sobota 7. septembra 2013

New Adult

Rozmýšľala som, rozmýšľala, že o čom vám tak napíšem článok. Najskôr som uvažoval nad YA knihami, no v poslednej dobe ma mnoho takýchto kníh rozčuľuje a začala som sympatizovať prevažne s pomerne novým a tak trochu neokukaným žánrom - New Adult (NA).

Možno ste o ňom už niečo počuli, možno ešte nie, no je pravda, že neexistuje presná poučka, čo vlastne tento žáner je zač (alebo som sa s ňou aspoň ja ešte nestretla). Za neoficiálnu zakladateľku sa považuje Jamie McGuireová so svojou Krásnou katastrofou (perfektná kniha, pokiaľ ste ju ešte nečítali, treba to čo najrýchlejšie zmeniť:).

Najskôr sa tento žáner stretol s veľkou kritikou, pretože bol považovaný len za akýsi obyčajný marketingový ťah. Pravdou je, že to tak vôbec nebolo. Všetko začalo Krásnou katastrofou. Tá najskôr vyzerala ako obyčajná kniha pre mladé dievčatá, no už po prvých stránkach bolo jasné, že tomu tak celkom nebude.

Začali sa veľké dohady o tom, kam vlastne kniha patrí. Vek hrdinov sa pohybuje v rozpätí 18-25, ako pozadie slúži väščinou vysoká či stredná škola a hlavný aktéri si užívajú život, poprípade nejakú tú párty či sex. Pravdaže sa oveľa viac myslí aj na budúcnosť, povolanie, stretávame sa s oveľa rozumnejšími a uvedomelejšími postavami.

Prečo by ste sa mali pustiť do takýchto kníh? Ako som už spomínala, tento žáner je ešte pomerne neokukaný, takže sa nestretne s kopou literárnych skvostov, ktoré sú vlastne všetky na jedno kopyto a o ničom. Je však málo autorov, ktorí sa púšťajú do tohto žánru. Vzhľadom na to, že nie je presne vypísané, čo by mala knihu obsahovať, aby mohla patriť medzi tie NA, ani sám autor nemôže tušiť, že čo tam vlastne má dať.

Po prečítaní Krásnej katastrofy som pochopila, o čom vlastne tento žáner je a v čom spočíva jeho zaujímavosť. Na prvý pohľad tieto knihy môžu pôsobiť veľmi všedne. Majú obyčjný príbeh, nejakú tú hlavnú postavu, je tam pravdaže aj láska. No to všetko je dokonalé, pretože autori píšu tak skvelo a úžastne, že KONIEC. Vážne.

Pokiaľ ste ešte s týmto žánrom nemali dočinenia, určite vám odporúčam, už mnohokrát v tomto článku spomínanú, Krásnu katastrofu. Pokiaľ vás zaujme, nezabudnite aj na autorov ako Colleen Hoover či Cora Carmak, ktorí New Adult žáner, taktiež, veľmi preslávili. Aj keď sa o tomto žánri až tak nehovorí (je pravda, že ho stále zatieňujú YA knihy), nemal by byť podceňovaný. Za pár rokov sa totiž môže vydaváť oveľa viac kníh, ktoré budú mať podobnú tematiku ako Krásna katastrofa.

Pokiaľ budete hľadať nejaké informácie o NA knihách, na slovesnkých stránkach ich nájdete minimum. Taktiež som si nevšimla, že by tomuto žánru venovalo pozornosť extra veľa blogerov. Ja sama som bola prekvapená, ako málo sa dostáva tento žáner do povedomia ľudí, dokonca si myslím, že keby nebolo Jamie McGuire, tak by sa o ňom nevedelo vôbec.

Budem rada, keď mi pod článkom v komentárch zanecháte vaše pocity, vedomosti, či skúsenosti s týmito knihami. Sama sa možno niečomu priučím. Pokiaľ by ste sa chceli niečo spýtať, pokojne mi napíšte. Pravdaže, prijímam aj kritiku :)

6 komentárov:

  1. Podľa mňa to nie je tak, že by tomuto žánru veľa blogerov nevenovalo pozornosť. Videla som už dosť recenzií na rôzne new adult knihy, len niektorí blogeri možno sú takí ako ja a nepotrpia si na nejaké škatuľkovanie do žánrov. Ja osobne radšej ani nehovorím, do akého žánru kniha patrí, pretože si nikdy nie som istá, toľko ich je. Ale určite to veľa ľudí zaregistrovalo.
    Môj postoj k New Adult knihám? Nuž, momentálne na nich dosť frčím, ale problém je, že človeka po čase rýchlo omrzia, pretože je to väčšinou o tom istom: nevinné dievča sa zamiluje do bad boya alebo iné variácie tejto témy. Na rozptýlenie je to dobré, ale nenašla som veľa kníh tohto žánru, ktoré by vo mne vyvolali zvlášť veľké emócie alebo hlboké myšlienky. Ide o skôr o ľahké letné čítanie.
    Samozrejme, aj medzi nimi sú výnimky, minule som čítala knihy Bully, ktorá mala originálny námet, hrdinka bola úplne perfektná, vždy sa dá medzi nimi nájsť aj takýto klenot.
    New Adult je podľa mňa momentálne veľký boom a veľa autorov sa dalo touto cestou, pretože videli sľubný úspech, ale skôr či neskôr príde zase niečo nové, čo new adult zatlačí do úzadia. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Stále prichádza niečo nové, čo chvíľu baví. Osobne si myslím, že sa za cvíľku stratia zo scény aj YA knihy, pretože je medzi nimi len málo dobrých. Čo sa týka škatuľkovania, ja tiež nič také nerobím, je to zbytočné pretože sa každý môže pozerať na knihu inak, Niekomu príade viac taká, inému zas iná, čiže by to bolo zbytočné :) Niekedy ľutujem, že mám tolko prečítané, pretože sa mi zdá čoraz viac a viac kníh zlých :)

      Odstrániť
  2. Tak niektoré NA knihy sú super a niektoré nie. Zatiaľ ma najviac zaujali iba The Coincidence of Callie and Kayden, The Sea of Tranguility a Bully. Ani Losing it nebolo zlé, na tom som sa tiež poriadne zasmiala.
    Ale Moon má pravdu. Tento žáner rýchlo omrzí, lebo je stále o tom istom. Keď som už išla čítať tretiu knihu o babe, ktorá bola v minulosti znásilnená, ale to jej nebránilo v tom, aby slintala nad najkrajším chalanom v škole, chcela som si začať trieskať hlavu o stôl. Myslím si, že keby v NA viac načrtli aj iné témy, bolo by to super.
    Najviac podľa mňa všetkých čitateľov zaujal sex. V YA sa ho nikdy nedočkáme a to je dopodrobna rozoberaný. Asi aj preto je veľa NA kníh iba ako self-published. Aj keď si myslím, že je NA stokrát zaujímavejšie a lepšie ako také Fifty Shades of Grey.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Niekedy mi ani nevadí, že sú NA knihy skoro podobné, dokonca po nejakej ťažšej knihe mi aj plytké čítanie padne dobre :D Vždy všetko časom omrzí, vážne si myslím a možno sa obavám, že to postrehne aj YA knihy, ktoré dosť milujem, aj ke´d náš vzťah prechádza mnohými skúškami:) O tom, čí NA knihy sú dobré alebo nie je ťažko debatovať, lebo to vlastne platí o každom žánri. Vždy sa nájde niečo dobré a niečo zlé :)

      Odstrániť
  3. Podľa mňa je NA fajn aj keď nieje tak populárna ako YA :) Super článok ;) :)

    OdpovedaťOdstrániť