sobota 14. septembra 2013

Kniha či film

Ktoré presadzujete vy? Ako zanietení milovníci čítania by sme určite odpovedali, že knihy, no je pravda, že aj ja si niekedy veľmi rada pozriem dobrý film. Pre svoj článok som si vybrala tému Kniha či film, pretože je to veľmi aktuálne asi v každom ročnom období aj v každom mesiaci a rozhodne ňou nie je čo pokaziť. Aspoň dúfam.

Zamyslite sa teraz nad tým, koľko ste videli dobrých filmov a koľko dobrých kníh ste čítali. Čo víťazí? Je pravda, že strašne veľa režisérov sa v poslednej dobe rozhodlo natočiť film podľa nejakej knižnej predlohy, no je pravda, že je len málo tých, ktoré spĺňajú naše požiadavky a mnohokrát sme sklamaní, keď vidíme ako dopadla naša obľúbená kniha.

Skúsme porovnať knihu a film. Na knihe je skvelé, že si samy môžete predstaviť hrdinu, prostredie, príbeh, všetko si vykrištalizujete podľa autorkiných inštrukcií. Film je mnohokrát jej odrazom, čo môže byť niekdedy veľmi príjemné (teda pokiaľ je to podľa našich predstáv), no inokedy zdrvujúce.

Mnoho filmov nakrútených podľa knihy sa nedočká veľkej popularity. Je ťažké uspokojiť čo najviac ľudí, keď si každý predstavuje niečo iné. Nie vždy sa podarí vyhovieť práve veľkej skupine ľudí, preto je mnoho filmov zavrhnutých pod čiernu zem (napríklad Súmrak). Niekedy sú však filmy takou vernou kópiu knihy, že samy možno neveríte tomu, čo sa práve pred vašimi očami odohráva (napadá ma Harry Potter).

Nebola som si istá, či napísať článok len ako pár odstavocov alebo sa s ním poriadne vyhrať. Musím však uznať, že zvíťazilo to druhé. Úvod sme už dokončili a ja vám teraz prinášam niečo ako mini zoznamy filmov, ktoré buď zaujali, alebo hlboko sklamali, či sa len kritiky obávajú. Budem rada, keď mi v komentároch zanecháte filmy alebo knihy, ktoré vás mučili alebo ste si ich naplno užili (keby som sem mala vypísať všetky ja, tento príspevok by som písala hádam tri dni).

Najväčšie sklamania

Sklamanie číslo 1

Kto: Stephenie Meyer
Čo: Twilight sága
Prečo: Musela som tento kniho - film uviesť ako prvý, pretože bol asi najväčšou filmovou katastrofou akú som kedy videla. Vážne. Povedzte, že to nebol otras. Čo sa týka prvého dielu, Súmraku, ten bol mimoriadne hrozný, no zas na druhej strane, Úsvit som si už celkom užila (aj keď skôr prvu časť ako tú druhú). Twilight bol kedysi mojou srdcovkou a verím, že aspoň polovica blogerov taktiež patrila medzi fanúšikov. Kniha bola napísaná celkom dobre, nemôžem povedať, že by tam neboli pasáže, ktoré by ma mimoriadne nebavili (ak nerátam Nov, ten bol celý zle) ale film by sa pri známkovaní nezaslúžil ani päťku.
 
Sklamanie číslo 2

Kto: Cassandra Clare
Čo: Mesto kostí
Prečo: Myslím si, že by som vám mala asi vysvetliť, prečo som dala tento kniho - film medzi tie záporné. Nie, že by to bolo moje rozhodnutie, no vždy sa vám snažím v článkoch (v recenziách až tak veľmi nie) priniesť objektívnejší názor, aby ste mali lepšiu možnosť pri rozhodovaní a nespoliehali sa iba na môj názor. Aj keď sa mne tento film (celkom) pozdával, je pravda, že kritici z neho nie sú veľmi nadšený, dokonca sa šušká, že sa pozastavilo kvoli negatívnym recenziám aj natáčanie pokračovania. Ja dúfam, že tomu tak nebude, veď tento film si získal veľa priaznivcov, či nie ? :)


