sobota 5. júla 2014

Láska z ulice - Miroslava Varáčková

Môže existovať vzťah medzi žiačkou a učiteľom?

Tamara je stredoškoláčka, ktorá má podstatne iné starosti ako jej rovesníčky. Šesťročná sestra Sofia zomiera na rakovinu, mama pendluje medzi nemocnicou a bytom, otec rodinnú situáciu nezvláda a utieka sa k alkoholu. 


Spolužiak a najlepší kamarát Robo je vždy poruke, no vyriešiť problémy, ktoré sa na Tamaru valia, nie je v jeho moci. 
Jedného dňa sa Tamara pred školou zrazí s neznámym mladíkom na kolieskových korčuliach. Teda on zrazí ju. Je vysoký, na hlave šiltovka, na chrbte ruksak a vyzerá... dobre. Keď sa stratí v bráne školy, Tamara rozmýšľa, že bude asi nový, lebo inak by ho rozhodne neprehliadla. Rozuzlenie príde na hodine telocviku, keď vojde do telocvične v teplákovej súprave a s píšťalkou na krku. Ukáže sa, že je zastupujúcim učiteľom. Nezačnú najlepšie, konflikt z rána sa na hodine ešte viac vyhrotí. No Noro Tamare neschádza z mysle a do ich životov sa, napriek všetkému, vkradne láska. Lenže nič nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá.


Čo sa týka slovenských kníh, nikdy som ich nemala nejako extra v láske. Jediné knihy, ktoré som čítala boli Džínsový denník a knihy od Maxima E. Matkina. Neskôr som sa však začítala do kníh vydavateľstva EvitaPress, ktoré sa mi mimoriadne zapáčili. V súčasnosti sa ich asi najžiadanejšou knihou u čitateliek stala kniha Láska z ulice od Mirky Varáčkovej. Je to príbeh o mladom dievčati Tamare, ktorá namiesto toho, aby behala po zábavách sa musí vysporiadať s otcom alkoholikom, matkou, ktorá sa stará o jej sestru zomierajúcu na rakovinu. Problémov má vyše hlavy a určite nechce mať ďalšie, no čo keď sa na scéne objaví príťažlivý a úžasný Noro, ktorý je však UČITEĽ. Noro Tamare neschádza zmysle, učaroval jej hneď ako ho prvý krát uvidela. Sama však vie, že vzťah medzi stredoškoláčkou a učiteľom nie je povolený a že by z toho mohli byť len problémy. Vzájomná príťažlivosť sa vak už nedá prehlidnuť.


"Keď je puding hotový, vyjdeme na dvor, sadneme si na hojdačku, pojedáme, pozeráme na tmavú oblohu a vedieme ťažké filozoické debaty."

Na túto knihu som sa strašne tešila, pretože je to presne to, čo teraz potrebujem. Jednoduchý, romantický príbeh s istou dávkou humoru, stvorený na letné teplé dni. Táto kniha mi dala presne to čo som chcela a čo som aj čakala. Jednoduchá zápletka, ktorá sa počas čítania pekne zamotala a príbeh vygradovala. Sympatické hlavné postavy. To bol základ! Tamara mi ako hlavná hrdinka úplne sedela, presne som sa vedela stotožniť s jej správaním, každú chvíľu som prežívala s ňou. Bola svedomitá, citlivá, empatická, proste sa mi páčilo ako ju autorka vytvorila. Bolo vidno, že si na jej charaktere dala záležať a že jej postavu neodflákla. Tak isto mi celkom sadol aj Noro, ktorý bol taký milý hlavný hrdinka, trošku nemastný neslaný, ale inak super :)

"Mám približne tri a pol hodiny, aby som sa dala do poriadku a pripravila sa na prvé skutočné rande s Norom. Rande! To slovo znie ako báseň!"


Noro a Tamara si najskôr nesadnú, no už po určitom čase môžeme vidieť ako sa postupne vzťah medzi nimi rozvíja a vyvíja. 300 strán tejto knihy som zvládla za jedno poobedie, od knihy som sa nemohla odtrhnúť a v takéto letné poobedičko mi príjemne sadla. Nebola ani komplikovaná, ani ťažká na zamýšľanie, proste taká jednoduchá oddychovka. Aj keď som sa nie vždy vedela stotožniť s Norom a nie vždy sa mi jeho správanie pozdávalo (ale to je iba taký subjektívny pocit, asi), nemám čo knihe vytknúť. Autorka napísala ľahké, dobre sa čitateľné dielko s poriadnou dávkou romantiky, ktorá poteší každé dievčenské oko. Okrem toho autorka načrtla aj trochu ťažšiu tému a vo svojej knihe spomína HIV, za čo má u mňa veľký obdiv, keďže nie každá autorka dokáže hovoriť tak otvorene o probléme (ochorení) akým je HIV. Veľa som sa o tejto chorobe dozvedela, čo som ani nevedela a navyše mala kniha aj vďaka tomuto taký emočno - poučný význam.

"Bojím sa, že Nora neprestanem mať rada nikdy."

Knihe by som nakoniec dala 4 lajky. Aj keď jej možno k dokonalosti niečo máličko chýba, predsa len to bolo veľmi dobré a milé dielko, ktoré sa mi páčilo. Som veľmi rada, že som si knihu mohla prečítať. Bolo to skvelé letné čítanie.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem samotnej autorke.

7 komentárov:

  1. Kniha sa stala dosť hitom a ako vidím, nevyzerá vôbec zle a na letné čítanie musí byť ako stvorená :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej to veru stala, veľa blogerov sa na ňu chystá :)) To veru aj je :)

      Odstrániť
  2. Sa ju bojím prečítať. Sa bojím, že sa mi nebude páčiť, ale strašne si ju chcem prečítať :DD
    a ticho ti závidím, že ti ju poskytla sama autorka :((

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aaale podľa mňa by si sa do nej mala pustiť :))) Uvudíš, bude dobrá :3 Aaleee, nemusíš závidieť (aj keď viem, že to je pocta).. :)))

      Odstrániť
  3. Hmm..myslím že presne niečo také na leto chcem prečítať.Evitovku som síce čítala len jednu..ale bola dobrá :)

    OdpovedaťOdstrániť