piatok 4. júla 2014

Veronica Rothová - Aliance

Jedna voľba určí tvoju budúcnosť!


Tris a Tobias jsou opět spolu, ale společnost a systém, v kterém oba vyrůstali a kterému oba věřili, je v troskách. Systém frakcí je kompletně rozvrácený, rozhoří se souboj mezi jednotlivými vůdci toužícími po moci, ale všichni ve skutečnosti touží po jediném – po pomstě. A svět za plotem obklopujícím celé město se zdá ještě nemilosrdnější. Pokud však Tris chce ochránit své blízké, musí se vydat právě za hranice svého rodného Chicaga. A zde odhalí tajemství, které je ještě více šokující, než čekala. 

Nejočekávanější a nejvíce strhující kniha letošního roku!


Ešte len nedávno som sa pustila do tejto skvelej série a už mám s jej čítaním skončiť! To naozaj? Samej seba sa pýtam ako som mohla čakať s touto sériou až tak dlho, prečo som jej len preboha nedala šancu už skôr? A teraz s ňou už skončím? Len tak. Nemám rada siahodlhé série, no pri tejto by som určite urobila výnimku. Aj keď sa posledný diel neskončil úplne podľa mojich predstáv, predsa len to autorka napísala dobre (výborne) a určite si zaslúži veľkú pochvalu! Či? :)


"Christina mi položí ruku na rameno, ale na nic se mě nezeptá. Jsem jí za to vděčná. Nemám tušení, co bych jí řekla."

Najskôr prišla Divergence, ktorá bola famózna. Potom sa objavila Rezistence, ktorá bola tiež vynikajúca, no prvý diel prekonať nedokázala. Všetci však najviac očakávali tretí diel a boli zvedaví, ako to nakoniec autorka ukončí. Sama som sa do knihy púšťala s veľkými obavami, keďže Aliance rozdelila blogerský svet na tých, ktorým sa páčila a na tých, ktorých proste sklamala. Myslím, že sa prikladám k obom názorom, no prevažuje viac to nadšenie! Aj keď to nebolo na konci úplne podľa mojich predstáv, autorka to vymyslela celkom dobre. Tris a Tobias sú opäť spolu a snažia sa zistiť, či  sú len súčasťou experimentu, klamstva, či všetko čomu verili je len lož. Celý systém frakcií je úplne rozvrátený a spoločnosť potrebuje nových vodcov. Je množstvo otázok, na ktoré Tris a Tobias potrebujú odpovede, a preto sa rozhodnú opustiť mesto. Jednotlivé kapitoly sú rozprávané aj z pohľadu Tris aj Tobiasa, čo sa mne mimoriadne páčilo, pretože mám rada, keď môžem nahliadnuť do hlavy obidvoch hlavných postáv, ktoré sa mi však v tomto dieli zdali ufňukané. Ešte u Tris by som to zvládla, ale umrnčaný hlavný hrdina ? To už je moc aj na mňa. Zatiaľ čo v predchádzajúcich dieloch som nemala nejaký výrazný problém s hlavnými postavami, v tomto by som miestami najradšej dala Tobiasovi a Tris jednu poriadnu výchovnú facku, aby sa spamätali. Okrem toho mi ani neprišli miestami ako pár, ale ako dve ustráchané malé kamarátky, ktoré by radšej išli sedkať na manikúru, než by mali zachrániť svet.

"V očích se mu zalesknou slzy. Poprvé od chvíle, kdy mě v Sečtělosti málem popravili, vidím, že si to vyčíta, místo aby se bránil a všemožně vymlouval."

Musím povedať, že som od posledného dielu čakala veľa, možno až príliš veľa. Pri čítaní som si však uvedomila, že nejde o to čo som čakala, ale čo som dostala. Aj keď kniha nebola úplne podľa mojich predstáv, autorka to nakoniec vymyslela dobre a mne sa to páčilo. Mnohí čitatelia zavrhujú aj koniec knihy, no mne sa naopak páčil. Celkovo sa mi kniha čítala dobre, aj keď som nemala pocit, že by do nej autorka pridala nejaké veľké množstvo akcie, napätia, či dramatických zvratov, čo je (pre mňa) dosť prekvapujúce vzhľadom na to, že to bol posledný diel. Aliance sa nachádzala zhruba na tej istej úrovni ako Rezistence a je pravda, že prvý diel ani jedna z nich neprekonala. Aj keď bola kniha podľa mňa písaná oveľa emotívnejšie ako jej predchodkyne a určite na každého fanúšika doľahne po dočítaní tejto knihy istý smútok. Ja sama som bola milo prekvapená touto sériou a musím povedať, že sa mi páčila sto krát viac ako Hry o život (ku ktorým je z pre mňa nepochopiteľných príčin táto séria prirovnávaná, čo sa mi ale absolútne nepáči.)

"Položím jí ruku na bok a přítáhnu si ji ještě blíž."

Knihe by som dala aj plný počet lajkov, no je pravda, že mi Tris a Tobias miestami dosť prekážali a tak jeden lajk stiahnem. Aj tak si však myslím, že Veronia napísala úžasnú dystópiu a som veľmi rada, že som si ju mohla prečítať.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

8 komentárov:

  1. Úplne sa s tebou stotožňujem. Skvelá recenzia. :3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihu som ešte nečítala, no už sa na ňu teším a po tvojej recenzii ešte viac :) :3

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jak máš v článku tu zahraniční obálku, tak je fa-móz-ní!!! :D Tak strašně se mi líbí. :3
    Jo, i mne Tris i Tobias místy lezli na nervy, ale abych řekla rpavdu, tak to jsem měla u Tris už v prvním díle. A ten třetí díl dopadl hrozně!
    *spoiler*
    Chudák Uriah! Proč když si někoho tak zatraceně moc oblíbím, tak to s ním dopadne takhle? :,(
    *Konec spoileru*

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je naozaj kráááááásna . :))) Mne niekedy liezla le že strašne na nervy :) Aj mne ho bolo riadne ľúto, presne a najhoršie je, keď si ho obľúbiš. :(

      Odstrániť
  4. Nehorázně se těším na třetí díl, i když jsem slyšela ten největší spoiler úplně náhodou. Prostě to na mě vykouklo a já už jsem s tím nemohla nic dělat... -_-
    tak zkrátka natěšenost. :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma mrzí, neznášam spoilery. Jasné určite sa do neho pusti . :3

      Odstrániť