nedeľa 1. septembra 2013

Hrdinovia vs. hrdinky

Koľko vecí je potrebných na to, aby sa kniha zaradila medzi vaše bestsselery či najobľúbenejšie kúsky? Stačí vám pekná obálka alebo pútavá anotácia? Alebo požadujete od knihy až príliš?

Poznám mnoho kníh, ktoré ma zaujali na prvý pohľad, ktoré mali potenciál stať sa najlepšími aké som čítala, no vďaka zle prepracovaným postavám som si ich čítanie vôbec neužila.Je pravda, že pokiaľ autor čo i len trošku zanedbá postavy, či už hlavné alebo vedľajšie, skvelá kniha sa zmení na katastrofu. Úplnú katastrofu.

Sú autori, ktorí sa s postavami dokážu poriadne vyhrať. Vytvoria im minulosť, zaujímavý príbeh a pre čitateľa sú lahôdkou. Niekedy sa však autori až príliš zamerajú na pozadie, celkový príbeh a postavy sa správajú ako sa im chce (čo je vo väčšine prípadov úplne na nič!).

Neviem čím to je, no vo väčšine kníh má problém obľúbiť si hlavnú postavu - väčšinou hrdinku. Čo sa však týka chlapov, tých zbožňujem(e) aj keď sú to pomaly psychopati (Travis - Krásna katastrofa). Hlavné hrdinky sa mnohokrát správajú úplne prihlúpo, ako by nemali ani kúsok zdravého rozumu. A čo ma rozčuľuje úplne najviac?
  • Ľúbostný trojuholník - keď sa na scéne objavia dvaja chalani, hlavné hrdinky ako by úplne potratili rozum. Nevedia sa rozhodnúť, robia hlúposti, celé mi to vždy príde strašne trápne, preto neznášam, keď sa ich v YA knihách objavuje toľkoooooo.
  • Nie som pre teba dosť dobrá - strašne stará, zbytočná fráza. Keď už dievčatám chýba prirodzené sebavedomie, nech sa aspoň nepodceňujú.
  • Rozchod z rozumu - úzko súvisí s nie som pre teba dosť dobrá. Frázy typu máš na lepšiu, bude to tak lepšie a podobne, sú tiež až príliš otrepané. Okrem toho hlavná hrdinka neublíži len sebe, ale aj svojmu drahému milovanému. Načo tá zbytočná bolesť?
Čo sa však týka mužských postáv, dokážeme si ich obľúbiť v priebehu pár strán. Či je to tým testosterónom, ktorý nás vždy zaujme (či už živý alebo neživý) alebo niečím iným, pravdou je, že si knižných chlapov ľahšie obľúbim. Čím to je?
  • Dobrý či zlý - či už je náš milovaný hrdina úplný dobrák, alebo chlapec, od ktorého sa treba držať čo najďalej, dokážeme ho zbožňovať. Autor/ka mnoho krát dokáže vytvoriť mužské postavy dokonale, správajú sa rozumne a nenútia ma vytrhať si všetky vlasy.
  • Princ na bielom koni - každé dievča chce mať pri sebe silného ochrancu, a preto je jasné, že keď sa v knihe objaví nejaká scéna, v ktorej náš hlavný hrdina zachráni svoju ženušku, sme z toho celé hotové. Či? :)
  • Sebavedomie - ako často sa stretávame s nejakým chalanom, ktorý o sebe pochybuje? Naozaj len málokedy. Chlapi majú prirodzený dar byť vždy nad vecou a až príliš si uvedomujú svoj šarm. Zdravé sebavedomie nikdy nie je na škodu.
Je mnoho vecí, ktoré by som ešte mohla ospevovať alebo naopak kritizovať, no snažila som sa vystihnúť aspoň tie, čo ma najviac rozčuľujú a tešia. Pokiaľ máte aj vy niečo, čo sa vám (ne)páči na hlavných či vedľajších postavách, napíšte mi do komentára pod tento článok. Budem rada :)

8 komentárov:

  1. Pri hrdinkách ešte poznám jeden dôvod ale tiež to asi súvisí s rozchodom rozumu a nie som pre teba dosť dobrá... ak sa hrdinka rozíde (alebo nedá dokopy) s chlapom aby ho ochránila (pretože byť s ňou je nebezpečné) viď Kate Daniels :D Ale inak si to veľmi pekne zhrnula :) ja som na tom tak isto--- tiež sa mi skoro vždy páčia mužské postavy a ženské pomenej :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej presne to aj mňa rozčuľuje :) Veď ublížiť im môžu aj tak :) A ďakujem pekne ;)

      Odstrániť
  2. Já mám ráda dívčí postavy typu Annabeth (Percy Jackson) a... ale jo, třeba Clary v Nástrojích smrti jsem si taky oblíbila. Kvůli milostnému trojúhelníku jsem zuřila, ale jinak je to sympatická holka a tak. A potom holky typu Daenerys z Písně ledu a ohně. Já vlastně nemám zase tak veliký problém oblíbit si i holky. Nejspíše je to už dlouho, co jsem nečetla opravdu YA knihu (krom nástrojů smrti), jsou to spíše takové fantasy, kde vlastně ani nemáme jednu vyloženě hlavní postavu. Ale také si spíše oblíbím kluky. To je tím pohlavím ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Popravde niekedy ma YA knihy strašne rozčuľujú a v poslednej dobe dosť sympatizujem s New Adult knihami :) hej hej Annabeth bola super, proste silná emancipovaná ženská :) Hej hej aj ja si myslím ;)

      Odstrániť
  3. v Sile šestky (Som číslo štyri 2) bola číslo sedem celkom fajn. A tá bola asi jediná. Kendra vo Fablehaven príliš bojazlivá a naivná. V atramentovom srdci... oveľa radšej mám Prašnoprsta :D. A ešte Kartniss z Hier o život. Tá bola celkom pohode, no nikdy by som si nevybrala Peetu. Galovi som fandila odvtedy, ako sa s ním v jednotke lúčila a autorka opisovala jeho "pevné svalstvo" :D :D. Vo filme tiež nebol škaredý. Chlapské postavy sú naozaj lepšie! Čo na to ale povedia chlapci? Tým sa skôr pozdávajú baby :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, Katniss bola perfektná ženská :) No čo sa páči chlapom, tak hádam ženské, aj keď by som sa im niekedy nečudovala, keby sa im páčili skôr chlapi, keď to niekedy vidím ;)

      Odstrániť
  4. true story sister!!! 8D
    Niektoré hrdinky sú tak blbé až to bolí, ale chlapec keď urobí aj blbosť v knihe, stále ho zbožňujem 8) Špecifickú slabosť mám na bad boys s dobrým srdcom 8P asi by sa to dalo nazvať diskrimináciou žien, lebo chlapci nás proste dokážu očariť hneď 8D
    Ale zase taká Rose z Vampire Academy, Sophie z Hex Hall, Cat z Night Huntress, Katsa z Graceling, Gwendolyn z Rubinrot, Katniss z Hunger Games... sú absolútne super bad-ass kočky, ktoré zbožňujem. Zase ale napr. Bellu by som poslala do horúcich pekiel v Nove alebo Anu z 50 shades na kontrolu mozgu 8D
    Niektoré autorky vedia vylíčiť postavu dokonale a aj keď z hrdinky urobia chuderku, chlapci v knihách mi to vynahradia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, aspoň, že sa tí chlapi vždy vydaria :D lebo inak neviem čo by sme čítali. Je pravda, že niektoré ženské sú super, no inokedy sa mi až pozastavuje rozum :D Inak chcela by som ti pochváliť blog. Me gusta mucho :)

      Odstrániť