Sklamanie číslo 3


Kto: L. J. Smith
Čo: Upírske denníky
Prečo: V prvom rade by sme si mali ujasniť, že mi jej jasné,že to tak úplne nie je film, ale musela som to sem dať, pretože som bola vážne nešťastná a nahnevaná, keď sa po prvej sérii z môjho obľúbeného seriála stalo hento. Viem, že osobné pocity by mali ísť stranou, no ľúbostný trojuholník, ktorý bol vytvorený v knihe aj v seriali ma mimoriadne ničil (ospravedlňujem sa fanúšikom Damona, ale ja som zanietený Stefan). Ak však nerátam ľúbostný trojuholník, celkovo sa seriál podstatne odlišuje od kníh, čo je podľa mňa super, keďže ani knihy nie sú žiadna sláva.

Najväčšie potešenie

Potešenie číslo 1

Kto: David Nicholls
Čo: Jeden deň
Prečo: Táto kniha ma zaujala už len kvôli krásnej obálke. No celkový námet bol úplne PERFEKTNÝ. Táto kniha sa zaradila medzi moje naj kúsky a musím uznať, že filmové spracovanie bolo jedno z najlepších aké som kedy videla, hlavne kvôli úžasnej Anne Hathaway a Jimovi Sturgessovi, ktorý zahrali svoje úlohy perfektne. Celkovo som si však film neskutočne užilo, pretože bol spravený vynikajúco. Každý detail, ktorý som našla v knihe, sa nachádzal aj vo filme. Na tento kniho - film by som mohla spievať ódy od rána do večera, a preto to skrátim a poviem iba, že film aj kniha sú obe rovnako skvelé a že pokiaľ ste s nimi nemali čas sa zoznámiť, musíte to okamžite napraviť :D

Potešenie číslo 2
 
Kto: (opäť) Stephenie Meyer
Čo: Hostiteľ
Prečo: Hostiteľ bol ako kniha úplne strašne skvelý. Ešte teraz ho milujem a rada sa k nemu vraciam. Komplikovaná, ťažká, hrubá, romantická. Proste pre mňa, ale aj mne podobných. Táto kniha mala predpoklady stať sa fenoménom, a preto som sa obávala (podstatne), či jej to film nepokazí. Musím však uznať, že film bol muy perfecto para mí. Naozaj sa mi strašne páčil, aj keď som si nebola istá výberom hlavných postáv (herci mi neprišli až taký super). Môžem vás uistiť, že nie som sama komu sa tento film zapáčil, pretože aj nemilosrdní kritici ho celkom vychválili (ak sa to dá tak nazvať). Rozhodne sa však je načo tešiť.


Potešenie číslo 3

Kto: Suzanne Collinsová
Čo: Hry o život
Prečo: Či ste sa zoznámili s Hrami o život prostredníctvom troch malých knižiek, alebo jednej veľkej, nehovorte mi prosím, že sa vám neľúbila. Dám ruku do ohňa za to, že existuje len málo tých, ktorým by sa táto kniha nepáčila. Čo sa týka filmového psracovanie bol neskuočne úžasné (keď sa mi niečo páči, dosť to preháňam:) a hlavne Katniis spravila celkový dojem. Určite ste už počuli o druhom dieli, ktoré by sa malo dostať do kín (ževraj) tento rok, aj keď s tými dátumami a všetkými číslicami je to také, no, nie moc presné, veď to poznáte aj z bežného života.
         
Čo môžme očakávať

Očakávanie číslo 1

Kto: Richelle Mead
Čo: Upírska akadémia
Prečo: Je úplne jasné, prečo sa filmový priemysel rozhodol zobrať si na starosť túto knihu. Ak mám povedať pravdu, opäť som v štádiu, keď som obávam, ako asi bude vyzerať filmové spracovanie takej perfektnej knihy, no keďže opäť raz bol výber hercov perfektný (viem, že o tom hovorím dosť často, ale uznajte, že to veľmi veľa spraví). Bola by som rada, keby bola Upírska akadémia takým druhým Harrym Potterom, aj ten počet dielov už skoro sedí. Len aby po tomto dieli nezačal niekto koketovať s myšlienkou, že opäť pozastaví nakrúcanie. Lebo to ma fakt niekedy rozčuľuje. Jak u debilov.

