streda 30. novembra 2016

Křištálový meč - Victoria Aveyardová

Jediná vec, ktorou si je istá, je, že je iná...

Krev Mare Barrowové je rudá jako většiny obyčejných lidí. Má ale nadpřirozené schopnosti jako Stříbrná, dovede ovládat blesky, což je zbraň, kterou chce královský dvůr získat pod svou kontrolu. Sice ji obvinili, že to vše jen předstírá a je prachsprostá podvodnice, ale jí se podaří uprchnout od Mavena, prince a přítele, který ji zradil. A Mare zjistí něco vskutku překvapivého – není jediná Rudá, kdo má podobné schopnosti. Pronásledovaná Mavenem, z nějž se nyní stal pomstychtivý král, vyráží pátrat po rudostříbrných bojovnících, aby je vyzvala k souboji s jejich utlačovateli. Ale nehrozí snad Mare nebezpečí, že se z ní stane přesně taková zrůda, které se pokouší porazit? Nezlomí ji váha životů, jež je nutné položit ve jménu revoluce?



Křištálový meč je pokračovanie Rudej královnej, ktorá, priznajme si pravdu, rozbúrila poriadne knižnú hladinu. Možno ste si všimli, že táto séria už vychádza aj na Slovensku, keďže som ju ale začala čítať v češtine, povedala som si, že v tomto jazyku budem aj pokračovať. Na Křištálový meč som sa mimoriadne tešila, keďže som bola zvedavá, ako sa bude príbeh vyvíjať ďalej. Moje očakávania boli pomerne vysoké, keďže prvý diel bol naozaj kvalitný. Chcem iba upozorniť, že sa budem snažiť vyhnúť spoilerom, no pár sa ich ocitne, keďže bez nich vám nebudem môcť priblížiť dej.

"Legrační. Mí nepřátele mě znali nejlépe a má rodina vubec."

Mare sa podarilo veľmi dôležité kroky - podarilo sa jej získať zoznam všetkých Rudých, ktorým môže pomôcť a nájsť tak ľudí, ktorí sú jej podobní a okrem toho sa jej podarilo utiecť pred zákerným princom Mavenom. Teraz ale jej budúcnosť nie je zrovna ružová a sama stojí pred mnohými otázkami. Každé jej rozhodnutie totiž ovplyvní nielen ju, ale aj ďalších Rudých. Už to nie je len príbeh o nej, ale o ďalších osudoch, nad ktorými visí veľký otáznik. Čo mi trošku prekážalo bol milostný trojuholník vystupujúci do popredia. Autorka mu tento krát venovala oveľa väčšiu pozornosť, ako by som očakávala (a chcela) a nebola som z toho príliš nadšená. Myslím si, že príbeh má čo ponúknuť a nebolo potrebné všetko otáčať k ľúbostnému trojuholníku. Už som to veľakrát hovorila, že je to podľa mňa zbytočné naťahovanie deja a že ho mnoho autorov využíva najmä vtedy, keď nevie čím iným ozvláštniť dej. Nie som si istá, čo bol Victoriin zámer, ale nebola som príliš nadšená a miestami som sa fakt rozčuľovala. 

"Stávala se ze mě čím dál tím lepší lhářka."

Čo považujem za pozitívum je, že dej opäť gradoval a gradoval a zamotal sa a zamotal. Miestami som ani nestíhala sledovať čo sa deje a nebola som si istá, kto je vlastne dobrý a zlý, kto klame a komu sa dá veriť. Myslím, že ani samotná hrdinka si miestami nebola istá, čo má robiť. Tak isto oceňujem ako veľmi sa Mare oproti prvému dielu zmenila a jednoznačne bolo cítiť aký mravný prerod u nej nastal. Na svet, ale aj ľudí, hľadí s väčším odstupom je skeptickejšia, nedôverčivejšia, to, čo sa odohralo v prvom dieli ju poznačilo na toľko, že sa jej charakter oveľa viac zmenil. Stretla som sa aj s názormi a recenziami, ktoré autorke vyčítajú, že z Mare spravila až príliš negatívnu postavu a mnohým čitateľom prišla nesympatická. Podľa mňa to bol ale Victoriin zámer, poukázala na to, že nie vždy je všetko ružové. 

Aj napriek tomu, že ma milostný trojuholník občas rozčuľoval, celkovo dej hovorím kladne. Ako som už spomínala, autorka opäť príbeh zamotala, mnoho vecí zostalo nevysvetlených, tak isto som nevedela predpovedať, čo sa stane, alebo sa čo i len odvážiť predpokladať, ako by asi príbeh mohol dopadnúť. Za najlepšiu časť jednoznačne považujem koniec knihy, ktorý ma zasiahol priamo do srdca a nutne potrebujem ďalší diel. Aj keď kvalitou trošku zaostával za prvým dielom a obsahoval určité nedostatky, predsa len je táto séria iná, nezvyčajná, zaujímavá. Popri tom množstve kníh s fantasy tematikou je ťažké nájsť nejakú, ktorá by bola lepšia ako ostatné, v niečom by vynikala. Rudá královná ale taká je - dej, postavy, príbeh, všetko je vymyslené perfektne, autorka stále drží vašu pozornosť a nedovolí vám sa od knihy odtrhnúť a hlavne dej aj nápad sú neokukané, s niečím podobným som sa ešte nestretla.

Nakoniec by som udelila štyri lajky práve pre dôvody spomínané vyššie. Naozaj som zvedavá, čo prinesie ďalší diel a dúfam, že sa ho dočkáme čo najskôr. Knihu vám odporúčam, určite jej dajte šancu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU

2 komentáre:

  1. Pekná recenzia.
    Ja som sa ku knihe stále nedostala, aj keď sa mi jednotka veľmi páčila. No možno ma odradilo niekoľko tých negatívnych recenzií na GR, a tak som to odkladala a odkladala až doteraz. Rada by som sa k tomu dostala, ale vôbec nestíham pri všetkom tom učení a povinnej literatúre. Je to na prd.
    Tam bol fakt taký milostný trojuholník? :O Omg a medzi kým? Zase ako v jednotke? Kokso, to si nejako neviem predstaviť vzhľadom na to, ako skončil prvý diel.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)) Hej, nechcem ti veľa prezradiť, ale opäť to autorka nejako vymyslela, neviem, možno to niekto ocení, ale ja som teda nadšená príliš nebola :)

      Odstrániť