nedeľa 21. januára 2018

Mesačné svetlo na Nightingale Way - Samantha Youngová

Je jeho svetlom v temnej noci.

Logan dva roky platil za chyby, ktorých sa v minulosti dopustil, ale teraz je pripravený na nový začiatok. Má skvelý byt, dobrú prácu a množstvo žien, ktoré odvádzajú jeho pozornosť od minulosti. Je tu však jedna, ktorá ho mätie…
Grace utiekla od svojej manipulatívnej rodiny, presťahovala sa do iného mesta a zariadila si nový život podľa seba. Je takmer dokonalý. Až na jeden detail – veľmi by chcela konečne nájsť pána Pravého – alebo aspoň vedieť ignorovať neodolateľného, no protivného suseda sukničkára.
Grace sa rozhodla, že s Loganom si určite nič nezačne. Lenže potom sa stane niečo neuveriteľné a nespútaný lámač sŕdc sa pomaly mení na silného, spoľahlivého muža, po akom vždy túžila. No vo chvíli, keď podľahne jeho šarmu, pripomenie sa jej minulosť a hrozí, že všetko, čo si vybudovali, sa zrúti ako domček z karát…



Pevne verím, že meno Samantha Youngová vám niečo hovorí a že ak ste od nej aj nič nečítali, určite ste sa s týmto menom už stretli. Na Slovensku už pár jej titulov uzrelo svetlo sveta a aj ja som mala tú česť prečítať si ich. Samanthu mám ako autorku rada, aj keď sprvu bol nás vzťah trošku komplikovanejší. Zo začiatku som jej totiž nevedela prísť úplne na chuť, cítila som, že má potenciál, ale aj tak som nebola úplne nadšená. Postupne, čím viac titulov som od nej prečítala, tým viac sa môj vzťah k nej zlepšoval a naozaj som si ju obľúbila. Keď som sa dozvedela, že sa dočkáme ďalšej knižky zo série Dublin Street, hneď som sa potešila a vedela som, že tento titul si proste musím prečítať. Pravdaže, moje očakávania boli dosť vysoké. Jej predchádzajúce diely nasadili laťku pomerne vysoko a Mesačné svetlo malo neľahkú úlohu na to, aby ju prekonalo.

"A takisto som si uvedomovala, že nastal čas uzurpovať si vlastný život, lebo otázka neznela, či mi niekto ublíži, ale kedy."

Opäť sa ocitáme v Škótsku, v krásnom Edinburghu, kde svoje životy žijú Logan a Grace. Ani jeden z nich nemal ľahký život a prešiel si rôznymi prekážkami. Grace ale konečne našla pokoj, ktorý hľadala, má prácu, ktorá ju baví a nie je obklopená ľuďmi, ktorí by s ňou chceli iba manipulovať. Logan si taktiež odžil svoje a teraz si naplno užíva život so všetkým, čo k tomu patrí. Jeho susedke Grace sa jeho štýl života nepáči a neraz sa preto dostali aj do konfliktu. Potom sa však stanú určité udalosti, ktoré Loganovi zmenia život a práve Grace mu ponúkne pomoc. Pretože Grace je naozaj úžasná postava. Milá, srdečná, sympatická, hneď som si ju obľúbila. Za celý čas som na nej nenašla nejakú chybičku, nič, čo by mi prekážalo. Už dávno som sa nestretla s tak skvelo vykreslenou postavou, ktorá by mi tak sadla. Skvelo k nej pasoval aj Logan. Mal svoje chybičky, sprvu som mala chuť mu jednu naplieskať, aby sa konečne spamätal, ale potom som pochopila prečo sa správa tak ako sa správa. Od začiatku postupne prechádzal zmenou, autorka sa s jeho charakterom naozaj vyhrala a na konci už to bol úplne nový človek, pričom jeho nové "ja" mu svedčalo oveľa viac. Keďže je Mesačné svetlo už šiestym dielom zo série Dublin Street, podobne ako v predchádzajúcich dieloch, aj tu sa objavili nejaké postavy z predchádzajúcich dielov. Každá z nich dostala však len menší priestor, vyskytovali sa pomerne okrajovo, a preto sa nemusíte báť do knihy pustiť, aj keď ste predchádzajúce diely nečítali. Aj napriek tomu, že Samantha medzi svojimi titulmi necháva niť spájajúcu jednotlivé príbehy, môžete ich čítať v ľubovolnom poradí, pretože na seba nadväzujú naozaj len minimálne.

"Zabuchla som za sebou dvere, aby som sa mu nemusela pozrieť do očí. Tie moje by prezradili, že po ňom túžim."

Elegantnosť - prvé slovo, ktoré ma napadne, keď sa ma niekto spýta ako autorka píše. Pri jej príbehoch mám často pocit, ako keby ich pozdvihla na inú úroveň. Mesačné svetlo si opäť zachovalo kvalitu, na akú som zvyknutá. Nechýbali zvraty, myšlienky na zamyslenie, scény, pri ktorých neviete či sa smiať alebo plakať. Pravdaže, okrem krásnych ľúbostných tém nechýbali ani scény erotické. Ja s týmto nemám absolútne problém aj keď musím uznať, že tu ma trošku sklamalo akým smerom sa uberal koniec knihy a že autorka dala až moc prednosť erotike namiesto toho, aby dej pekne a ucelene ukončila. Práve na koniec som sa tešila najviac, čakala som nejaké veľké finále na aké som pri nej zvyknutá, no v tomto prípade som sa musela uspokojiť len s priemerným ukončením. Od začiatku až po koniec sa mi príbeh čítal dobre, nenašla som nejaké hluché miesta, kedy by príbeh stagnoval. Tak isto dej pekne gradoval. Autorka na vás nevybafne všetko naraz, ale počká si na tie najvhodnejšie chvíle. Celý čas tak len čakáte, čo ešte si na vás pripraví. Na Samanthe mám rada práve to, že jej ľúbostné príbehy nikdy nie sú obyčajné. Okrem hlavnej línie sa rozvíja aj množstvo ďalších. Na záver by som ešte rada poznamenala, že tento krát autorka siahla po vtipnejšom štýle. Zatiaľ čo pred tým som mala vždy pocit, že ladí príbehy do depresívnejšej roviny, tento krát ma milo prekvapilo svojimi žartovnými poznámkami. Opäť ukázala, že písať naozaj vie.

Keby bol koniec o niečo lepšie napísaný, rozhodne by som ani neváhala a udelila knihe päť lajkov. Zostala som však trošku sklamaná, a preto som jeden lajk ubrala. Pokiaľ máte radi romantický žáner s nádychom erotiky, určite dajte tejto knižke šancu.

https://www.bux.sk/knihy/386222-mesacne-svetlo-na-nightingale-way.html

1 komentár: