štvrtok 31. júla 2014

Slza - Lauren Kateová

Nikdy nevyroň jedinú slzu

Eureka má za sebou krutú skúsenosť. Auto, ktorým sa spolu s mamou viezie po Sedemmíľovom moste na letisko v Miami, zmietne obrovská vlna do mora. Mama zahynie, Eureka sa vracia do života s ranami na duši i na tele. Nedarí sa jej včleniť do otcovej novej rodiny, po pokuse o samovraždu odmieta pomoc psychologičky, zanevrie aj na cezpoľný beh, ktorý predtým mala veľmi rada. Zo smútku ju vytrhne stretnutie s Anderom, tajomným chlapcom, ktorý sa objavuje v tých najnečakanejších chvíľach. 

A keď si Eureka prevezme dedičstvo po mame – medailón s lapisom lazuli, hromový kameň a knihu napísanú nezrozumiteľným jazykom, začnú sa okolo nej diať čudné veci. Čoraz väčšmi sa presviedča, že matkina smrť nebola náhodná. Ale čo znamená varovanie, že nikdy nesmie vyroniť jedinú slzu?

Ja a Lauren Kateová - to nie je najlepšia kombinácia. A že prečo? Určite si všetci pamätáte sériu Padlí anjeli, ktorá u nás nevyšla až tak dávno. Ja som pri prečítaní prvého dielu bola neskutočne nadšená, no čím viac som sa približovala k poslednému dielu, tým to bolo horšie a horšie a o konci celej série ani nehovorím. Preto ma chytili veľké obavy a od knihy Slza som (pre istotu) neočakávala veľa, aby som predišla sklamaniu. Našťastie sa ukázalo, že moje obavy boli zbytočné a kniha ponúkla oveľa lepší, aj keď nie dokonalý príbeh, ktorý je ako stvorený na oddych a na letné dni.

"Coryho správanie bolo nechutné. Aj jeho auto bolo nechutné. Eureke stačilo, aby cez otvorené okno pozrela dnu a vedela, že v tomto sa nepovezie."


Na prvý pohľad to celé môže vyzerať ako strašné klišé - tajomný chlapec pozorujúci minulosťou poznačené dievča a objavujúci sa vo chvíľach, keď ho najviac potrebuje. Eurekin život sa zmenil, keď mala nehodu, ona prežila, no jej mama nie. Cíti sa strašne sama, opustená, nerozumie prečo práve ona prežila a jej mama nie. Aj keď jej ostal otec, nevlastná mama Rhoda, dvojčatá a kamaráti Cat a Brooks, Eureka sa pomaly uzatvára do seba. Všetko sa však začne meniť, keď sa na scéne objaví Ander, záhadný a úžasný chlapec, s ktorým sa Eureka cíti skvelo a má pocit, že práve Ander jej prázdnotu vypĺňa. Nič nie je však také jednoduché ako sa na prvý pohľad môže zdať a keď už všetko vyzerá v poriadku, situácia sa skomplikuje a na povrch sa dostanú dlho skrývané tajomstvá.

"Madam Blavatská zatvorila oči, naklonila hlavu k vtáčej klietke nad ľavým plecom, akoby počúvala spev vtákov lásky."


Ako som už spomínala, kniha na prvý pohľad vyzerá ako klišé, no nenechajte sa oklamať, lebo tomu tak vôbec nie je. Podobne ako pri sérii Padlí anjeli som nevedela predvídať, čo sa kedy stane. Lauren je jedna z mála autoriek, pri ktorých nedokážete odhadnúť ani dej, ani postavy, proste nič a to sa mi práve na jej štýle písania najviac páči. Okrem toho sa dej pekne ťahal, nemala som pocit, že by som sa nudila a knihu som nemusela odkladať a postupne sa k nej vracať. Je to príjemná oddychovka, od ktorej netreba veľa čakať. Aj keď autorka opäť vytvorila nový a zaujímavý príbeh, predsa len som nemala pocit, že by sériu Padlí anjeli prekonal.



Najväčším problémom celej knihy bola naša hlavná hrdinka Eureka. Lauren proste podľa mňa tie hlavné hrdinky nevie vytvoriť bez toho, aby som si pri ich správaní nechcela vytrhať vlasy. Z Eureky ma skoro porazilo. Bola strašne umrnčaná, na všetko sa sťažovala, nič si nevážila, no chovala sa proste (s prepáčením) ako úplná hus. Strašne mi kazila celé čítanie. Ander bol skvelý, tajomný, záhadný, milý, snažil sa pomôcť, bol proste úžasný. Tak isto som si obľúbila aj Cat, ktorá bola úplne iná ako Eureka, aj keď boli najlepšie kamarátky. Prišla mi taká flegmatická, nepotrebovala riešiť všetko ako Eureka a radšej by som si predstavila ju ako hlavnú hrdinku. 

"Eureka prikývla, keď jej telefón v dlani zazvonil - prišla esemeska od Cat."

Dlho som rozmýšľala koľko lajkov knihe dať, no nechcem jej dať zlé hodnotenie hneď pri prvom dieli a tak jej dávam 4 (slabé) lajky. Pri ďalších dieloch však už budem kritickejšia, keďže sa bojím, že sa Eurekino správanie akurát zhorší. Verím však, že autorka nám ponúkne skvelú sériu a že sa dočkáte aj plného hodnotenia. Pokiaľ hľadáte ľahkú romantickú knihu s jednoduchou zápletkou a nádychom fantasy, určite siahnite po tejto knihe.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu (so skvelou zľavou) nájdete TU!

8 komentárov:

  1. Ja práveže Lauren zbožňujem a jej sériu Padlí anjeli som si hneď zamilovala.A Slza bola úžasnáááá. Skvelá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa na ňu chvíľu dosť hnevala, no slza sa mi páčila :) A ďakujem :)))

      Odstrániť
  2. Kniha ma zaujala hneď na prvý pohľad, no váham s kúpou, po tvojej recenzii by som si ju však už kúpila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa by si si ju mala kúpiť, určite neváhaj!!! :)

      Odstrániť
  3. Rozmýšľal som, že by som knihu kúpil frajerke na narodeniny, vyzerá dobre. Pekná recenzia !!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite sa poteší, obzvlášť ak má rada romantiku a fantasy :) A ďakujem :)))

      Odstrániť
  4. Kniha má krásnu obálku a vyzerá super! Dobrá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť