piatok 26. januára 2018

Tisíc kousků tebe - Claudia Grayová

Tisíc životov.
Tisíc možností.
Jeden osud.

Rodiče Marguerity Cainové jsou fyzikové. Díky nim vyrostla v prostředí odvážných vědeckých teorií. Nejpozoruhodnější z nich je poslední vynález její matky – jmenuje se Ohnivák a umožňuje pohybovat se mezi alternativními dimenzemi. Její otec je zavražděn a všechny důkazy směřují k Paulovi – oblíbenému výzkumnému asistentovi jejích rodičů. Vypadá to, že spáchal dokonalý zločin: Dřív, než začne policejní vyšetřování, prchá do jiné dimenze. S Marguerite však nepočítal. Ta sice neví, jestli by dokázala někoho zabít, ale je rozhodnutá to zjistit. S pomocí Thea, dalšího asistenta, pátrá po Paulovi v různých dimenzích. V každém světě, do kterého se dostane, potkává jinou verzi Paula, který ji vždy přiměje pochybovat o její vlastní vině a o jejích citech. Je odsouzena opakovat stejnou chybu znovu a znovu? V každé verzi sebe sama – vévodkyně v carském Rusku, sirotek vymetající kluby ve futuristickém Londýně, uprchlík před celosvětovou povodní na záchranné stanici uprostřed oceánu – se zaplétá do milostné aféry, která je sice nebezpečná, ale nelze jí odolat. 
 
Tisíc kousků tebe bola pre mňa jedna z najočakávanejších kníh a nevedela som sa dočkať českého prekladu. Som naozaj šťastná, že sa ponechala tá krásna obálka, ktorá podľa mňa knihu jednoznačne vystihuje. Na internete som našla množstvo pozitívnych ohlasov na toto dielko, niektoré recenzie ho priam velebili. Už podľa anotácie je jasné, že pôjde o niečo fascinujúce a pokiaľ máte radi young adult literatúru a sci-fi, rozhodne by ste mali zbystriť pozornosť. Pokiaľ máte ešte aj radi predmety ako chémia, či fyzika, tak ste dvojnásobne na správnej adrese. Pokiaľ ich až tak neobľubujete (ako napríklad aj ja) aj tak ste stále na správnej adrese a rozhodne sa nebojím povedať, že tento titul patrí k jedným z najlepších, aké sa mi za poslednú dobu dostali do rúk.
 
"Proč nedokážu být stejně tvrdá a nemilosrdná? Mám k tomu dúvod, mám právo zabíjet. Neměla bych se cítit provinile a strašně a znechuceně."
 
Čo sa týka YA kníh, čím som staršia, tým je ťažšie nájsť takú, ktorá by zodpovedala aj mojej vekovej skupine a vedela by som si ju naplno užiť. Avšak, Claudia je moje osobné zlatíčko. Neviem koľkí z vás poznajú Akadémiu Evernight, no pre mňa je to srdcová záležitosť a jedna z najlepších sérií, aká sa mi dostala do ruky. Preto ma nesmierne potešilo, že od tejto talentovanej autorky sa mi dostane do rúk ďalšie dielko. Tentokrát sa ocitáme vo svete, kde existuje viacero dimenzií. Marguerite je obyčajné dievča, ktoré si žije spokojným životom až do chvíle, kým jej otca nezabijú a ona to nehodlá nechať len tak bez pomsty. Jej rodičia sú vedci na vysokej úrovni a vytvorili Ohniváka, pomocou ktorého sa môže preniesť do inej dimenzie. Spoločnosť jej bude robiť jej kamarát a zároveň pomocník rodičov - Theo. Pravdaže, misia, na ktorú sa vydávajú nie je vôbec jednoduchá a skrýva sa za ňou množstvo intríg. Celkovo je nápad knihy proste neskutočný. Cestovanie v čase alebo v takomto prípade aj medzi dimenziami u mňa vždy zaboduje, pretože je to podľa mňa téma, ktorá má veľký potenciál, ale nevenuje sa jej až taká pozornosť, prípadne ju nedokážu autori poňať tak, akoby si zaslúžila. V tomto prípade však Claudia nezaváhala a pohrala sa s týmto nápadom priam excelentne. Zo začiatku bola trošku opatrnejšia, aby čitateľa nezaskočila množstvom informácií, ktoré ponúka, no neskôr sa poriadne rozbehla a mňa bavilo sledovať, čo si pre nás prichystala. Príbeh bol nepredvídateľný, objavovali sa nové a nove informácie, ktoré ešte viac všetko zamotali, spestrili, stále sa diala nejaká nová akcia, otvárali sa nám nové možnosti, každá dimenzia bola niečím iná a ja za to autorka TLIESKAM.
 
"Mířím za člověkem, který podle všeho zradil všechny, na kterých mi záleží. Za člověkem, kterému nikdo jiný nevěří, jen já."
 
Keďže nemám príliš rada fyziku, bála som sa, či tu nebude príliš veľa odborných faktov, ktorým neporozumiem. Našťastie, autorka síce použila pár definícií, aby vysvetlila ako vlastne cestovanie medzi dimenziami funguje, no bolo ich len toľko, koľko čitateľ potrebuje na pochopenie tohto procesu. Okrem toho sa často pri podobných príbehoch autorom stáva, že sa zamotajú a dej stratí logiku. V tomto prípade však všetko sedelo do úplných detailov, nenašla som ani jednu autorkinu chybičku, žiadne pasáže, kedy by príbeh stagnoval. Jediný malý mínusový bod má u mňa Claudia za milostný trojuholník, ktorý v tomto prípade ani nemusel byť. Oceňujem ľúbostnú linku, bez ktorej by to hádam ani nešlo, no veľmi často skĺzavala k ľúbostnému trojuholníku. Našťastie bola ale kniha napísaná tak dobre, že to dokážem autorka prepáčiť. Skvelé postavy, idea, svet, dokázala ma prekvapiť takými zvratmi, že som len listovala stránkami ako blázon a nevedela som sa dočkať, čo ma čaká na ďalšej strane. Zaujímavé boli aj útržky z minulosti, ktoré nám postavy aj príbeh ešte viac priblížili, tak isto píše Claudia naozaj sviežo, nenudí vás a jej riadky doslova hltáte očami. Bála som sa, či sa dokáže Tisíc kusků tebe vyrovnať Akadémii Evernight, no začínam mať taký pocit, že by ju mohlo ešte aj prekonať. 
 
S obrovskou radosťou a nadšením dávam plný počet lajkov a na záver môžem len povedať, že túto knihu by si mal prečítať naozaj každý. Pokiaľ máte chuť na kvalitné čítanie, určite siahnite po tomto kúsku. Pevne verím, že vás nadchne rovnako ako mňa.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Skvělá recenze. :-) Knihu jsem nečetla, ale pokukuji po ní a až budu dělat velký knižní nákup, nejspíš po ni sáhnu. :-) Vypadá zajímavě. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite jej daj šancu, podľa mňa naozaj skvelá kniha :))

      Odstrániť