sobota 14. marca 2020

Estelle Maskame - Vieš, že mi chýbaš?

Majú šancu na happy end?

Strhujúci tretí diel bestsellerovej série, ktorá sa vo Veľkej Británii zaradila do rebríčka piatich najlepších young adult kníh všetkých čias.

Prešiel už rok odvtedy, čo Eden naposledy hovorila s Tylerom. Rok, odkedy vyšli s pravdou von, oznámili svoj vzťah rodine a on ju potom úplne nepochopiteľne opustil. Štúdium v Chicagu ju priviedlo na iné myšlienky a pomohlo jej aspoň trošku zabudnúť a pohnúť sa ďalej. Teraz sa vracia na leto domov. No nielen ona. Tyler prichádza tiež. Eden už nechce otvárať staré rany, ale toľko otázok je nevysvetlených! Dozvie sa konečne, prečo Tyler odišiel? Majú po tom všetkom ešte šancu na normálny vzťah.
Dimily trilógia je jednou z najpopulárnejších trilógií vo svete a zaradila sa medzi top 5 najlepších young adult sérií. Nemôžem povedať, že by som sa s týmto tvrdením úplne stotožňovala, pretože subjektívne by som medzi tie najlepšie zaradila pravdepodobne iné série. Aj napriek tomu však musím povedať, že táto séria má rozhodne svoje čaro. Neverím, že sa mi dostal do rúk už tretí diel. Bola som zvedavá, akým smerom sa bude postupne náš príbeh vyvíjať, keďže práve v treťom pokračovaní sa autorka najviac zamerala na odhalenie vzťahu medzi nevlastnými súrodencami a na reakcie ich okolia. Pred tým, ako prejdem k samotnej recenzii, by som rada poznamenala, že oceňujem, že sú obálky jednotlivých dielov ladené v podobnom šate a tak viete veľmi rýchlo jednotlivé diely k sebe priradiť. V poslednej dobe sa mi totiž viackrát stalo, že boli jednotlivé obálky tak odlišné, až mi časti vôbec k sebe nepasovali (pre detailistov ako ja, je to veľmi dôležitý fakt, ktorý môže byť naozaj až iritujúci).

"Po celý čas mlčíme. Niekde medzi vlaňajším júlom a dneškom sme všetko stratili."

Eden a Tyler sa rozhodli svetu oznámiť, že tvoria pár. Namiesto toho, aby tomuto zisteniu čelili spoločne, Tyler odíde bez vysvetlenia preč a nechá Eden, aby tejto šlamastike čelila sama. Ostrú bolesť a smútok z odchodu vystrieda poriadny a silný hnev. Postupne sa rany Eden začnú liečiť a práve v tej chvíli, keď si začne nahovárať, že je všetko v poriadku sa Tyler znovu objaví, chce jej všetko vysvetliť a vrátiť ich vzťah späť. Eden si nahovára, že je koniec, ale jej srdce si myslí niečo úplne iné. A nám čitateľom neostáva nič iné, len spolu s Eden prísť na to, ktorá voľba je tá najlepšia, čo zo začiatku nie je vôbec jednoduché. Začiatok knihy je totiž mimoriadne pasívny a depresívny. V podstate sa okrem neustáleho sťažovania Eden nič nedeje. Je nahnevaná na celý svet, nedokáže sa zmieriť s tým, čo jej Tyler spravil. Na jednej strane je jej reakcia prirodzená a úplne ju chápem, ale na druhej strane mám pocit, že v tomto dieli ešte všetko viac prežívala a dramatizovala, možno niekedy až príliš. Mám pocit, že od prvého dielu u Eden nenastal vôbec žiadny posun a že sa ako keby zasekla. Zatiaľ čo u Tylera pozorujem výraznú zmenu a je vidieť, že si na jeho charaktery dala autorka záležať, u Eden mám pocit, že je to skôr posun k horšiemu, ako k lepšiemu. Bola som pozitívne prekvapená v akej veľkej miere dostali v tomto dieli priestor medziľudské vzťahy. Je to veľmi silný aspekt všetkých častí, no mám pocit, že práve v tomto bol najvýraznejší. Oveľa viac sa riešili práve reakcie okolia, vyrovnávanie sa s komplikáciami v rodine, medzi priateľmi, nevlastnými súrodencami - všetko sú to silné témy, ktoré rozhodne zaujmú čitateľov. Akcia a dynamika išli do úzadia a skôr sme sa venovali práve vzťahom. Opäť nechýbala ani téma drog a alkoholu, ktorá môže prísť už niekomu otravná, ale podľa mňa je to (bohužiaľ) súčasť života mnohých mladých ľudí a rozhodne s ňou treba niečo spraviť a netreba pred ňou zatvárať oči. Aj napriek tomu, že táto séria vyzerá ako jednoduchá love story, autorka do nej vložila kus ťažkých tém, s ktorými sa mnohých z nás denno-denne pasujú.

