piatok 9. októbra 2015

Sladké zabudnutie - Jamie McGuireová

Pokiaľ ste si obľúbili Travisa a Abby, Cami a Trenta budete zbožňovať!

Nadmieru samostatná Camille „Cami“ Camlinová sa s radosťou vzdala detstva skôr, než sa stihlo skončiť. Pracovala ešte predtým, ako dostala vodičský preukaz, a po prvom ročníku na vysokej sa presťahovala do vlastného bytu. Cami, barmanke v bare Red Door, neostáva okrem práce a školy čas na nič až dovtedy, kým po roku nemá prvý voľný víkend. Trenton Maddox, kráľ Východnej univerzity, chodil so spolužiačkami ešte predtým, ako skončil strednú. Chlapci ním chceli byť, dievčatá ho chceli skrotiť, no po tragickej nehode sa jeho život obrátil hore nohami. Odišiel zo školy, aby sa zbavil mučivej viny. Býva u svojho otca vdovca a pracuje na plný úväzok v miestnom tetovacom štúdiu. Keď si už myslí, že jeho život sa vracia do normálnych koľají, všimne si Cami, ktorá sama sedí za stolom v bare Red Door.

Cami má troch bratov, preto verí, že priateľstvo s Trentom dokáže udržať v čisto platonickej rovine. Keď sa však Maddox zamiluje, miluje naplno – napriek tomu, že vinou Cami sa jeho ťažko skúšaná rodina môže rozpadnúť.

Nie je žiadnym tajomstvám, že Krásna katastrofa je jednou z mojich najobľúbenejších kníh vôbec. Jamie je podľa mimoriadne talentovaná a spolu s J. Lynn sú to pre mňa najlepšie autorky new addultoviek, a preto od nich milujem všetko! Na Sladké zabudnutie som sa naozaj tešila a musím uznať, že sa mi páčila možno ešte viac ako Krásna katastrofa (a to už je čo povedať). Hneď na úvod by som chcela vyzdvihnúť najmä obálku. Viem, že sa kniha nemá súdiť podľa obalu (a ani to tak nerobím, iba niekedy), ale myslím si, že táto obálka naozaj vyšlo a to pávie pierko krásne ukáže na čierno - bielom tele nejakého sexoša. Tak isto ani zadok nie je na zahodenie (bavíme sa ešte o obálke?), takže si viete predstaviť ako krásne vyzerá na poličke. Okrem rozplývania sa nad obálkou sa môžte pripraviť, že táto recenzia bude jedna chvála za druhou a moje presviedčanie, že toto si musíte prečítať!

"Nadhodila som fľašu ľavou rukou, chytila ju pravou a potom som naliala dvojité whisky do dvoch pohárov. Trentovi sa okamžite rozšíril úsmev."

Príbeh je rozprávaný z pohľadu Cami. Je to veľmi silná hrdinka, ktorá to nemá ľahké, pretože jej otec je proste debil a ona má dve práce, aby sa o seba postarala. Život ju naučil, že nič nie je jednoduché a že treba makať. Trenton to nemá ľahké, no snaží sa brať všetko s humorom aj keď si toho prešiel tiež veľa. Keď sa stretnú, je to ako explózia, iskry skáču všade, no hlavní hrdinovia nemajú v hlave vákuum a tak sa na seba nevrhnú hneď na 20tej strane, ale pomaly vidíme ako ich vzťah prechádza z kamarátskej roviny do niečoho viac. Okrem toho príbeh poriadne graduje a koniec! Autorka to zahrala perfektne a deju nechýbali riadne zvraty. Príbeh som prečítala si za dva dni a určite by som to stihla aj skôr, keby som sa nemusela učiť do školy. Kapitoly sa mi len mihali pred očami a ja som len čakala čo sa stane na ďalšej strane. Okrem toho bolo cítiť, že sa nejedná o nejaký plytký príbeh a len o sex, ale že mal hĺbku. Veľkým plusom bolo hlavne to, že Cami bola oveľa lepšia hrdinka ako Abby a práve preto sa mi táto kniha páčila ešte viac. 
"Trav, myslím, že si už mal dosť."

Veľmi ma potešilo, že sa v knihe objavili aj Travis a Abby a príbehy sa odohrávali súčasne a tak ani vedľajšia dejová línia nezaostávala. Navyše bol príbeh niečím novým a nebol plný klišé a tak isto nebol ako všetky ostatné new adultovky. Mne osobne učarovalo, že sme sa pohybovali okolo tetovania, ktoré ja zbožňujem. Nemala som rada scény, ktoré zahŕňali rodinu Cami, pretože sami uvidíte, že jej otec je debil a že všetko sa musí riadiť podľa neho, inak je zle. Na Travisovom mieste by som mu pár krát vrazil. Nenašla som žiadne hluché miesta ani hocičo iné, čo by mi kazilo čítanie. Všetko cez postavy, dej, prostredie, bolo naozaj skvelé. A čo je najlepšie? Že toto nie je posledná kniha. Ešte sa môžme tešiť aj na príbeh Thomas a povedzme si pravdu, určite to bude skvelé. Som veľmi zvedavá na jeho príbeh a dúfam, že sa ho dočkáme na Slovensku čo najskôr. Pokiaľ hľadáte nejaké kvalitné čítanie, určite siahnite po tomto diele. 



Myslím, že je úplne jasné, aké hodnotenie si kniha zaslúži a ja som ešte teraz v úplnej eufórii z toho, aké to bolo vynikajúce dielo. Pokiaľ ste náhodou ešte od tejto autorky nič nečítali, určite to čo najskôr napravte.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly. Knihu si môžete zakúpiť práve TU.

6 komentárov: