pondelok 22. januára 2018

Sníh nebo popel - Sara Raaschová

Dokáže obyčajné dievča zachrániť svet?

Dívka se zlomeným srdcem a nelítostná bojovnice. První díl bestsellerové trilogie.

Mírné jaro, krušná zima? Kdepak, v tomto světě platí jiná pravidla! Jaro před šestnácti lety dobylo Zimní království. Jedinou nadějí zničené země je osm přeživších a Meira je jednou z nich. Celý život prožila jako uprchlík, nepoznala své rodiče a vychovali ji jako válečnici. Avšak i jako nelítostná bojovnice se zamilovala. Nešťastně. Ani zlomené srdce ji ale nezastaví – udělá cokoliv, aby její království získalo svobodu.

Knihu nemáme súdiť podľa obalu - túto frázu som si zopakovala asi desaťkrát, keď som uvidela túto prenádhernú obálku. Pravdaže, zlaté pravidlo nesúdenia na prvý pohľad u mňa absolútne zlyhalo a ja som začala mať privysoké očakávania a nechala som sa namotať. Musím proste uznať, že obálka na Sníh nebo popel je naozaj vydarená a rozhodne upúta čitateľa. Okrem toho som na túto knihu počula samú chválu a naozaj som sa tešila, keď sa k nej konečne dostanem. V poslednej dobe som fantasy trošku odsunula nabok (pýtam sa sama seba prečo vlastne), no povedala som si, že to musím určite napraviť a tento titul by mohol byť dobrý začiatok. V zahraničí zožal mimoriadne veľký úspech, keď som si o ňom hľadala nejaké informácie, vyskočilo na mňa množstvo pozitívnych recenzií a nadšených reakcií. Moje očakávania teda ešte viac vzrástli, no boli skutočne naplnené?

"Dlouze vydechne. Cítim, jak mě bere za ruku, je to pevný, dúvěrný stisk, jeho pokožka mi hřeje prsty."

Sníh nebo popel je prvý dielom z trilógie od americkej spisovateľky Sary Raasch. Ústrednou postavou je Meira, ktorá by mala zachrániť svet. Už odmalička bola vychovávaná ako bojovníčka, ako nebojácna, tvrdá žena, ktorá bude bojovať za slobodu svojho kráľovstva. Pravdaže, tento zdanlivo jednoduchý nápad ako Meira zachráni svet sa postupne poriadne komplikuje. Nechýba zrada, rôzne menšie či väčšie prekážky, ale aj zlomené srdce. Meira musí na svojej ceste zvládnuť oveľa viac rôznych nástrah, ako by si zo začiatku myslela, pretože svet, ktorý Sara vymyslela má svoje neľútostné pravidlá. Bolo vidieť, že autorka sa naozaj snaží o to, aby vytvorila niečo iné, niečo, čo tu ešte nebolo. Páčilo sa mi, že sa rozhodlo oprieť o ročné obdobia, ktoré dala do spojitosti s kráľovstvami. Hneď na úvod sa rozhodla, že nám najskôr všetko objasní a až potom sa vrhne na dej. Nápad bol vynikajúci, no nie úplne dotiahnutý do detailov. Isté komponenty by potrebovali trošku viac a podrobnejšie rozviť. Nehovorím, že je potrebné čitateľa zasypať úplnými podrobnosťami, len som mala miestami pocit, že na mňa Sara zrazu vybafla príliš veľa informácií - nejaké mená, nejaké udalosti a ja som si ich ťažšie dávala dokopy. 

S Meirou som nemala absolútne žiadny problém. Občas možno bude niekomu pripadať trošku naivne a zaslepene, no podľa mňa to skvelo pasovalo k jej veku. Tým, že mala aj nejaké nedostatky, pôsobila oveľa realistickejšie a vedela som sa ňou zžiť. Tak isto dostali priestor aj mnohé iné postavy - niektoré prispeli k deju viac, iné o niečo menej, no každá z nich ho nejakým spôsobom obohatila a urobila zaujímavejším. Nechýbala ani romantická zápletka, ktorá však nebola dominantná. Mala svoje miesto v príbehu, no autorka nezabudla na to, že chce predovšetkým napísať fantasy nie romancu.

"Černá magie si vybrala svého hostitele. Jestli si černá magie mohla vybrat hostitele, co naše magie?"

Mágia, mágia, mágia. Zbožňujeme knihy s čarodejnicami a kúzlami, a keď som zistila, že Sníh nebo popel bude naozaj magický, moje srdce začalo plesať.  Mám pocit, že knihy s čarovaním a celkovo s mágiou sa dostávajú do úzadia a už im nevenuje mnoho autorov takú pozornosť, akú by si zaslúžili. To však neplatilo u Sary. Príbeh postupne gradoval a mňa milo prekvapilo, koľko akčných a napínavých scén sa objavilo. Posledných sto strán som ani poriadne nedýchala a bola som zvedavá, čo sa stane. Prvá polovica bola trošku viac predvídateľná, no potom ako keby nabrala autorka druhý dych a už sa mi čítalo oveľa lepšie. Trošku však bolo vidieť, že bola napísaná v naozaj mladom veku. Občas nejaké to klišé, nejaká otrepaná fráza, občas príliš skoro skončené dobre načaté a rozbehnuté scény - v skratke by sa to dalo zhrnúť tak, že autorka nebola ešte úplne vypísaná, a preto sa objavili nejaké tie chybičky krásy. U Sary vidím naozaj veľký potenciál, keďže toto dielko považujem za jedno z najzaujímavejších aké som v poslednej dobe čítala. Celkovo by som ho teda zhodnotila ako priemerné fantasy, ktoré rozhodne zaujme, no potrebuje ešte trošku doladiť. Pevne verím, že Sara svoje chyby napraví a my sa dočkáme naozaj epickej série.

Nakoniec som sa rozhodla pre tri lajky. Verím, že má Sara pre nás toho pripraveného ešte dosť a že jej pri ďalších dieloch budem môcť dať aj plný počet lajkov. Pokiaľ máte radi fantasy, určite dajte knihe šancu. Pevne verím, že sa vám zapáči ešte viac ako mne.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU

2 komentáre:

  1. Super recenze, líbí se mi ta konstruktivní kritika :-) A přesto, že si knize dala "jen" tři lajky si mě na ni nalákala ještě víc, než jsem byla, chci se přesvědčit jak na tom je autorka s tou "vypsaností". :-) Knihu si musím opravdu už pořídit, pokukuju po ni už dlouho :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne :) určite jej daj šancu, teším sa a som zvedavá, čo na ňu povieš :)

      Odstrániť