"Naše oči sa stretnú a na jeho perách sa okamžite objaví rovnaký úsmev ako na mojich."

Štýl písania je jednoduchý a chytľavý. Nechýba nejaké to klišé, či otrepaná fráza, ale aj napriek tomu sa knižka číta pomerne sama. Kapitoly sú krátke, dominuje priama reč a tak nebudete mať problém s tým, že by ste sa zasekli na nejakom hluchom mieste. Romantické scény sú vykreslené uveriteľne, myslím si, že po prečítaní každá bude chcieť mať doma svojho Tylera. Emocionálna zložka je veľmi silná a počas celého čítania budete mať občas chuť plakať, občas sa smiať, občas knihu zavrieť a už nikdy neotvoriť. Pri čítaní som sa cítila ako na húsenkovej dráhe a po prečítaní som si potrebovala na chvíľku len tak sadnúť a všetko spracovať. Ukončenie série bolo presne také, aké si zaslúžila. Bola som zvedavá, ako sa nakoniec príbeh uzavrie, keďže miestami som mala pochybnosti, či to bude tak, ako si prajem. Našťastie ma v tomto smere Estelle absolútne nesklamala a príbeh dostal to, čo si zaslúžil.

Z posledného dielu som mala trošku rozporuplné pocity. Na jednej strane tu bolo príliš veľa Eden a jej emocionálnych skratov a hyperbolizácií, na druhej silná emocionálna a tematická zložka, ktorá ma chytila za srdce. Celkovo by som sériu zaradila medzi tie lepšie romantické priemery, ktoré sa mi dostali do rúk. Love story sú mojím obľúbeným žánrom a tým, že som prečítala už množstvo takýchto sérií a kníh je čoraz ťažšie u mňa získať plné hodnotenie. Pevne však verím, že sa od Estelle ešte dočkáme nejakého titulu a ja jej budem môcť dať plný počet lajkov. Už v máji by mal vyjsť titul Viem, že ťa chcem, ktorý bude prerozprávaním z Tylerovho pohľadu a ja sa už neviem dočkať toho, že nazrieme aj do jeho hlavy.

Viem, že Estelle dokáže napísať ešte kvalitnejšie dielko, a preto jej nakoniec dávam tri lajky. Aj napriek tomu som rada, že som mala možnosť si jej sériu prečítať a rozhodne si nenechám ujsť žiadny ďalší potenciálny diel. Pokiaľ aj vy máte chuť na emočnú romantickú jazdu, rozhodne siahnite po tomto titule.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

4 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze, vypadá to na roztomilou oddechovku, to by se teď hodilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potom, čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť
  4. best spell caster 2020 is Dr Adeleke the great wizard from African I want to use this medium to thank him for bringing my wife back to me he only told me to provide the items needed for the spell and which I did and he told me that after he got the items in 24 hours I will start seeing the result and truly is a man of his words contact him today and get your problem solve. Email: aoba5019@gmail.com or better still  Whatasapp him on +27740386124 

    OdpovedaťOdstrániť