nedeľa 2. februára 2020

Priatelia - Kelsey Miller

Všetko o najobľúbenejšom seriáli všetkých čias!

Keď sa Priatelia v septembri roku 1994 objavili prvýkrát na televíznych obrazovkách, nikto nepredpokladal, že sa z nich stane celosvetový fenomén a jeden z najobľúbenejších seriálov všetkých čias. Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey a Phoebe si získali srdcia divákov na celom svete a ich každodenné radosti a starosti vysielajú televízne a streamovacie stanice dodnes. Táto kniha predstavuje takmer dokonalú retrospektívu legendárnych Priateľov - zaoberá sa všetkými aspektmi seriálu, a to od neistých začiatkov až k dôvodom, prečo ho dodnes tak veľa ľudí sleduje a miluje. Novinárka a odborníčka na populárnu kultúru Kelsey Miller predkladá čitateľom najslávnejšie scény a momenty, pohľady do zákulisia, ako aj trendy, ktoré sa v súvislosti so seriálom zrodili - od vzostupu kaviarenskej kultúry a fascinácie kávou až po ikonický účes deväťdesiatych rokov, známy ako "Rachel". Titul Priatelia je vďaka dôvtipným komentárom, originálnym rozhovorom a historkám zo zákulisia, zahrňujúcim aj hosťujúce hviezdy, vyčerpávajúcim dielom, ktoré ocení každý fanúšik tohto kultového seriálu.

Keď sa povie seriál Priatelia/Friends, všetci hneď vedia, o ktorý seriál sa jedná. Neverím, že existuje na tomto svete človek, ktorý by nepoznal tento kultový seriál. Pamätám si, že k tomuto seriálu som sa dostala už ako dieťa a stále nemôžem uveriť tomu, že ho môžem aj teraz vídať na televíznych obrazovkách. Keď som v kníhkupectve zbadala, že vyšla aj knižka, ktorá zaznamenáva celý jeho priebeh, vedela som, že si ju musím prečítať! A bolo to skvelé rozhodnutie.

"Nájdenie ideálnej predstaviteľky Phoebe Buffayovej malo byť nočnou morou. Bola človekom na nesprávnom mieste."

Dennodenne vychádza množstvo seriálov. Niektoré sa tešia väčšej, iné menšej obľube. Niektoré si získajú fanúšikov hneď, iným to trvá dlhšie, niektoré to nedokážu nikdy. A potom sú to seriály ako Beverly Hills, Dva a pol chlapa, Teória veľkého tresku, či Priatelia. Seriály, ktoré sú nesmrteľné, ktoré bavia všetky vekové kategórie, ktoré si pustíte v dobrej aj zlej nálade, len tak pri raňajkách, či pred spaním. Sú liekom na zlé dni a nálady, sú motiváciou do ďalšieho dňa. Priznám sa, že som odjakživa túžila mať taký život, ako som videla v Priateľoch. Mať skvelých kamarátov, chodiť s nimi na kávičky a baviť sa o živote. Priatelia sa pre mňa stali vzorom života. Mala som hrnčeky, či mikinu s potlačou Friends a rozhodne som sa mohla zaradiť medzi verných fanúšikov. A myslím, že sa medzi nich môžem radiť aj teraz. Preto som bola úplne nadšená, keď som mohla nazrieť aj do zákulisia a odhaliť, ako vlastne celý tento nápad vzišiel. Keď sa mi zapáči nejaký seriál, ktorý sledujem naozaj rada, často si k nemu dohľadávam aj dodatkové informácie a rôzne pikošky. V tomto prípade som mala všetko v jednej kope. Knižka naozaj prehľadne sleduje celý vývoj tohto seriálu. Ponúka rôzne informácie zo zákulisia diania, približuje nám hercov aj ich životné osudy. Už na nich nehľadíme len ako na postavy, ale aj skutočné bytosti.

"Ošúchaný vtip, no zabral, akoby ho nikdy nepočuli."

Okrem základných informácií ohľadom nápadu, scenárov, najznámejších miest, ktoré môžeme zo seriálu poznať, kniha ponúka aj množstvo informácií, ktoré ma úplne prekvapili a ktoré som vôbec nečakala. Keďže vám nechcem nič prezradiť, aby som neprezradila dôležité a najzaujímavejšie momenty, poviem iba, že sa rozhodne máte na čo tešiť a dostanete oveľa viac, ako by ste čakali. Keďže mám tento seriál naozaj napozeraný a niektoré epizódy poznám v podstate naspamäť, myslela som si, že už viem všetko, že už tu nemôže byť nič, čo by ma dokázalo postaviť zo stoličky. Ako veľmi som sa len mýlila! Cítila som sa poriadne zahanbene, keď som postupne knihu čítala a zisťovala, koľko informácií ešte neviem. Autorke sa podarilo spracovať tento seriál do úplných detailov. Nielenže som sa dozvedela mnoho nových informácií, ale tak isto perfektne zapôsobila aj na moje emócie. Cítila som nostalgiu, ale zároveň aj šťastie. Nikdy by som nepovedala, že ma môže nejaký seriál tak pohltiť. Ako som už spomínala, kniha je skvelým sprievodcom, ktorý vám prezradí všetko to, čo by ste chceli vedieť, ale zároveň aj omnoho viac. Knižka má skoro 300 strán, no ja som ju zhltla za jeden deň. Popritom ako som čítala, som bola stále viac a viac zvedavá, čo ma ešte čaká, čo sa ešte dozviem. Stránky som otáčala tak rýchlo, ako keby to bol nejaký napínavý román alebo detektívka a ja som chcela zistiť, kto je vrah. Asi tak nejako som sa cítila pri čítaní. 

Recenzia sa mi písala naozaj ťažko, pretože na jednej strane by som vám najradšej všetky tie úžasné veci, ktoré som sa dozvedela prezradila, ale na druhej strane vám chcem nechať moment prekvapenia. V skratke iba zhrniem, že Priatelia sú vynikajúcou voľbou pre každého fanúšika tohto seriálu. Pokiaľ sa chcete dozvedieť o tomto seriáli viac, rozhodnete siahnite po tomto titule. Nielenže je dokonalým zdrojom tých najrôznejších informácií a spomienok, ale zároveň perfektne pracuje aj s vašimi emóciami. Smiech, slzy, radosť a šťastie - toto všetko bude vo vás po celý čas rezonovať.

Bol by hriech dať iné hodnotenie ako plný počet lajkov. Aj napriek tomu, že som knihu ešte len dočítala, mám chuť sa do nej znova pustiť alebo si aspoň dať dobrý koláčik s kávou a pustiť si k nim tento seriál.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Grada. Knihu si môžete zakúpiť TU

2 komentáre:

  1. Ak potrebujete korenie váš vzťah s viac lásky a romantiky ho kontaktovať prostredníctvom e-mailovú adresu: aoba5019@gmail.com a volať alebo WhatsApp na + 27740386124. Jedným z najlepších rozhodnutí, ktoré som kedy robil bol kontaktovať Dr Adeleke, aby mi pomohol dostať môj milenec späť, bol som život naplnený šťastím potom, čo som kontaktoval Dr Adeleke, pretože on nie len priviesť môj milenec späť ku mne tiež urobil našu lásku k sebe viac unikátne a vynikajúce.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť