pondelok 10. júla 2017

Tajomná temnota: Polnočná dáma - Cassandra Clare

Je pre ňu dôležitejšia pomsta alebo budúcnosť?

Sedemnásťročná Emma Carstairsová nikdy nezabudne na deň, keď zomreli jej rodičia. Pred piatimi rokmi bola len bezbranné dievča a svetom zmietala vojna. Bytosti z temnoty dychtili po krviprelievaní a ich zasvätení nepriatelia Tieňolovci boli takmer vyhubení. No Emma stále neverí, že brutálna vražda jej rodičov bola predzvesťou Temnej vojny. Teraz, po piatich rokoch, sa z Emmy stala bojovníčka, Tieňolovkyňa telom i duchom, najlepšia spomedzi svojich rovesníkov. V srdci však prechováva veľké tajomstvo – city k Julianovi Blackthornovi, k jej parabataiovi... city, ktoré prísne pravidlá Tieňolovcov výslovne zakazujú. V Dolnosvete spôsobí rozruch séria tajomných vrážd v Los Angeles. Mŕtve telá však majú niečo spoločné s mŕtvolami Emminých rodičov - ich pokožku zdobia zlovestné prastaré symboly. Emma chce zistiť viac, potrebuje vedieť, kto má na svedomí jej rodičov. Dokonca aj keď tým uvalí do smrteľného nebezpečenstva Juliana. Emma stojí pred ťažkým rozhodnutím - či jej záleží viac na pomste, alebo na budúcnosti s Blackthornovcami.

Cassandra Clare je skvelá autorka a jej séria Nástroje smrteľníkov patrí medzi moje najobľúbenejšie. Keď som sa dozvedela, že sa Polnočná dáma dočká aj slovenského prekladu jasala som, jasala a tešila sa ako malé dieťa. Ihneď po vydaní internet zaplavilo množstvo nadšených recenzií a ja som sa nevedela dočkať, kedy sa dostane kniha aj do mojich rúk. Očakávania som mala, pravdaže, vysoké, keďže Cassandra nasadila latku poriadne vysoko a vedela som, že nebude jednoduché ju prekonať.
 
"Druhú ruku jej pritisol na tvár. Mala pocit, akoby mu musela pozrieť do očí. V tmavých zreničkách sa mu odrážala nočná obloha."
 
Hlavnou hrdinkou je Emma Carstairsová, mladá nádejná tieňolovkyňa, ktorú vedie dopredu pomsta. Pred rokmi prišla o oboch rodičov vo vojne, v ktorej stratil rodičov aj jej parabait, zároveň aj tajná láska, Julian, ktorý musel prevziať zodpovednosť za svojich súrodencov a v podstate aj celý inštitút. Postupne na povrch vyplývajú nové tajomstvá a my smerujeme k odhaleniu vraha. Ako inak, proces odhalenia vraha jej rodičov nie je vôbec jednoduchý a pokiaľ ste čítali aspoň jednu knihu od Cassandry tak určite viete, že ona veľmi rada príbeh komplikuje a snaží sa ho vygradovať čo najviac to len ide. Inak tomu nebolo ani v tomto prípade. Autorka zo začiatku venovala väčší čas tomu, aby sme spoznali nové postavy a stotožnili sa s ich osudmi. Bála som sa, že si už nebudem veľa vecí pamätať, keďže odvtedy ako som čítala sériu Nástroje smrteľníkov už prešiel nejaký čas. Našťastie, autorka sa často flashbackmi vracia aj do minulosti, do vojny a my tak opäť stretávame starých známych a postupne sa nám viac vecí objasňuje. Okrem toho som už po krátkom čase pochopila, že tento titul môžu pokojne čítať aj ľudia, ktorý sériu Nástroje smrteľníkov nečítali, keďže tá spojitosť tam nie je až taká silná ako som si myslela, že bude. Aj napriek tomu ale oceňujem, že sa autorka netvárila ako by ju ani nenapísala, ale aspoň takto sa k nej vracala. Pokiaľ ale máte momentálne túto sériu len rozčítanú, určite ju najskôr prečítajte a až potom sa vrhnite na Polnočnú dámu, inak by ste sa totiž poriadne vyspoilerovali a čítanie by ste si príliš neužili.

