streda 10. marca 2021

Cieľ - Elle Kennedyová

 Niekedy život naberie úplne iný smer ako čakáme...

Vysokoškoláčka Sabrina má v plánoch jasno: doštuduje, zaboduje na práve a získa skvele platenú prácu v prestížnej advokátskej kancelárii. Krásny hokejista v jej predstavách nikdy nefiguroval. Johnovi Tuckerovi je preto ochotná venovať len jednu vášnivú noc, ale niekedy aj to stačí, aby sa človeku zmenil život.

Pre Tuckera je tímový duch alfou a omegou, na slávu si v porovnaní s ostatnými spoluhráčmi nepotrpí. Lenže ak sa má stať v dvadsiatich dvoch rokoch otcom, nehodlá zostať v úzadí. Zaumieni si, že sa o všetko postará a ako rodič zahviezdi. Nastávajúca matka jeho dieťaťa je nielen krásna a múdra, ale i nevyspytateľná. Nikoho nepúšťa do svojho srdca a tvrdohlavo odmieta pomoc. Ako ju má Tucker presvedčiť, že niektoré ciele sa dajú dosiahnuť len s asistenciou?
Už sme tu mali Návrh, Omyl, Skóre a teraz prichádza Cieľ, ktorý je záverečným dielom populárnej série Off-Campus a uzatvorí nám jeden výnimočný príbeh. Priznám sa, že keď som sa púšťala do tejto série, ani som nečakala, že si ma tak získa. Vysokoškolské prostredie je môjmu srdcu blízke a keďže milujem šport, príjemne mi sadlo. Tak isto aj postavy. Každý z týchto charakterov je jedinečný, zaujímavý a páči sa mi, ako sa autorka rozhodla každý diel venovať inému páru. S každou ďalšou sériou prišla nejaká nová, zaujímavá dvojica a ja som sa nevedela rozhodnúť, ktorý z týchto párov mi je sympatickejší. Pokiaľ ste čítali predošlé knihy, určite ste postrehli, ako sú jednotlivé diely vzájomné prepojené. Oceňujem, že sa na predošlé postavy nezabudlo a autorka sa k nim postupne vracia vo väčšej či menšej miere. Tentokrát sa pozrieme bližšie na Tuckera a Sabrinu. Obidvaja sú veľmi silné postavy a bola som zvedavá, ako sa vyvinie vzťah medzi nimi. Zatiaľ čo v predošlých dieloch išlo skôr o takú nežnú vysokoškolskú lásku, v tomto prípade nám hru zamieša jedna veľká udalosť - tehotenstvo. 
 
"Srdce mi trochu poskočilo, pretože som mala pocit, že sme ozajstný pár."
 
Sabrina je veľmi ctižiadostivá, silná a emancipovaná žena, ktorá vie, čo chce od života. Presne si vysnívala svoju budúcnosť a nikdy si nepripúšťala, že by sa mohlo niečo zmeniť. Až kým nestretla Tuckera. Jedna spoločná noc, ktorú považovala za úplne bezvýznamnú, zmení odrazom všetko. Namiesto vysnívanej kariéry sa totiž začne pripravovať na rolu matky. Niečo s čím vôbec nerátala zrazu všetko zmenilo. A bolo mimoriadne zaujímavé sledovať, čo to so Sabrinou urobilo. V predošlých dieloch nepatrila medzi obľúbené postavy a skôr všetkým liezla na nervy. Ako som ju však postupne spoznávala, zaradila sa medzi moje top charaktery. Okrem toho mám pocit, že si na nej autorka dala najviac záležať. Vytvorila dokonalý prototyp dievčaťa plného ideálov, ktoré ju nútené prehodnotiť svoje priority. Je to situácia, s ktorou sa môžeme v živote stretnúť naozaj často. Ako sa však s niečím takým vyrovnať? Dá sa to oveľa ľahšie, ak máte pri sebe muža, ktorý vám chce pomáhať. Nikto z nás by nepovedal, že sa z Tuckera stane taký ohľaduplný, láskavý a milý priateľ, ktorý sa začne tešiť na rolu otcovstva. Miestami som mala pocit, že ho autorka vytvorila až príliš dokonalého. To ste však mohli postrehnúť aj pri zvyšných postavách. Tie opäť zasiahnu do deja a autorka nám na konci dopraje aj silný citový zážitok v podobe epilógu.
 