Očakávanie číslo 2

Kto: John Green
Čo: Na vine sú hviezdy
Prečo: Pokiaľ ste čítali túto knihu, myslím, že je úplne zbytočné, aby som hovorila o tom aká je skvelá, dojímavá, o tom ako vaše srdce rozláme na tisíc kúskov a ako veľmi budete pri jej čítaní potrebovať niekoho, kto vás objíme, keď už budete cítiť, že nedostanete do seba ani jednu stranu. Viete si teda predstaviť o čom bude film? No predsa o tom istom. Zase ďalšie slzy, dojmy, láska. Odporúčam vám opäť si objednať nejakú osôbku na objímanie, odporúčam tú istú, čo pred tým. Ak si však všetko toto odrátame, môžme povedať, že to bude skvelý film, teda pokiaľ to, pravdaže, niekto nedomrví a nepokazí nám naše dokonalé ilúzie.

Očakávanie číslo 3

Kto: Gayle Formanová
Čo: Ak zostanem
Prečo: Popravde k tejto knihe vám neviem veľa povedať, keďže som s ňou nemala ešte tú česť. Čo sa však týka blogerov (dokonca aj tých neprajných:), tí túto knihu mimoriadne vychvalujú a nevedia sa dočkať aj filmového spracovania. To je pripravené až na ďalší rok (opäť sa dostávame k dileme zvanej zvanej dátumy a číslice) a jej vydavanie v slovenčine je asi ešte na tento rok, dokonca by som tipla aj nejaký november (viem, že by som si to mala pozrieť, ale som na to momentálne príliš lenivá, tak mi to prosím prepáčte). Keďže je moja angličtina veľmi slabá, musím si počkať až na slovenský preklad, no sľubujem, že si knihu zaobstarám čo najskôr a pochválim sa vám aj s recenziou :)

13 komentárov:

  1. Tak já mám ráda oboje, nevadí mi když knihy zpracují do filmové podoby, ale je pravda, že ne vždy to dopadne dobře, nevadí mi malé změny, ale třeba u Eragona, kde vlastně film vypustil spoustu podstatných věcí z knihy, mi to vadí. Třeba film Hunger games mě popravdě také zklamal, třeba ten, kdo nečetl knihu nepochopil hlavní myšlenku knihy, nechápal proč Katniss dělá to co dělá, co ji k tomu vede, o čem přemýšlí a navíc ta kamera já tak nesnáším klepavý obraz :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten klepavý obraz myslím, že vieš čo myslíš aj mne to niekedy lezie pekne na nervy :) Je pravda, že Hunger games sú hlavne o tej krásnej emotívnej myšlienke, ktorú film trochu zatienil :)

      Odstrániť
  2. Mne sa práveže Súmrak veľmi páčil, vďaka filmu som sa pustila do kníh, potom sa mi páčil už len úplne posledný filmový diel, zvyšok sa tak nejak zle zmedializovalo a dokašlalo.
    Mesto kostí bolo podľa mňa úplne super. Tí platení filmoví kritici často netušia, o čom píšu/hovoria. Veľa z ich hodnotení sa mi nepáči a tak to je aj tu. Prevažnej väčšine blogerov, ako aj mne, sa film veľmi páčil a dúfam, že sa obnoví nakrúcanie pokračovania.
    Hry o život boli perfektné, úplne ako kniha. Teším sa na 2ku.
    Upírskej akadémie sa bojím, lebo z toho traileru som taká rozpačitá., Aj sa mi lúbi, ale aj sa mi zdá mierne divný. Herci sú však perfektní, takže som zvedavá, mám veľké očakávania.
    Upírske denníky ako seriál úplne zbožňujem. Práveže 1. séria bola taká rozpačitá pre mňa a skôr 2.-3. séria u mňa veľmi zabodovali a teším sa na 5. sériu 8) Naopak 1. knižný diel bol podľa mňa hrozný, ledva som to dočítala, ešteže to bolo také tenké.
    Hostiteľa som len videla filmovo, bol to dobrý film, ale zase až tak úplne paf z neho nie som. Stačilo mi jedno pozretie. Plánujem si prečítať ale aj knihu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Upírska akadémia robí aj mne obavy, bojím sa, že to pokašlú. Čo sa týka upírskych denníkoch, nebavil ma asi ani seriál ani knihy. Nenašla som si k nim cestu. Hostiteľ mi trochu vadili tie postavy, no neviem, Vanda sa mi na Vandu vôbec nehodila. Som rada, že ste si môj článok prečítali aj keď bol taký dlhý. :)

