utorok 26. mája 2020

Normálni ľudia - Sally Rooney

Neobyčajná lovestory obyčajne neobyčajných ľudí.

Literárny fenomén dekády! Jeden z najoceňovanejších románov súčasnosti. 

Connell a Marianne pochádzajú z jedného malého írskeho mestečka, no zdá sa, že tam sa podobnosť medzi nimi končí. Connell je v škole obľúbený, zatiaľ čo Marianne je samotárka. Marianne je z bohatej rodiny, Connel vyrastal bez otca a jeho matka je upratovačka. Keď však jedného dňa nadviažu rozhovor – síce trápny, no strhujúci – spustia lavínu, ktorá navždy zmení ich životy. Unikátna lovestory, ktorá do literatúry vniesla nový vietor, získala množstvo významných ocenení a stala sa celosvetovým fenoménom. 
Sally Rooney patrí aj napriek svojmu pomerne mladému veku k jedným z najúspešnejších autoriek súčasnosti. Jej debut - Rozhovormi s priateľmi sa tešil mimoriadnej obľube najmä za hranicami, no pozornosť si získal aj u nás. Netradičný štýl vložený do tradičného príbehu spôsobil doslova rozruch v knižnej sfére. Priznám sa, že jej prvotina ma nezaujala natoľko, aby som jej dala šancu, no keďže jej meno na mňa čoraz viac a viac vyskakovalo z rôznych blogov a recenzií, rozhodla som sa predsa len zistiť, v čom je jej čaro.

"Na začiatku ich vzťahu pred ním len tak bez uváženia vyšplechla, že je "submisívna". Prekvapilo ju, keď sa počula vysloviť to: možno to urobila, aby ho šokovala."

Marianne pochádza z bohatej rodiny, ale aj tak nepatrí medzi obľúbené deti. Connell má mamu upratovačku, málo peňazí na účte, no o to viac priateľov, respektíve okolo seba ľudí, ktorí by chceli byť jeho priatelia. Connellova mama pracuje u Marianninej rodiny, čo vedie k ich vzájomnému spoznaniu sa. Connell si nechce pokaziť svoju popularitu a kamarátstvo s Marianne nepovažuje za niečo dôležité, preto túto skutočnosť pred svojimi priateľmi zatajuje. Keď však priateľstvo začne prerastať v niečo viac, musí si vybrať, či obetuje lásku alebo popularitu. Sprvu vám môže tento príbeh pripadať plytký a ako vystrihnutý z nejakej gýčovej romantickej komédie s predvídateľným happy endom. Musím vás však poopraviť, pretože príbeh zachytáva oveľa viac. Autorka aj z nepatrne ošúchanej témy spravila komplikovanú zápletku s neľahkým rozuzlením. Marianne aj Connella sledujeme v priebehu štyroch rokov. Zo strednej školy prechádzajú na vysokú a sú podrobení rôznym nástrahám dospievania. Postupne sledujeme, ako dospievajú, ako vysoká škola mení ich správanie a konanie, ako ich cesty ovplyvňuje láska. Mimoriadne zaujímavým prvkom bolo sledovať, ako sa zmenili ich role. Na vysokej škole je Marianne obľúbená a Connell musí okúsiť pocit samoty. Ani jeden z nich nečakal, že by sa situácia zo strednej školy tak dramaticky zmenila a obidvaja budú musieť zistiť, či sa s novými životmi dokážu popasovať a nezraniť pritom jeden druhého. Občas som mala pocit, že zmýšľajú ako dospelí ľudia, ktorí majú za sebou roky skúseností a nie ako dospievajúce deti, ktoré majú ešte len celý život pred sebou. Na svoj vek boli dosť vyspelí, až som mala miestami pocit, či to nie je trošku príliš.

"Ich city sa dennodenne potlačovali, odpratávali do menších a menších priestorov, až kým zdanlivo nepodstatné udalosti nabrali šialene desivé rozmery."

Príbeh nie je zachytením lásky. Je zachytením všetkých momentov dospievania, s ktorými sa v našich životoch stretávame. Niektoré sú pozitívnejšie, niektoré negatívnejšie, niektoré bolia menej, iné viac. Sally sa prostredníctvom svojej knihy snažila zachytiť, čo všetko si pre nás život vie pripraviť a aké nástrahy čakajú naše prvé lásky. Marianne bola dokonalým príkladom nerozhodnej ženy, ktorá často váhala, ako sa zachovať, čo urobiť, aby to bolo správne a zároveň, aby bola šťastná. Connell sa tiež musel rozhodovať, aby zo seba urobil takého chlapa, akého si praje zo seba mať. Často som mala pocit, že nečítam beletristické dielo, ale skôr psychologické. Autorka sa pohrala s charaktermi postáv, ktoré sa postupne vyvíjajú, zamerala sa najmä psychologické zmeny a vnútorné prežívanie. Jednotlivé kapitoly sú označené mesiacom a rokom, v ktorom sa odohrávajú. Zaujímavým štylistickým prvkom je, že nie je vôbec vyznačená priama reč. Občas to môže pôsobiť trošku mätúco. Aj keď som zástancom inovácií v literatúre, predsa len som v tomto smere konzervatívna a mám radšej, keď je priama reč pekne vyznačená. Jazyk je uvoľnený, popretkávaný slangom, pani prekladateľka sa nebála siahnuť aj po tvrdších výrazoch, ktoré sú pre mladých ľudí typické a do kontextu perfektne zapadali. Pri podobných dielach má prekladateľ neľahkú úlohu, pretože musí dávať obrovský pozor, aby sa z jazyka nevytratila hravosť a hovorovosť, ktorá je pre danú vekovú skupinu typická. V tomto prípade však bol preklad zvládnutý na jednotku.

Normálni ľudia je netypické dielo, ktoré vďaka svojmu jedinečnému spracovaniu dodalo čaro aj pomerne jednoduchej zápletke, ktorá už bola spracovaná toľkokrát, že to ani nie je možné spočítať. Sally si ma získala svojím podrezaným, tak trošku melancholickým jazykom, ktorý sa mi doslova vryl pod kožu. 

Pokiaľ máte chuť na netypické romantické dielko, určite siahnite po tomto titule. Normálni ľudia ma po dlhom čase udržali v pozore od začiatku až po koniec a som veľmi rada, že som im dala šancu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť
  2. best spell caster 2020 is Dr Adeleke the great wizard from African I want to use this medium to thank him for bringing my wife back to me he only told me to provide the items needed for the spell and which I did and he told me that after he got the items in 24 hours I will start seeing the result and truly is a man of his words contact him today and get your problem solve. Email: aoba5019@gmail.com or better still  Whatasapp him on +27740386124 

    OdpovedaťOdstrániť