sobota 21. marca 2020

Anna Toddová - After 5: Pred nami

Čo bolo predtým a čo bolo potom?

Nevinná kráska a potetovaný búrlivák. Tessa a Hardin. Ich vzťah bol viac ako turbulentný. Spočiatku šlo o hru, no postupne sa Tessa stala celým Hardinovým svetom a oboch ich prevalcovala skutočná, nespútaná láska. Pripomínala smršť, ktorá so sebou strhávala všetkých naokolo. Hardin balansoval na hrane krutosti, Tessa trpela. Lenže správanie človeka pochopíme až vtedy, keď zistíme, čo mu predchádzalo. Zrazu sa všetko javí inak. A Hardin je toho dôkazom. Naozaj sa ich vzťah nemohol zaobísť bez sĺz?
 
Posledný diel série After odkrýva, čo sa udialo predtým, ako Hardin stretol Tessu, ale aj čo sa odohralo potom. Úplne zmení váš pohľad na hĺbavého chlapca aj anjela, ktorý sa doňho zamiloval, a na ich divokú #hessa romancu.
 
After bola jednou z tých sérií, o ktorej je počuť ešte veľmi dlho po jej vydaní. Po celom svete rozpútala doslova ošiaľ a získala si množstvo fanúšikov. Ani sa mi nechce veriť, že je to už päť rokov od vydania prvého dielu a ja mám zrazu v rukách ten posledný. Nie je to tak dávno, čo sme sa dočkali filmového spracovania prvého dielu a už sa na nás chystá vo filmovej podobe aj diel druhý. Kým sa ho dočkáme, čo tak siahnuť po piatom dieli v knižnej podobe?
 
"Otázka, taká smelá a priama, ho prekvapila. Vďaka nej si uvedomil, že stojí na okraji priepasti. Stačí jemný vánok a zrúti sa do nej."
 
Tessa a Hardin. Dva úplne protiklady, ktoré sú k sebe priťahované ako magnety. Ich vzťah bol od začiatku až po koniec poriadne komplikovaný, zamotaný, mal mnoho úskalí a čitateľ nikdy nevedel, čo od ďalšej knihy, niekedy aj strany môže očakávať. Môj vzťah k tejto sérii je minimálne rozporuplný, no aj tak je na nej niečo, čo ma vždy prinúti siahnuť po ďalšom dieli. Priznám sa, že na tento som sa tešila asi najviac už len preto, že máme možnosť sa pozrieť na všetko z pohľadu Hardina. Obľubujem duálne rozprávanie, no keby som si mohla vybrať, či radšej mužský alebo ženský pohľad, rozhodne by som volila ten mužský. Mnohokrát je hlbší, precítenejší a chytľavejší. Inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Bolo príjemnou a vítanou zmenou vidieť všetky veci z pohľadu Hardina. Mnoho nejasností som pochopila, pretože sme mali možnosť dozvedieť sa o ňom oveľa viac, ako pri predchádzajúcich dieloch. Niekedy som jeho správaniu nerozumela a autorka len v náznakoch naznačila, prečo sa správa tak alebo onak. V tomto dieli však boli isté udalosti a motivácie jeho správania a konania vysvetlené a ja som si tak mohla urobiť komplexný oobraz o jeho charaktere a celkovo postave. Autorka sa nezamerala na kompletný príbeh, ale vyňala z neho len isté, dôležité momenty. Oproti predošlým knihám pôsobí tento diel naozaj chudobne, keďže má len 307 strán. Úplne mi vyhovovalo, že sme postupne istými pasážami prešli a pripomenuli sme si ich. Občas som mala trošku problém spomenúť si, o akú udalosť sa jedná, keďže je to už istý čas od kedy som prečítala posledný diel. Určite každému z vás odporúčam dať si najskôr re-reading predchádzajúcich titulov, určite sa vám bude tento čítať lepšie. Tak isto neodporúčam čítať Pred nami tým, ktorí ešte neprešli všetky predošlé diely, pretože by ste sa v deji rýchlo zamotali.
 
