utorok 29. júla 2014

Dukanova diéta - Dr. Pierre Dukan

Nové vydanie už aj s receptami pre vegetariánov!

Na Slovensku vychádza tretia kniha Pierra Dukana. Novinka ponúka úplné znenie Dukanovej metódy, aj úvodnú časť o fyzickej aktivite, ktorá podporí chudnutie. Kniha samozrejme obsahuje aj časť receptov, ktoré vám umožnia do nekonečna variovať vaše jedlá v priebehu diéty. Obohatením sú v tomto prípade najmä recepty vhodné pre vegetariánov, ktorí boli doteraz z diéty trochu vyčlenení. Dukan je lekár, ktorý proti nadváhe bojuje už viac ako štyridsať rokov svojej kariéry. Úspech si zaslúžil diétou založenou na výživných bielkovinách, ktorá sa postupne stala globálnou metódou. Kniha Dukanovej diéty sa obracia na tých, ktorí hľadajú spôsob, ako schudnúť a nevedia si vybrať z nespočetného a neprehľadného množstva diét. Vďaka jednoduchému nastaveniu, jasným pravidlám, efektivite, rýchlosti účinku a trvácnosti výsledkov i využitiu bežne dostupných a pre človeka prirodzených sto potravín, ktoré môžete jesť ako len chcete.

Dukanovu diétu som registrovala v kníhkupectvách už dávnejšie, no nikdy som nemala odvahu si ju kúpiť. Podobným diétam príliš neverím, narozdiel od mojej mamky, ktorá je nimi posadnutá, aj keď hádam ešte chudšia ako ja. Práve kvôli nej som sa preto rozhodla siahnuť po tretej Dukanovej knihe, ktorá určite poteší aj vegetariánov, keďže obsahuje množstvo receptov určených práve im. Každá Dukanova kniha je niečím iným, no každá z nich má to isté posolstvo - aby ľudia jedli radi a zdravo a aby pochopili, že chudnutie a zdravé stravovanie nie sú na týždeň, ale na celý život.

"Každý deň bojujem proti nadváhe už viac ako štyridsať rokov mojej lekárskej kariéry. Začal som sám, ako priekopník, počas osobných konzultácií so svojimi pacientmi."


Počas celého mesiaca sme s maminou žili práve s doktorom Dukanom - skúšali sme jeho recepty, jeho diéty, cvičenia, rady a sledovali aké výsledky sa dostavia. Dá sa povedať, že mamina bola môj pokusný králik. Bola som milo prekvapená, keď sa výsledky po určitom čase naozaj dostavili! Kniha obsahuje množstvo rôznych diét a vy si môžte vybrať, ktorá vám bude najviac pasovať. Keďže moja mamina je celiaktička, vybrala si útočnú fázu, počas ktorej držala proteínovú diétu a dva dni jedla iba vajíčka, biele jogurty, ryby a keď sa po dvoch dňoch postavila na váhu, malá o vyše dve kilá menej! Najlepšie na tom všetko je, že tie kilá nepribrala hneď o ďalšie dva dni naspäť, keďže jej telo nehladovalo, iba prijímalo zdravšiu stravu. Kniha obsahuje dokopy 4 fázy, ktoré by ste mali splniť, pokiaľ si chcete vytvarovať telo, napríklad do plaviek.

"Nechcem, aby to vyznelo ako chválenkárstvo, no naozaj som presvedčený, že zo všetkých týchto diét je v súčasnosti tá moja, jednoznačne najlepšia zo všetkých."

Okrem rôznych diét, kniha obsahuje aj rôzne formy cvičenia, otázky, na ktoré sa ľudia najčastejšie pýtajú, autorove poznámky, rôzne vysvetlivky po bokoch, či recepty. Kniha je obohatená aj o rôzne (milé) ilustrácie a celkovo je graficky úžasne spravená! Bola som s ňou mimoriadne spokojná a jediné mínus by som knihe stiahla za recepty na hlavné jedlá. Veľmi málo z nich bolo uskutočniteľných, keďže jesť každý deň (alebo aspoň dosť často) krevety gamba, lososové ikry, homára alebo údeného lososa, môže byť finančne dosť náročné a v našich zemepisných podmienkach aj neuskutočniteľné. Keď sme sa v obchode aj predavačiek pýtali napríklad na gambas (krevety), zostali na nás pozerať ako obarené. Okrem toho mi uhorkovo - lososová štrúdľa nepríde až tak chutne. Čo sa však týka dezertov, tak sme mnoho z nich vyskúšali a nikdy by ma nenapadlo, že si počas chudnutia budem môcť dopriať perník alebo citrónovú penu. Túto knihu určite ocenia aj vegetariáni, keďže aj moja kamarátka mala dosť problém schudnúť a zdravo sa stravovať bez  mäsa, ktoré musela nahrádzať inými potravinami. S pomocou Dukana však už vie, že ani tofu nie je až tak úplne zdravé, ako by sa na prvý pohľad môže zdať.

"Aká skupina nízkokalorických potravín dokáže, ako jediná priniesť pocit sýtosti bez toho, aby unavila organizmus? Proteíny."

Neviem s istotou povedať, či je Dukanova diéta popri všetkých vychádzajúcich diétnych knihách najlepšia, no určite je účinná. Dr. Pierre Dukan je úžasný človek s mnohými skúsenosťami a som veľmi rada, že sa s nami rozhodol o ne prostredníctvom už svojej tretej knihy, ktorá sa mi páči zo všetkých najviac, podeliť. Jeden lajk sťahujem iba za nie úplne uskutočniteľné recepty.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu si kúpte TU!

6 komentárov:

  1. Podobným knihám tiež neverím, ale Dukana už mnohé moje kamarátky vyskúšali, tak mu dám asi šancu aj ja. A recenzia úplne super.WOW! :) :3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihu mám doma a je úplne perfektná. So všetkým sa s tebou stotožňujem, na mňa tiež predavačky nechápavo pozerajú!! :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sa ani nečudujem na mňa tiež iba že čo chcem :D

      Odstrániť
  3. Presne ťa chápem, moja mama je rovnaká.! :)

    OdpovedaťOdstrániť