sobota 30. septembra 2017

Mŕtve dievča neklame - Jay Asher

Trinásť dôvodov prečo.

Clay Jensen objaví jedného dňa pred domom zvláštnu škatuľu s niekoľkými magnetofónovými páskami. Nahrala ich Hannah Bakerová – spolužiačka, do ktorej bol buchnutý. No Hannah pred dvoma týždňami spáchala samovraždu. Jej hlas na magnetofónových páskach mu prezradí, že existuje trinásť dôvodov, prečo sa rozhodla pre ten strašný čin. Clay je jeden z nich. A keď si ju vypočuje, zistí prečo. Clay strávi noc s Hannahiným hlasom v ušiach, nasleduje jej slová po celom meste a postupne odkrýva najhlbšie tajomstvá a bolesť dospievajúceho dievčaťa.
Mŕtve dievča neklame je jednou z tých kníh, o ktorej sa hovorí už dávno pred tým ako má vyjsť. Pravdaže, to čo spôsobilo jej seriálové spracovanie asi nikto nečakal. Nie som si istá akú sledovanosť mal seriál u nás Slovákov a či sme mu dali šancu, ale v zahraničí sa sledovanosť vyšplhala na neuveriteľné čísla. Keď sa spustil celý ošiaľ s týmto titulom, ja som nebola až taká unesené. Čítať o tom, prečo sa nejaké dievča zabije mi prišlo poriadne morbídne a depresívne, a preto som tak nejako nevenovala pozornosť ani knihe, ani seriálu. Keď však skončil môj obľúbený seriál a ja som zrazu nemala čo pozerať, predsa len som zrazu naďabila na tento počin, ktorý si získal moju pozornosť. Pri seriáli som dlho nevydržala, dokonca som ho ani nedopozerala a radšej som sa rozhodla pre knižné spracovanie. 

"Chcel by som sa pozrieť na ľudí vôkol mňa, ale nedovážim sa. Určite sa na mňa dívajú. V snahe porozumieť bolesti, čo sa mi zračí na tvári."

Už od začiatku som bola unesená a nevedela som sa od knihy odtrhnúť. Chcela som čo najrýchlejšie zistiť všetky dôvody prečo to Hannah vlastne urobila, kto z jej spolužiakov sa ako na tom pričinil a prečo. Mimoriadne oceňujem, že sa autor rozhodol nezamerať iba na jednu postavu, ale že naozaj tých vinníkov bolo viac a my sme tak mali možnosť spoznať množstvo charakterov. Každý z nich bol úplne iný a presne zapadol do vzorca, ktorý má množstvo škôl (ak aj nie našich, tak aspoň tých zahraničných určite) - populárne dievča/chlapec, tá, čo je milá ku každému, podivín, samotársky dobrák a pod. Hannah to nemala ľahké a často som sa zamýšľala nad tým, ako by som sa v danej situácii zachovala ja, prípade ako by dopadol môj príbeh, keby som na jej mieste. O tom, že je kniha skvelým prostriedkom na ukázanie šikany na školách, nemožno ani pochybovať. Je to problém, ktorý je aktuálny, čoraz viac a viac sa s ním v školách stretávame a nie je ľahké ho vyriešiť. Nesmieme pred ním zatvárať oči a tváriť sa, že neexistuje, pretože môže dopadnúť množstvo mladých ľudí ako Hannah. Pri tomto diele sa rozdelili ľudia do dvoch táborov - jedni, ktorí si myslia, že to čo urobila Hannah bolo prehnané a druhí, ktorí s tým súhlasia a chápu to. Ja by som samú seba nezaradila ani do jedného. Boli tu totiž dôvody, pre ktoré chápem, že nevidela iné riešenie než samovraždu, ale zase našlo sa aj množstvo drobností, nad ktorými by som aspoň ja na druhý deň len mávla rukou. To, či jej rozhodnutie pochopíte alebo odsúdite záleží len na vás, je na každom človeku ako sa k tomuto titulu postaví a aké ponaučenie si z neho vezme.

"Chceli by ste mať schopnosť počuť myšlienky iných?"

Hodnotiť obsah alebo to, či to Hannah mala spraviť alebo nie, nemôže nikto za všetkých. Kniha však bola napísaná naozaj skvelým spôsobom, nápad s nahrávkami bol mimoriadne dobrý. Clay ako hlavný poslucháč plynulo a jemne zasahoval do príbehu, nepôsobil rušivo, naopak skvelo doplnil dej a spravil ho ešte zaujímavejší. Prelínanie minulosti a prítomnosti bolo skvelým prostriedkom ako udržať čitateľovu pozornosť a ja som sa ani na chvíľku nenudila. Okrem zvedavosti, ktorá ma tlačila dopredu, mnou lomcovali aj všetky ostatné druhy emócií a keď som nakoniec knihu dočítala, cítila som sa psychicky vyčerpaná. Prijať celý tento príbeh so všetkým čo ponúkal bola krásna, ale aj ťažká cesta, ktorá vás dostane. Chvíľku som len tak sedela a nad všetkým premýšľala, spojila som si knižnú realitu s tou skutočnou. Myslím si, že práve to bol aj Jayov cieľ - aby sme nebrali príbeh len ako fikciu, ale aj ako realitu, ktorá nás obklopuje. Možno ste už videli aj na iných blogoch, že by sa táto kniha mohla pokojne zaradiť medzi povinnú literatúru a ja som rozhodne za. Príbeh je natoľko silný, že som sa po dočítaní tohto titulu ešte ani neodhodlala na ďalší, pretože budem teraz len ťažko hľadať niečo rovnako dobré, kvalitné a dych vyrážajúce. Je len málo kníh, ktoré by vo mne vzbudili také silné a zároveň rozpoltené emócie ako tento knižný počin.

Celkový ošiaľ okolo knihy, ale aj seriálu už úplne chápem a vôbec sa mu nečudujem. Pokiaľ ste tento titul ešte nečítali a stále váhate, ako som aj ja, je na čase to zmeniť. Mŕtve dievča neklame si zaslúži plný počet lajkov, dokonca aj o niečo viac. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk. Knihu si môže zakúpiť výhodne TU.

3 komentáre:

  1. Veľmi pekná recenzia. V mnohom sa s tebou zhodujem :) Taktiež som najprv po knihe či seriály nepokukovala, bolo to na mňa morbídne, ale keď som bola v nemocnici a nemala čo robiť, tak som si seriál pozrela. No a zostala som milo prekvapená a chcela hneď aj knihu. Podľa mňa dielo, ktoré stojí za zmienku a naozaj rieši aktuálny problém šikany, ktorý sa stáva veľmi častý :/ Rovnako ako ty, aj ja som ohľadom Hannah, respektíve toho čo urobila, mala dvojaký názor. Na jednu strannu chápanie a potom nie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne a súhlasím úplne s tebou, tiež som bola často sporná a nevedela som sa úplne rozhodnú ohľadom nej :)

      Odstrániť
  2. Táto kniha ma chytila za srdce, skvelý a originálny príbeh. Pekný recenzia :))

    OdpovedaťOdstrániť