nedeľa 20. mája 2018

Magické cupcaky a mafiny - Paulína Franková, Barbora Húbeková

Kuchárka plná skvelých receptov na cupcaky a mafiny!

Viktoriánskou atmosférou prestúpená kuchárka plná sladkých receptov a užitočných tipov vás rýchlo a jednoducho naučí všetko o mágii cupcakov a mafinov. Zahĺbte sa s nami do zážitkov spojených s ich pečením a vychutnávaním, pretože to nie je len zažehnaná chuť na sladké, je to aj rozvoniavajúca kuchyňa, orechové zázraky či Vianoce v znamení vanilky, škorice a jabĺk. Jednoducho, nechajte svoj život ovládnuť lahodnou chuťou týchto koláčikov, ale aj eleganciou starého porcelánu a krásneho prestierania s kanvičkou horúceho čaju či kávy.
Okrem čítania je mojou veľkou záľubou aj pečenie. Už odmalička som sa rada motala v kuchyni a pomáhala mamine s varením a pečením (a jedením surovín a cesta) a čím som bola staršia, tým častejšie som sa v kuchyni objavovala, už však sama a nie ako asistentka rodičov. Pravdaže, začiatky sú vždy ťažšie a ja som nemohla hneď len tak z hlavy vymýšľať recepty, nie to ešte aj pomer surovín, ktorý by vytvoril chutné dielo. Mojou veľkou pomôckou sa preto stali kuchárske knihy a blogy. Avšak, hneď po chvíli som zostala prekvapená, aké ťažké je nájsť tú správnu knihu. Poviete si, však ich máme v kníhkupectvách toľko, že by si človek dokázal aj sám otvoriť reštauráciu. Na jednej strane je to pravda, na druhej však mnoho z nich nie je kvalitných alebo absolútne nezodpovedá slovenským pomerom. Nájsť tú pravú pomôcku, ktorá vám počas vašich kulinárskych začiatkov pomôže, môže byť oveľa ťažšie ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Bola som preto veľmi zvedavá, či Magické cupcaky a mafiny budú patriť len k množstvu kuchárskych kníh, ktoré mám odložené na samostatnej poličke, alebo či sa k nim budem veľmi rada vracať.

Pri výbere kulinárskych kníh zvažujem viacero aspektov - v prvom rade ma zaujíma, z akej krajiny pochádzajú autori. Pri zahraničných autoroch sa mi často stalo, že ich kuchyňa bola príliš odlišná a s tým súvisel hneď druhý problém - dostupnosť surovín. Zatiaľ čo u nich je to prísada, ktorú bežne zohnať v každom obchode, u nás si ju musíte objednať z internetu, pretože sa v predajniach nenachádza. Keď však dostanete na niečo chuť alebo sa nečakane dozviete, že príde návšteva, nemáte dva týždne na to, aby ste čakali, kým vám príde niečo z internetu. Tretím, a pravdepodobne najdôležitejším kritériom, je obsah. Či sú recepty zaujímavé, iné, prístupné mojim chutiam, či nie sú príliš nereálne, aká zložitá je ich príprava a podobne. Toto sú základné kritéria, podľa ktorých si vyberám nejakú knihu. V tomto prípade bolo hneď prvým dobrým znamením, že ide o slovenské autorky. Hneď sa mi rozžiarili oči, pretože som vedela, že našu kuchyňu poznajú, vedia, čo asi tak Slováci zjedia a čo nie, čo si môžu dovoliť a čo by už asi bolo príliš. Tým pádom som vedela, že to bude pozitívne vyzerať aj so surovinami a že s ich zháňaním nebudem mať problém. Okrem toho, obsah ma absolútne nadchol. Mafiny sú môj najobľúbenejší typ koláča, keďže sa s nimi viete naozaj vyhrať, dá sa pri ich tvorbe experimentovať a aspoň na chvíľku popustiť uzdu fantázii.

Pokiaľ s pečením ešte len začínate, je dobré začať od niečoho najjednoduchšieho, čím rozhodne mafiny a cupcaky sú. Bolo by skvelé, keby sa nám hneď podarilo upiecť veterníky, či parížske rožky, no priznajme si, že je lepšie to zobrať pomalšie a s istotou. V tomto prípade sú naozaj jednotlivé recepty vysvetlené polopatisticky a jednoducho, obsahujú krok po kroku, takže človek sa nemusí báť, že by niečomu neporozumel. Navyše, žiadny recept nie je nejaký komplikovaný, nepotrebujete žiadne špeciálne cukrárske schopnosti na to, aby ste si podľa tejto knižky upiekli niečo dobré. Po knižke preto môžu siahnuť pokojne aj tí menej skúsení, tí skúsenejší sa zase priučia niečomu inému.

Čo sa týka surovín, sú to veci, ktoré bežne zoženiete v každom obchode. Tak isto nemôžem povedať, že by boli recepty nejaké prehnané alebo proti môjmu gustu. Občas sa možno stalo, že som z niektorých kombinácií zostala prekvapená a sama by som si nikdy nepomyslela, že by niečo také mohlo ísť k sebe (pistácie a zelený čaj, fazuľa a čokoláda), no aj napriek tomu z toho vždy vznikla skvelá kombinácia, na ktorej som si nielen ja, ale aj moja rodina a kamaráti pochutnali. Občas nezaškodí vyskúšať aj niečo nové, čomu sa bojíme dať šancu. Takýchto receptov tu však bolo naozaj len pár a zvyšok boli všetko typické a overené kombinácie. Za jediné negatívum považujem to, že mi nie vždy sedela doba pečenia a stupne a tak isto sa výrazne odlišoval aj počet kúskov, ktoré mi z cesta vyšli. Pravdaže, dobu pečenia chápem, keďže každá rúra je o niečo odlišná, avšak z počtu porcií som ostala zmätená, keďže rozmery na mafiny sú podľa mňa všade rovnaké a nestretla som sa ešte s tým, že by sa aj jednotlivé plechy, ktoré sú na pečenie špeciálne určené, od seba nejakým spôsobom a hlavne veľkosťou odlišovali.

Veľmi dobre bola zvládnutá aj grafická stránka. Každý recept je doplnený aj obrázok výsledného koláčika. Tak isto sa mi páčilo, že pri všetkých receptoch bol nejaký úvod, taký menší pokec, prečo autorky sem zaradili daný mafin alebo aký ma pre nich význam, poprípade ak sa išlo o nejaký ovocný cupcake, tak  tu bolo niečo málo o ovocí. Na začiatku nechýbajú ani tipy a užitočné rady, takže v tejto knihe nájdete naozaj všetko. Nebyť pár nedostatkov spomenutých vyššie, knihe by som dala plný počet lajkov.

Dlho som váhala, či predsa len nedám plný počet lajkov, ale nakoniec som sa rozhodla pre štyri. Aby som vám túto knihu ešte viac priblížila, pridala som vám fotky aj toho, ako sa mi pri pečení darilo. Pravdaže, keďže nie som žiadna cukrárka a stále sa len učím, berte prosím tieto fotky s istou rezervou, podstatné však je, že všetky koláčiky chutili skvelo. 

 https://www.bux.sk/knihy/393724-magicke-cupcaky-a-mafiny.html

2 komentáre:

  1. Ty jsou fakt nádherný :O určitě museli chutnat božsky. Já muffiny zbožňuju, akorát jsem tedy používala zatím jenom recepty ze zahraničí. Ale tahle kuchařka vypadá skvěle :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :) Určite skús aj túto, naozaj je veľmi dobrá :)

      Odstrániť