      Odstrániť
  3. Mojím víťazom je Pán prsteňov, hoci som knihy nečítala. Peter Jackson však zrežíroval ten najlepší film na (mojom) svete! Tie detaily a zábery a herci a Aragorn... :D Celé to bola pecka! Posledná časť má síce dve a pol hodiny kvôli dlhému záveru, ale vždy to dokážem dopozerať aj keď už mám vysedenú riť! :D

    Najväčšie sklamanie bol Eragon. Kniha super (trochu sa mi zdalo, že niektoré pasáže sa podobali na Pána prsteňov, napríklad meno Eragon s Aragorn). Film ma totálne dostal, no nie práve pozitívnym rázom. Maximálne odfláknutá práca. Herci totálne nahovno (Dobrá bola jedine Zafira). Český dabing tomu tiež dopomohol. Brom má tak otrasný hlas, že som mala chuť hodiť ten comp dabérovi do hlavy!
    Arya je dobrá herečka, ale do tohto filmu sa nehodila už len kvôli tomu, že má ryšavé vlasy!

    Medzi moje sklamania patrí aj Percy Jackson, hoci film som videla ako prvý. To ako na začiatku zabil Minotaura bolo odfláknuté! Ani kvapka krvi! Herec Percy je špičkový, to sa musí nechať!
    V dvojke sa podľa môjho trochu napravili a trochu sa aj držali knihy. Akurát si nespomínam, že by sa v druhej knihe Krono prebral a precy ho zabil nejakou svojou schopnosťou! :D To sa mi zdalo trochu pritiahnuté za vlasy (prečo to píšem pri fantasy?). To ako šli cez more oblúd bolo dosť... skrátené. Navyše tam nespomenuli tú babu do ktorej narazil vtedy, keď utekal pred kostrami (myslím).

    Skoro by som zabudla na Som číslo štyri. To sa mi tiež moc nepáčilo. Mogadoránci vôbec nemali meče tak ako v knihe. Namiesto toho mali nejaké blbé layserové pištoľky, čo vyzerajú ako plastové. Sarah mi prišla nesympatická (čo neskôr aj v knihe).
    John bol podľa mňa fajn. Dokonca urobil aj salto! :D :D. Toto by som zaradila medzi tie menej horšie a menej lepšie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som číslo 4 sa aj mne páčilo, no Sarah sa mi tam nehodila, furt ma pri nej napadne Glee. Áno salto ako esteticky má plných 10 bodov :D Percy sa mi páčil hlavný hrdina, ten sa na to bohovsky hodil, no a dvojku som ešte nevidela, tak neviem povedať. Eragon ma kniha moc nezaujala (dúfam, že ma nikto za to neukameňuje) a film som si tiež nepozrela, no keď vidím, ako sú s ním blogeri spokojný, možno mu dám ešte šancu :)

      Odstrániť
    2. Blogeri? S filmom? či s Eragonom? Ak film, tak ti vravím, ani to neskúšaj. Bratranec ma varoval, aby som to nekukala, no neuposlúchla som. To bola chyba! No a ak myslíš knihu, tak určite prečítaj. No, neodporúčam to čítať dvakrát. Podľa môjho je rozdiel medzi Eragonom a Inheritace až príliš veľká priepasť, ktorú je nemožné preskočiť naraz (áno, toto bude v mojej recenzii! :D :D). Preto je ťažké vracať sa späť na nulu. Já som sa pre to rozhodla a už teraz vidím, že to bude dlhá, úmorná a ťažká cesta za znovuzakončením tejto série. (veď čo by bloger neurobil pre svojich čitateľov? :D :D Neviem, či to bude dobré, ale budiš :D)

      Aj ja si myslím, že Logan Lerman sa na postavu Percyho nesmierne hodil. Celkovo je to nenormálny herec! Aj v Gamerovi bol super, hoci tam hral nejakého zbohatlíka a nefiguroval tam až tak často. Prednedávnom som kukala aj film
      The Perks of Being a Wallflower. Negatívne recenzie mi povedali, že od toho nemám čakať vôbec nič (zas som neuposlúchla, lebo vo filme hrala aj "Hermiona" a mala zápletku s "Percym" takže bolo neodmysliteľné, aby som si to nepozrela). Filmov tohto typu som nevidela veľa, takže podľa mňa to nie je až také klišé, ako som čítala. Na konci to podľa môjho gusta bolo perfektné.... a zas kecám od veci!
      Prosím, zastavte ma :D

      Odstrániť
    3. Mne to nevadí, že kecáš od veci :) Rada si čítam komentáre a názory ostatných ľudí. Čo sa týka "Hermiony" tá sa mi proste hodí do Harryho a o je tak asi koniec. Tak ako sa mi nikdy "Edward" nebude hodiť na nikoho iného (to mi vadilo aj na filme Voda pre slony). Logan Lerman dosť oživil celkovo Percyho a čo sa týka negatívnych recenzií, keď ma niečo chytí tiež si nedám povedať a potom to ľutujem.F*ck it :D

      Odstrániť
  4. Ja som síce vytriezvela z Twilight oparu, ale stále si nemyslím, že by to bol až taký zlý film, samozrejme, knihy boli lepšie, ale stále to bolo celkom fajn. Posledný diel bol asi najlepší, mala som rada efekty, dokonca aj Kirsten trochu zmenila výraz tváre, takže by som to nepovažovala za sklamanie. Rovnako ako Mesto z kostí. TMI bola, je a bude séria, ktorá si ma strašne získala, v kine som bola úplne mimo a trochu ma sklamalo, že sme tam s kamoškou boli pomaly jediné osoby. Film bol mega úžasný, videla som veľa negatívnych kritík medzi blogermi, ale ja si stále myslím, že to bol super obsadený film s úžasnými efektmi a som strašne nahnevaná, že pozastavili natáčanie. Ak to zastavia nadobro, tak... to bude jednoducho hrozné. Upírske denníky by som tiež nedala medzi sklamania, frčím na nich stále, nemôžem sa dočkať piatej série, knihy som nečítala, takže to neviem porovnať, ale seriál milujem. :D
    S ostatnými potešeniami a očakávaniami naprosto súhlasím, Hry o život a Hostiteľ boli parádne filmy, Jeden deň bol tiež super, rovnako ako kniha :D Nemôžem sa dočkať Skúšky ohňom, verím, že to bude rovnaká pecka ako prvý film. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čo sa týka upírskych denníkoch asi som jedna z mála, ktorú nebavia. Neviem. Možno som voľajaká divná :D Za Hry o život a Hostiteľa by som dala aj ruku do ohňa, naozaj to boli skvelé filmy. Jeden deň je moja srdcovka, Annie som si obľúbila ešte počas Denníkov princeznej a doteraz patrí medzi moje obľúbené herečky :) Skúšky ohňom sa trochu obávam, no som rada, že sa ešte natočila a nepozastavili to alebo čo :)

      Odstrániť
  5. to nemyslite vážne?? :o Hostiteľ film bolo asi najhorsie spracovanie ake som videla..NUDA NUDA A NUDA!! chvalabohu za Maxa Ironsa A Jaka Abela!

    OdpovedaťOdstrániť