piatok 18. júla 2014

Zrodení pre smrť - Gemma Malleyová

Dokáže sa Anna vyrovnať so svojím osudom vydedenca?

Veľká Británia, rok 2140.

Život na Zemi sa od základov zmenil. Ľudská civilizácia už nie je ohrozená smrteľnými chorobami, na ktoré veda objavila lieky. Nesmrteľnosť však prináša i možné riziká - najväčším z nich je preľudnenie. Preto bola prijatá deklarácia - každý obyvateľ môže mať len jedno dieťa. Kto zákony poruší, bude potrestaný.
 
Pätnásťročná Anna sa narodila rodičom, ktorí mali dve deti. Teraz je označená za "Nadbytočnú". Aký život ju čaká?




Do knihy Zrodení pre smrť som sa púšťala s dosť veľkými obavami, keďže to nie je úplne kniha pre mňa, vzhľadom na to, že sa jedná o dystópiu, ktoré nemám zrovna najradšej. Vždy však dávam rada šancu novým knihám, pričom  vždy dúfam, že sa mi nejaká kniha zapáči a ja zmením názor na dystópie. Preto som sa rozhodla dať šancu knihe Zrodení pre smrť, ktorá sa mi páčila viac ako by som bola predpokladala (čo je u mňa úspech).

"Raz večer, asi mesiac po tom, ako prišiel do Grange Hallu, špkal Peter Anne jeden z podobných príbeh zvonku."

Je rok 2140, ľudstvo pokročilo a bol vynájdený aj liek na dlhovekosť. Nových ľudí pribúda stále menej a pokiaľ chcete mať dieťa, musíte sa vzdať dlhovekosti. Ak toto pravidlo porušíte, pôjdete do väzenia a vaše dieťa zoberú do internátu pre nadbytočných. Takíto osud postihol aj Annu, ktorá bola umiestnená do internátu Grange Hall, ktorý skôr pripomína väzenie. Anne sa vôbec nepáči, že bude musieť po dovŕšení 15 rokov pracovať ako slúžka pre bohatých, legálnych ľudí. 

Anna žije v Grange Hallu už od svojich dvoch rokov. Všetky svoje pocity si  zapisuje do malého ružového denníka, ktorý dostala od pani Sharpovej, u ktorej praxovala. Svoje postavenie brala vážne, bola presvedčená, že na tomto svete je naozaj zbytočná, že tu nemá čo robiť. Zo začiatku mi toto jej správanie strašne vadilo. Naozaj mi prišlo ako by to mala v hlave dosť vygumované, no bola som rada, keď sa začala meniť a to hlavne pod vplyvom Petra, ktorý bol pätnásť ročný rebel, ktorého tiež umiestnili do Grand Hallu. Rozhodne sa s Annou nadviazať kontakt a to aj za tú cenu, že bude potrestaný. Mal oveľa vyspelejšie názory a vedela som sa s ním stotožniť oveľa viac ako s Annou. Aspoň na začiatku knihy.

"Postavila sa na betónovú posteľ, aby lepšie videla, potom znepokojene preglgla. Najskôr považovala toto riešenie za výborný nápad, ale teraz si už nebola natoľko istá."

Páčilo sa mi, ako bol celý príbeh poňatý. S niečím takýmto som sa ešte nestretla, a preto sa mi tá novosť páčila. Príbeh bol taký iný, neokukaný. Grange Hall bolo však strašné miesto. Ja by som tam asi toľko rokov ako Anna ani nevydržala a hneď po prvom týždni by som rozmýšľala ako zdrhnúť. Rôzne zákazy,  bitky za každú hlúposť, kúpanie v studenej vode a mnoho iného, strašného, čo si mi ani nevieme predstaviť. Vytvoriť však takéto kruté a strašidelné miesto bolo určite Gemminim zámerom a v knihe to vytvorilo takú správnu atmosféru, z ktorej mi naskakovala husia koža. 

Jediné negatívum vidím v hlavnej hrdinke. Anna mi zo začiatku hrozne liezla na nervy a najradšej by som ju prefackala. Našťastie sa všetko zmenilo, keď sa na scéne začal objavovať Peter. Okrem toho mi všetky ostatné postavy sedeli, nemala som problém ani s prostredím či štýlom autorky. Jediné, čo mi fakt vadilo bola proste tá Anna. Inak dávam palec hore za celý príbeh :)

"Záhrada predstavovala bezpečie."

Knihe by som nakoniec udelila 4 lajky. Aj keď dystópie nebudú asi úplne pre mňa, kniha Zrodení pre smrť bola jednou z tých lepších.

Pokiaľ ste ešte túto knihu nečítali, určite by ste to mali v čo najkratšom čase zmeniť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment. Knihu nájdete TU.

3 komentáre:

  1. Mne sa kniha veľmi páčila a Peter bol skvelý :DD

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihu mám veľmi rada :D Je síce jednoduchá, no tou jednoduchosťou si získa každého čitateľa :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak tuhle knihu bych si chtela precist, skvela recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť