nedeľa 13. júla 2014

Zber kostí - Samantha Shannonová

Paige sa musí naučiť ovládať svoju moc vo svete, v ktorom ju o všetko pripravili!

Píše sa rok 2059. Viacero významných svetových miest ovláda bezpečnostná mocnosť Scion. Paige Mahoneyová pracuje v zločineckom podsvetí Scionského Londýna . Má nezvyčajnú prácu: nabúrava sa do myslí iných ľudí a získava informácie. Paige je tuláčka po snoch, vzácny typ jasnovidca, a v tomto svete sa jasnovidci dopúšťajú velezrady už tým, že dýchajú. 
Ale keď Paige chytia a uväznia, objaví silu ešte zlovestnejšiu ako Scion. Väzenie pre jasnovidcov je vlastne celé izolované mesto – Oxford, ktoré je teraz pod nadvládou mocnej rasy z iného sveta. Tieto bytosti, Refaimci, si veľmi cenia jasnovidcov – ako vojakov do svojej armády. 
Paige pridelia refaimskému pánovi – Správcovi, ktorý sa má postarať o jej výcvik. Je to jej vlastník a prirodzený nepriateľ. Ale ak chce Paige znova získať slobodu, musí sa dozvedieť viac o jeho mysli a o jeho záhadných pohnútkach.

O knihe Zber kostí som sa dozvedela už dávnejšie a hneď ma zaujala. Je to typ knihy, o ktorej sa hovorí strašne veľa, objaví sa len tak a po jej prečítaní zistíte, že je presne taká skvelá ako ste sa dopočuli. Čítala som už veľké množstvo kníh, z ktorých každá obsahovala iný, svojský príbeh, no s niečím takým výnimočným som sa ešte nestretla. Autorka vytvorila niečo úplne nové, čo ani nedokážem len tak s niečím porovnať. Myslím však, že to bol vynikajúci ťah a Samantha presne vedela ako čitateľov zaujať.

"Zhlboka som sa nadýchla. Muselo za tým byť niečo viac, proste muselo. Budem to musieť nejako rozlúsknuť. Mojou prioritou bude vypadnúť odtiaľto."

Hlavnou hrdinkou je pomerne mladá, 19 - ročná Paige, ktorá pracuje pre Londýnske podsvetie (nie je to zrovna bezpečná práca) ako Tuláčka po snoch, čo je veľmi vzácny typ jasnovidca. Významné centrá sveta sú ovládané mocnosťou nazývanou Scion - spoločnosťou, ktorá chce zlikvidovať jasnovidcov, ktorý sa rozdeľujú do rôznych rádov (napr. Médiá, Veštci,...), pričom každý z nich má svoje vlastné špecifické vlastnosti. Paige dokáže preniknúť do mysle iných ľudí a získať od nich (potrebné) informácie. Jedného dňa však Paige chytia, uväznia a pridelia refaimskému pánovi - Správcovi, ktorá sa má postarať o jej výcvik. 

Ste z toho všetkého zmätení ? To je v poriadku, prvých 50 strán som aj ja bola. Kniha rozhodne nie je len takou oddychovkou na jedno popoludnie, ja sama som ju muselo pár krát odložiť a vrátiť sa k nej až neskôr. Celkovo však kniha ponúka vynikajúci príbeh, ktorý okrem menšej dávky romantiky obsahuje veľa akcie a napätia. Príbeh má rýchly spád, dej postupne graduje a kniha je zakončená vynikajúcim, aj keď poriadne otvoreným koncom. 

"Bola pri vedomí, ale mimo. Mala bledé pery a oči jej bezcieľne blúdili. Bola v kŕčoch duchovného šoku."

Paige je skvelá hlavná hrdinka. Je odvážna, nebojácna, sebavedomá, nebála sa vyjadriť svoj názor a hlavne nemala v hlave prázdno. Taktiež neboli jej najväčším problémom chlapci a taktiež v knihe nebol žiadny ľúbostný trojuholník (za čo autorke tlieskam). Autorka však nejakú tú romantiku predsa len do knihy zapojila, no keďže nechcem, aby recenzia obsahovala spoilery, nemôžem vám povedať kto sa stane Paigininým vyvoleným. Kniha sa však ani zďaleka netočí okolo romantiky, tej je tam naozaj iba málo. Ostatné postavy sa tiež do knihy perfektne hodili a aj keď mali nejaké svoje vady, predsa len som si ich obľúbila. Autorka si v podstate vymyslela všetko sama - nový svet, novú rasu, dokonca aj nové slová ako napríklad Zetenbák, Titerky, Numen a mnohé ďalšie, ktorých význam sa dozviete ak sa pozriete na koniec knihy do prehľadného slovníka, kde sú všetky neznáme, autorkine slová vysvetlené.

Do knihy Zber kostí som sa púšťala s veľkými očakávaniami, ktoré sa mi aj splnili. Perfektný zamotaný príbeh, ktorý vás nenechá v pokoji sedieť na stoličke, vynikajúca hlavná hrdinka a množstvo ďalších dej obohacujúcich postáv. Páčilo sa mi, že autorka si dala na všetkom záležať a že všetko vypracovala do úplných detailov. Zber kostí je podľa mňa fantastickým začiatkom jednej (rozsiahlejšej) séria, ktorá ponúka nový a hlavne neokukaný príbeh, ktorý určite zaujme nejednu čitateľskú dušu.

"Pomaly zo mňa unikal život. Pri uchu som počula Nickovo srdce, cítila som jeho prsty na chrbte. Svetlo pohasínalo. Prišla si po mňa smrť."

Dala by som knihe plný počet, no jeden lajk sťahujem za ten ťahavičný a trošku chaotický začiatok. Plný počet lajkov si nechávam pre ďalšie diely, keďže verím, že autorka celý príbeh ešte pekne vygraduje a že ďalšie diely budú ešte lepšie, alebo aspoň rovnako dobré ako kniha Zber kostí.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Knihu nájdete TU.

9 komentárov:

  1. Kniha vyzerá super, určite si ju chcem kúpiť a tvoja recenzia ma na ňu ešte viac nalákala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kniha vyzerá božsky :3 Perfektná recenzia !!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kostičas už so chci dlouho přečíst :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Až na ten začiatok, ktorý som vôbec nechápala, to bolo super :D Teším sa na pokračovanie a obdivujem, čo všetko si autorka musela vymyslieť, aby to pozlátala dokopy. Ja by som sa už asi na jej mieste zamotala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej ten začiatok som aj ja pozerala že WTF ? :D Presne ja som sa niekedy zamotala pri čítaní, nie to ešte pri vymýšľaní :)

      Odstrániť
  5. Na knihu som čítala skoro samé pochvalné recenzie. A príbeh vyzerá dosť zaujímavo :) PEkná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť