pondelok 5. júna 2017

Candace Bushnell - Dom na piatej avenue

Čo skrýva dom na piatej avenue?

Piata avenue v New Yorku je skvelá adresa, bývajú tam, prípadne sa o to usilujú hrdinky tohto románu. Schiffer Diamondová, herečka tesne po štyridsiatke, všetkých urputne presviedča, že v prípade žien, ktoré majú štýl v krvi, vek nehrá úlohu. Rozmaznaná a sebaistá Lola sa snaží stoj čo stoj dostať medzi obyvateľov Piatej avenue 1. Annalisa do vyšších kruhov patrí, no v podstate nimi opovrhuje. Zatrpknutú Mindy, ženu neúspešného spisovateľa, prestáva baviť úloha živiteľky rodiny. A v "jednotke" žije aj krásna a inteligentná Enid, ktorú jej stĺpčeky plné klebiet vyšvihli až do apartmánu na najvyššom poschodí, odkiaľ všetko vyzerá trochu inak ako v bežnom svete...

Candace Bushnell mám ako spisovateľku veľmi rada. Sex v meste bol nielen vynikajúcou knihou, ale aj seriálom a filmom. Doteraz si pamätám ako som ho pozerala potajomky ako malé dieťa poza chrbát mojej mamy. Neskôr som sa dostala aj k jej knihám, ktorými si ma získala. Dom na Piatej avenue som  na wishliste mala už dlho, keďže ma zaujal už anotáciou a priznám sa, že zbožňujem romány písané na americký štýl. Zatiaľ čo Američania berú tieto knihy len ako bežné ženské romány, u nás si myslím, že sú naozaj dosť odlišné od našich typických slovenských románov, z ktorých proste nesrší taký, nazvime to, LUXUS.

"Ak nemôže mať jedno poschodie ona s Jamesom, nebude ho mať ani on."

Dom na Piatej avenue zachytáva osud rozličných obyvateľov jedného pomerne vychyteného bytového komplexu. Všetko sa začne pohrebom jednej boháčky, čo rozvíri prach starých tajomstiev a my tak máme možnosť sledovať ako sú jednotlivé osudy jednotlivých postáv prepojené a ako spolu súvisia. Tým, že v podstate každá z postáv je dôležitá, zaujímavá, má svoj vlastný príbeh a osud sa ani na chvíľku nenudíte. Aj keď vám nejaký charakter nesadne, môžte si zvoliť a zamerať sa na niekoho, kto je vám sympatickejší. Už som často spomenula ako mám rada, keď je kniha písaná aspoň z pohľadu dvoch osôb. Pravdaže, čím viac tým lepšie, práve pre častým problém s antipatiou voči niektorému hrdinovi. Príbeh je teda poriadne zamotaný a niekedy môžete mať pocit, že ste sa ocitli v akejsi talianskej telenovele. Cez lásku, sex, intrigy, klamstvá, šťastnejšie aj smutnejšie situácie, sa dostanete k zaujímavému vyvrcholeniu celej zápletky. Kniha ani nebola nabitá akciou, ale stále sa niečo dialo, dej nasledoval plynulo dopredu a mne sa dobre čítal. Ako som už spomínala, podobné príbehy mám rada. Americký spôsob života niektorých ľudí ma uchvacoval už odmalička a vždy som si priala aspoň na chvíľku na nejakom takom mieste bývať. Ľudia totiž zmýšľajú a správajú sa úplne inak, ako sme my zvyknutí a práve to ma na tom najviac baví, že si môžem aj kvázi porovnať, čo by v takejto chvíli spravil niekto z nás a čo zase urobili oni. Keď čítate nejaký slovenský román, hlavne teda ženský, málokedy tam nájdete nejaký prvok, ktorý by vám nebol známy, viete sa stotožniť úplne presne s ľuďmi a správaním postáv, pretože je to niečo, čo je vám známe. Candace vám však dáva možnosť vžiť sa do úplne iného sveta, do niečoho nového.

"Cítil, ako mu vlhne podpazušie, odložil na kríž na posteľ, odišiel do kúpeľne, dal si dva xanaxy a postavil sa pod sprchu."

Čo ma prekvapilo, bolo veľká súvislosť so Sexom v meste. Táto kniha je podľa mňa naozaj populárna, aspoň teda v zahraničí a nemyslím si, že je potrebné takto ju zbytočne pchať kam sa podarí a umelo jej získavať pozornosť. Samozrejme, nejaká tá narážka, poznámka, by bola úplne v poriadku, no tu toho bolo až príliš a proste to pôsobilo ako rušivý element. Dej sa posúval pekne dopredu, keďže príbeh bol napísaný zaujímavý, jednoducho, často aj vtipne napísaný a to ako sa autorka vracala stále k Sexu v meste (dokonca jedna z postáv aj písala stĺpce ako Carrie) zbytočne len spôsobovalo stagnáciu. Často som sa stretla s názorom, že je táto kniha akousi povrchnou telenovelou a že nemôžeme pri nej hovoriť o kvalite. Ja však s týmto názorom nesúhlasím, ide skôr o to akceptovať, že autorka pochádza z úplne iného prostredia. Ja som si toto dielko užila a môžem vám ho len odporučiť. 

Rozhodla som sa nakoniec dať 4 lajky. Aj napriek tomu, že to bolo kvalitné čítanie, predsa len tam pár malých nedostatkov bolo, a preto som nakoniec nedala plný počet lajkov. Dúfam, že sa vám tvorba Candace zapáči tak ako mne. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu KNIHY PRE KAŽDÉHO. Knihu si môžete výhodne kúpiť TU

http://www.knihyprekazdeho.sk/Kniha/dom-na-piatej-avenue-1000587

1 komentár: