedno popoludnie. Zo začiatku sa síce nedialo nič dramatické a niekomu sa môže zdať, že sa príbeh trochu ťahá, ale potom sa to rozbehlo a od druhej polovice to chytilo poriadny ráz. Čo sa týka konca tak to podľa mňa ukončila autorka v jednej z najlepších častí knihy a svojich čitateľov teda poriadne navnadila na ďalší diel ako aj v jednotke. Celá kniha sa točila okolo akcie, napätie, drámy a čo mne možno trošku chýba, je nejaká tá láska. Viem, že táto kniha nebola napísaná na to, aby riešila nejakú love story, ale bola by som radšej, keby jej tam bolo aspoň trošku, možno na oživenie.

"Stratili už veľa životov."

Dystópie sú už všade okolo nás, a preto je veľmi ťažké prísť s nejakou novou a zaujímavou témou, ktorá by zaujala. Kass sa to však podarilo. S niečím podobným som sa ešte nestretla a som veľmi zvedavá, ako sa rozhodne nakoniec autorka sériu ukončiť. Jediné čo ma mrzí je, že seriál predbehol knihu a tak mnohí knihe buď už ani nedajú šancu, nezodpovedá ich predstavám, keďže seriál sa knižnej predlohy zrovna príliš nedrží. Kniha 21. deň bola opäť vyrozprávaná z viacerých pohľadov. Autorka charakteristike postáv nevenovala veľa a povedala nám o nich len veľmi málo. 21. deň vôbec nezaostáva za svojou predchodkyňou a aj keď mnoho čitateľov autorke vyčíta, že kniha obsahuje veľa nedostatkov, ja som im nevenovala vôbec pozornosť, keďže dej ma úplne strhol. Pokiaľ sa vám páčil prvý diel, určite si nenechajte ujsť ani tento , ktorý vás rozhodne navnadí na posledný, ktorého sa dúfam, dočkáme čo najskôr. 

"Necítil som žiadny strach. Po prvý krát som sa vôbec nebál."

Knihe by som nakoniec udelila plný počet lajkov, pretože sa mi páčilo ako nakoniec autorka poňala celú tému a že si ponechala svoj štýl, ktorým si ma získala už v prvom dieli. Pokiaľ máte radi dystópie, určite by ste si túto knihu mali prečítať.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

3 komentáre:

  1. Ja som bola nadšená už z prvého dielu a tento ma prekvapil ešte viac! Super recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sklamalo ma, že sa seriál nedržal knižnej predlohy, keďže sa mi kniha páčila viac.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Skvelá recenzia! :) Zatiaľ som čítala len prvý diel, keďže druhý ešte nemám a asi ani nebudem mať, lebo už je vypredaný, no úplne ma očaril. Sledujem aj seriál, ale knihe som predsa len dala šancu, keďže je to proste kniha. Som za to rada, pretože táto dystópia je jedna z najlešpích, ktoré som čítala. Dúfam už len v to, že sa mi podarí zohnať ten druhý diel a nakoniec mať kompletnú sériu. :)

    OdpovedaťOdstrániť