nedeľa 14. júla 2019

Philip Reeve - Zlato predátora

Dokážu zastaviť zradcu?

Druhý diel kultovej dystopie Smrteľné stroje. 

Dva roky po zničení Londýna zažívajú Tom a Hester dobrodružstvá v exotických končinách Vtáčích ciest. Keď ich vzducholoď núdzovo pristane v polárnom mestečku, nájdu na jeho palube len hŕstku zbedačených obyvateľov. Ich neskúsená panovníčka Freya uverila rozprávkam o stratenom zelenom kontinente a vydá sa ho so svojím mobilným mestom hľadať. Je to však nebezpečná cesta a netušia, že v pätách sa im valí nenásytné veľkomesto Archangeľsk. Maj sa na pozore, ulicami mestečka totiž kráča nečakaný zradca.

Zlato predátora je pokračovaním knihy Smrteľné stroje a zároveň druhým dielom fantastickej série, ktorá doslova ovládla čitateľov. Smrteľné stroje ma absolútne nadchli a udelila som im plný počet lajkov, preto som sa nevedela dočkať, čo prinesie druhý diel. Prvý diel sa ukončil pomerne uzavreto, a preto som bola zvedavá, čo dokáže vytvoriť a rozviť Philip tentokrát. Už od prvých strán mi bolo jasné, že táto séria ani zďaleka nekončí a že Philip má toho ešte mnoho schovaného v rukáve.

"Uprostred pustatiny sa sčista-jasna vynorilo dravé predmestie na love."

Boj antimobilistov a mobilistov stále pokračuje a s tým a dobrodružstvá Toma a Hester. Tentokrát sa naša pozornosť zameriava na dve dôležité mestá - Anchorage a veľkého predátora Archangeľsk, ktorý má v pláne pohltiť všetky mestá. Tom a Hester preto stoja pred neľahkou úlohou. Opäť to však zvládajú priam perfektne. Príbeh sa odohráva o dva roky neskôr oproti prvému dielu a ja mám pocit, že naše postavy poriadne dospeli. Obľúbila som si ich už pri prvom dieli a v tomto hádam ešte viac. Mala som pocit, že oveľa viac zľudšteli. Hester dokázala dať najavo svoje pocity, viac podliehala svojím emóciám a ja som sa s ňou vedela oveľa živšie stotožniť. Možno niektorým bude jej správanie občas pripadať detinské alebo až príliš precitlivené, na mňa však pôsobila ľudsky. Tom bol zase skvelý parťák pre Hester. Bolo vidieť, že oproti nej je ešte trošku také dieťa a že nedokázal tak rýchlo dospieť ako ona, ale aj napriek tomu na mňa vôbec nepôsobil rušivo. Okrem toho sa na scéne objavia aj nové postavy, ktoré dej poriadne zamotajú. Páčilo sa mi, že sa dej v tomto prípade oveľa viac rozrástol. Odohrával sa na viacerých miestach s rôznymi postavami a nakoniec vyústil do jednotného celku. Mám pocit, že bol zároveň aj viac rozprávkový. Keďže sa jedná o fantasy/steampunk sériu je jasné, že veci a situácie nie sú ako z reálneho života. V tomto prípade mám však pocit, že autor oveľa viac skĺzol do takej krásne, nevinnej rozprávkovosti, čo však trošku ubralo napätiu a celkovému vyzneniu diela. Predsa len musím uznať, že pri Smrteľných strojoch som bola oveľa častejšie na ihlách a nevedela som sa dočkať, čo sa udeje. V tomto prípade bolo napätie o niečo slabšie a ja som stránky nepretáčala až tak rýchlo.

"Tom sa vracal rovnakou cestou pod stropom poschodia a v žalúdku cítil strašnú, otupnú prázdnotu."

Veľký obdiv si Philip zaslúži za svoju fantáziu a predstavivosť, ktorá je podľa mňa nekonečná. Prvý dielom nasadil latku dosť vysoko a bála som sa, či ešte dokáže vymyslieť niečo nové. Absolútne som však nemusela pochybovať. Trošku som však zostala sklamaná z konca knihy. Aj napriek tomu, že sa dej pekne vyvíjal, koniec bol ako keby odfláknutý a až príliš podobný koncu Smrteľných strojov. Neviem, či autorovi po všetkých tých dobrých nápadoch, ktoré spojil do deja už došla energia na koniec, ale naozaj som čakala niečo väčšie a veľkolepejšie. Oproti prvému dielu teda vidím pár chybičiek krásy, ktoré trošku ubrali kvalite príbehu. Našťastie to nebolo nič až tak vážne a ja som si čítanie užila. Neviem, čím to je, ale mnohokrát sa mi už pri druhých dieloch stalo, že to boli najslabšie tituly z série. Pevne verím, že sa autor iba šetrí na ďalší diel, ktorý bude rovnako skvelý, ako začiatok.

Váhala som, či udeliť štyri alebo tri lajky, ale nakoniec som sa rozhodla pre štyri, keďže tých nedostatkov tam nebolo až toľko. Opäť mám pocit, že sa všetko pekne uzavrelo a ďalší diel ani nie je potrebný, ale ako poznám Philipa, určite vymyslí niečo fantastické.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

1 komentár:

  1. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť