nedeľa 6. júla 2014

Stratená nádej - Colleen Hooverová

Z trpkých spomienok sa rodí láska

Holdera celý život prenasleduje predstava dievčaťa, ktorému v detstve nedokázal pomôcť. Bola to Hope, ktorú ako malé dievča uniesla neznáma žena rovno spred domu a Holder tomu nemohol zabrániť. Preto je jeho život naplnený smútkom a výčitkami, preto Hope nikdy neprestal hľadať. Život mu pripraví ďalšiu tragédiu súvisiacu s jeho sestrou Les, ale dožičí mu aj radosť, keď v obchode náhodou natrafí na dievča priam neskutočné podobné stratenej Hope. Toto dievča sa však volá Sky a má to uvedené aj v občianskom preukaze.

Holder v kútiku srdca tuší, že je to jeho priateľka z detstva Hope. Postupne nachádza dôkazy a presvedčí sa, že je to pravda. Chce to prezradiť aj Sky, no zároveň sa obáva, či ju tak navždy nestratí. Jedného dňa Sky u Holdera natrafí na fotografiu z detstva, na ktorej je aj dievča, čo sa na ňu nápadne podobá. V tej chvíli ju zaplavia pochybnosti. Zabudnuté bolestné spomienky sa odrazu vracajú. Netrvá dlho a Sky si spomenie na desivé tajomstvo zo svojej minulosti.

Colleen Hooverová je veľmi talentovaná spisovateľka, ktorá okrem série Beznádejná napísala aj sériu Slammed a pracuje na dvoch samostatných knihách Ugly a Maybe someday. Pevne verím, že všetky jej knihy sa vydajú aj v slovenčine, keďže séria Beznádejná bola (je) proste perfektná! Väčšinou to býva tak, že keď čítate tú istú knihu len z iného pohľadu, začnete sa po určitom čase nudiť, pretože tam nie je nič nové, zaujímavé. Pri Stratenej nádeji som však vôbec nemala tento pocit, ale naopak to bolo ako keby som skladala puzzle a našla chýbajúce kúsky. Všetko čo mi v prvej časti nedávalo zmysel sa vďaka tejto knihe vysvetlilo, doplnilo, spresnilo. Mala som pocit, že Stratenú nádej autorka napísala nielen preto, aby sme sa mohli dostať aj do Holderovej hlavy, ale aj preto, aby sa nám príbeh ucelil.

"Obráti sa a pohľadom prechádza po jedálni, akoby odo mňa ani nečakal odpoveď. Niekoľko študentov odchádza v strachu, že by na nich mohol Daniel ukázať."

Myslím si, že príbeh Beznádej ani netreba predstavovať, keďže túto knihu čítal, číta, bude čítať asi každý. V skratke by som iba povedala, že aj keď Beznádejná vyzerala len ako obyčajná love story, vykľul sa z nej emočne vyčerpávajúci príbeh, v ktorom sa autorka rozhodla ponoriť do veľmi ťažkej témy - zneužívania detí. Ja osobne túto tému strašne nemám rada, pretože mi je vždy strašne ťažké o tom čítať. Chápem však prečo ju autorka zvolila a myslím, že spravila dobre. Beznádejná bola príbehom Sky, ktorá ako malá bola (doslova) unesená priamo z dvora. Holder nemohol uveriť, keď ju po mnohých rokoch uvidel v obchode. Vtedy sa ich cesty pretli a Sky začala odhaľovať pravdu o svojej minulosti. V knihe Stratená nádej je celý príbeh vyrozprávaný z pohľadu Holdera. Hneď na začiatku knihy nám začne rozprávať Holder svoj príbeh, aké to bolo bez Sky a až postupne, keď sa objaví na scéne aj Sky, vidíme ako na jednotlivé situácie Holder reagoval.

"Nadýchnem sa nosom a vydýchnem cez stisnuté zuby. Naozaj ma to naštvalo. Naštvalo ma to, že má pravdu."

Vždy som mala radšej knihy rozprávané z mužského pohľadu, keďže nie sú tak citovo a psychicky vyčerpávajúce, čo sa mi potvrdilo aj pri tejto knihe. Zatiaľ čo pri Beznádejnej som mrnčala ako malá, pri Stratenej nádeji som už vedela čo môžem čakať a tak som sa na všetko už vedela pripraviť. Okrem toho si autorka opäť zachovala svoj vynikajúci štýl a kniha je písaná veľmi jednoduchým štýlom, v knihe nechýbali krátke kapitoly a kniha sa čítala proste sama. Aj keď som vedela ako kniha skončí, aký intenzívno romantický bude vzťah Sky a Holdera, čo môžem kedy očakávať, predsa len som si knihu opäť užila, dokonca by som povedala, že sa mi aj páčila viac. Vynikajúcim ťahom autorky bolo, že do knihy zakomponovala Holderov vlastný začiatok a že sa v knihe nachádzali aj listy, ktoré Holder písal Les. Holdera som si ešte viac obľúbila, vedela som sa s jeho správaním úplne stotožniť a bolo to úplne iné čítanie ako z pohľadu Sky.

Obdivujem Colleen, že dokázala spojiť takú ťažkú tému s romantickým príbeh a vytvoriť tak príjemnú, aj keď trošku ťažšiu romantickú oddychovku. Je jasné, že štýl akým je kniha písaná nemusí sadnúť každému, no mám pocit, že autorka má dar zaujať oveľa väčšie publikum a nenapísať knihu len pre určitých čitateľov. Beznádejnú by som dokonca zaradila do povinného čítania, pretože Colleen je autorka, o ktorej by sa mali dozvedieť raz aj naše deti :) 

"V očiach jej zasvieti sklamanie. Viem, že sa vyjadrujem nejasne, ale viac jej povedať nemôžem. Nie teraz. Až keď si budem istý, že to zvládne."

Myslím, že je úplne jasné, aké hodnotenie si kniha zaslúži. Nečakala som, že sa mi Stratená nádej bude až tak páčiť, ani že si príbeh Sky a Holdera tak veľmi obľúbim. Pokiaľ ste túto knihu ešte nečítali, alebo pokiaľ ste ešte ani nezačali čítať túto sériu, určite by ste to mali v čo najkratšom čase zmeniť. Určite to neoľutujete.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu nájdete TU.

6 komentárov:

  1. Beznádejnú čakáme ako recenzák už nejaký ten mesiac, kniha vyzerá super a z pohľadu Holdera vyzerá ešte lepšie. Teda mám radšej mužský pohľad. :)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja vždy preferujem mužský pohľad . :)) Ďakujem pekne . :)

      Odstrániť
  2. Vypadá to moc dobře. Celá série, nejspíše bych se do ní měla vrhnout, jenže nevím, zda mě to tak nadchne, já jsem spíše fantasy-girl. ^^ :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám tiež radšej fantasy, ale myslím, že niekedy dobre padne aj iná kniha :)))

      Odstrániť
  3. Trochu som sa tejto séria bála, keďže som ako Maruška skôr na fantasy, no vyzerá dobre :) Moc pekná recenzia . :33

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že sa jej netreba báť a že sa zapáči. Ďakujem pekne :))))

      Odstrániť