"Čo sa dá robiť, keď ten, čo ohrozuje vašich milovaných, je takisto niekto, koho máte radi?"

Za úplne najväčšie pozitívum však považujem love story, ktorá je spracovaná naozaj krásne. KONEČNE tu nemáme žiadny ľúbostný trojuholník, kedy sa hlavná hrdinka nevie rozhodnúť, ale zakázanú lásku medzi parabataimi. Pevne verím, že ma autorka nesklame a nebude do ďalších dielov zbytočne pchať nejakú postavu do tohto krásne načrtnutého ľúbostného príbehu. Cassandra však rozhodne nezakladá príbeh len na ľúbostnej zápletke, ale opäť prichádza s mnohými zvratmi, príbeh priadne zamotáva a vy tak sledujete jeden napínavý, úžasný príbeh, pri ktorom sa ani sekundu nenudíte. Ani raz som nemala chuť knihu odložiť nabok a aj keď som sa bála, čo po šiestich dieloch dokáže ešte viac vo svete Tieňolovcov Cassandra vymyslieť, príliš som ju podcenila a ona ma opäť očarila a ukázala, že ešte má čo ponúknuť. Tak isto oceňujem, že sme mali možnosť nahliadnuť nielen do myšlienky Emmy, ale aj Juliana a sledovať ako sa na ich zakázanú láska pozerajú obaja. Za najlepšiu časť považujem rozhodne záver knihy, kde sme sa dočkali aj vysvetlenia názvu knihy a boja, ktorý prezradil hlavného zloducha, objavia sa aj nejaké predošlé postavy a na záver nás čaká aj poviedka so starými známymi postavami. 
 
Nemôžem povedať ani jedno zlé slovko, pretože táto kniha mi opäť po dlhšom čase ukázala prečo tak rada čítam a v čom je to čaro. Po prečítaní som mala neskutočne dobrý pocit a mám chuť si opäť knihu prečítať a znovu otvoriť tento skvelý, nový, úžasný príbeh. Už teraz sa teším na ďalší diel a som zvedavá, čo nám Cassandra prinesie. Pevne verím, že viac priestoru dostanú aj ďalší hrdinovia, napríklad Julianovi súrodenci.
 
Myslím, že je úplne jasné, aké hodnotenie si kniha zaslúži a dať niečo iné ako plný počet lajkov by bol hriech. Túto knihu vám odporúčam všetkými desiatimi!
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk. Knihu si môžete zakúpiť TU.

5 komentárov:

  1. V tomto prípade vôbec nerozumiem svojmu konaniu :D. Totižto celý čas, dalo by sa povedať celé roky som sa tešila, kedy nastane deň, že preložia Polnočnú dámu. Slovart to oznámil, bola som nadšená... O niečo neskôr vyšla, nadšenie neprestávalo a zrazu... To z mne neznámych dôvodov neustále odkladám. Dúfam, že sa čoskoro spamätám a pustím sa do toho. Milujem knižky C.Clare a celý svet Tieňolovcov, takže verím, že Dáma ma nesklame. Po tvojej recenzii sa na ňu teším ešte viac :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite jej daj šancu ja som sa na ňu tiež tešila a vôbec neľutujem skvelý počin :)

      Odstrániť
  2. Moc pěkná recenze :) Na knihu se chystám, i když jsem od autorky četla zatím jen jednu knihu :) Doufám, že mě kniha ohromí :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne určite jej daj šancu podľa mna naozaj skvela :)

      Odstrániť
  3. Nádherná kniha!!! Hneď keď som sa pozrela na obálku knihy tak som vedela, že musí byť úžasná aby naplnila moje očakávania. A očakávanie sa splnilo. Je to ten typ knihy, ktorú čítaš tak pozorne aby ti nič neuniklo. Hltáš stránky ale zároveň dúfaš, že ich bude ešte veľa.

    OdpovedaťOdstrániť