"Netuším, kde som nabrala takých skvelých priateľov, no skutočne som sa nemala na čo sťažovať."

Dej bol zo všetkých najsladší, najromantickejší, najviac emočne vyčerpávajúci. Jednotlivé kapitoly boli striedavo z pohľadu Sabriny aj Tuckera. Stránky mi pod rukou ubiehali samé, pretože Elle stavila na priamu reč a len veľmi malý priestor ponechala opisom. Veľmi silnou stránkou jej kníh je práve dynamickosť. Len v minimálnej malej miere sa sústreďuje na vnútorné pocity, emócie, postavy aj dej predstaví len z rýchlika a hneď zavedie čitateľa do pútavého príbehu. V tomto prípade neboli nejaké výrazné dramatické scény, skôr sa často vyskytli scény, pri ktorých máte chuť niekoho objať, poplakať si alebo zjesť celú Milka čokoládu. Neviem, či je to tým, že som vedela, že ide o posledný diel alebo samotným príbehom, ale mala som pocit, že ho prežívam akosi sentimentálnejšie. Celá séria Off-Campus je kvalitným počinom new adult literatúry. Často sa stretávam s tým, že pre autorky je sympatickejšie stredoškolské prostredie, ktoré mňa až tak veľmi už neláka, keďže som vo vekovej kategórii, ktorá potrebuje už niečo vyspelejšie. Mám však pocit, že kníh pre 20+ročných je veľmi málo. Elle je navyše mimoriadne talentovaná a je cítiť, že sa v tomto žánri cíti dobre. Nielenže sú jej knihy príjemnými oddychovkami, ale navyše obsahujú aj vyššie posolstvo ukryté medzi riadkami. Zložité a neočakávané situácie mladých ľudí, uvedomenie si základných hodnôt, prehodnotenie životných cieľov a plánov - to všetko môže znieť ako klišé, ale v skutočnosti to má silnú výpovednú hodnotu a význam pre každého jedného z nás. 

Mnoho čitateľov knihy ako Cieľ a celkovo žáner new adult/young adult odsúdi a považuje ho len za akúsi trápnu náhradu amerických romantických filmov. Pravdou však je, že často v nich nájdeme oveľa viac ako len zaujímavú zápletku. Séria Off-Campus je nielen vynikajúcou romantickou oddychovkou, ktorá vám spríjemní myšlienky, ale navyše vás aj presvedčí o tom, že nie vždy tá cesta, ktorú považujeme za správnu, správna aj je. Nielen v knihách, ale aj v živote nás môže prekvapiť niečo, čo všetko razom zmení.
 
Cieľ považujem za adekvátny a vynikajúci koniec jednej zaujímavej série. Vôbec by som sa nenahnevala, keby sa nám dostala do rúk ďalšia séria, ktorá bude zachytávať napríklad osudy ich detí, trebárs na vysokej škole plnej milých hokejistov.

4 komentáre:

  1. Celú sériu mám úspešne za sebou a jedno je isté, že som tieto knihy milovala od samého začiatku až po samí to koniec :) Možno nie všetky boli dokonalé, ale jedno bolo isté, že som ich mala rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, úžasná séria, pri ktorej som si oddýchla :) Každý diel sa mi páčil a zápisal sa mi do srdca :)

      Odstrániť
  2. Od autorky som čítala iba prvý diel ešte v angličtine, ale ďalej som sa akosi nedostala. Ani vlastne neviem prečo, lebo jednotka sa mi dosť páčila. Tak hádam sa raz posuniem na ďalšie diely.
    Pekná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite vyskúšaj aj ďalšie diely, mne sa veľmi páčili a séria sa pekne rozbehla :) Ďakujem krásne! :)

      Odstrániť