"Mal vedieť, že taká silná vášeň môže viesť len do záhuby, duše zhoria, jej duch sa rozpadne."
 
Mnoho čitateľov sa o tomto spracovaní vyjadrilo ako o zbytočnom natiahnutí celej série, ktoré neprináša nič nové. Musím sa priznať, že sa s týmto výrokom úplne nestotožňujem. Aj napriek tomu, že som čakala, že sa toho dozvieme o niečo viac, predsa len bolo tých doplnkových informácií dostatok. Anna sa zamerala najmä na prvý diel, ktorý určite každému z vás najviac utkvel v pamäti. Pre mňa to bola obrovská nostalgia so zimomriavkami po celom tele. Vrátiť sa opäť k tomu, ako to celé začalo, ako prišli prvé spoznávania, rozhovory, bozky. Bol to krásny balzam na dušu, ktorý určite poteší každého čitateľa tejto série. Okrem toho si myslím, že Hardin je ten typ postavy, ktorý nemožno nemať rád a neverím, že je tu nejaká fanúšička, ktorá si aspoň raz nezapriala mať takého frajera. Bad boys budú vždy v kurze a dá sa z nich vyťažiť maximum. Najmä pokiaľ patríte k autorom/autorkám, ktorí aj z mála dokážu vyťažiť čo najviac. Veľakrát som si v duchu povedala, že celá séria by sa dala skrátiť do jednej - dvoch kníh a po každom dieli som sa čudovala, čo ešte dokáže autorka vykúzliť. Vždy som len nemo hľadela na to, ako dokázala zápletku zamotať, predĺžiť a natiahnuť. S odstupom času vidím isté nedokonalosti, ale oceňujem aj isté momenty, ktoré sa mi pred tým až tak nepáčili, alebo som sa s nimi úplne nestotožnila.
 
Doteraz neverím tomu, že táto séria prvotne vznikla ako fanfikcia na skupinu One Direction. Nie som zrovna fanúšička tejto skupiny a neviem o nej mnoho, ale aj napriek tomu tam nevidím žiadnu hlbšiu súvislosť. After je dynamickou sériou, ktorá rieši vzťah a lásku dvoch mladých ľudí, ktorí sa musia vyrovnať s tým, čo im prináša láska, ale aj samotný život. Ich cesta hľadania si svojej cesty, ale aj cesty jedného k druhému nie je jednoduchá, ale má mnoho tŕňov a problémov a je len na vás, či túto cestu absolvujete s nimi. Za mňa vám to rozhodne odporúčam. Aj napriek tomu, že moje hodnotenie nebolo vždy úplne pozitívne, predsa len som rada, že som tejto sérii dala šancu, keďže sa rozhodne zapísala do mojej mysle. Pred nami je adekvátnym ukončením celej série. Možno vám nedá odpoveď na všetko, možno neprinesie toľko nových faktov, koľko by sme si priali, ale pomôže vám lepšie pochopiť Hardina a vrátiť sa do minulosti k tým scénam, ktoré si nás získali.
 
Štyri zaslúžené lajky. Asi tak by som v krátkosti zhrnula hodnotenie. Pevne verím, že sa od Anny dočkáme ešte nejakej ďalšej, podobnej série. Kým sa to stane, môžme si skrátiť čakanie filmovou adaptáciou druhého dielu, ktorej sa čochvíľa dočkáme.
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk. Knihu si môžete zakúpiť TU.

3 komentáre:

  1. Ak potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potom, čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť
  3. best spell caster 2020 is Dr Adeleke the great wizard from African I want to use this medium to thank him for bringing my wife back to me he only told me to provide the items needed for the spell and which I did and he told me that after he got the items in 24 hours I will start seeing the result and truly is a man of his words contact him today and get your problem solve. Email: aoba5019@gmail.com or better still  Whatasapp him on +27740386124 

    OdpovedaťOdstrániť