sobota 16. novembra 2013

Svůdné zlo - Wendy Higginsová

V každom dobre sa skrýva kúsok zla

Anna, šestnáctiletá středoškolačka z maloměsta v americké Georgii, má podobné starosti jako většina dívek jejího věku: příliš drobnou postavu, příliš starostlivou adoptivní matkou nebo to, že jako vzorná studentka a horlivá abstinentka není mezi spolužáky moc oblíbená. Má ale i starosti, se kterými se nikomu nesvěřuje. Například vnímá aury lidí, není nikdy nemocná, vidí a slyší na neobvykle velké vzdálenosti... Teprve když se na rockovém koncertě v klubu seznámí s atraktivním mladým bubeníkem Kaidanem, začíná krůček za krůčkem objevovat pravdu o sobě a o svém původu, ale i o světě skrytém před zraky obyčejných smrtelníků. O existenci rasy nefilů – potomků lidí a padlých andělů, do níž Anna i Kaidan patří. Bytostí s nadpřirozenými schopnostmi, které mají pod hrozbou trestu smrti od svých démonických otců nařízeno šířit mezi lidmi sedm smrtelných hříchů. Jak vzorně vychovanou a úzkostlivě slušnou Annu promění sblížení s otcem? A dokáže láska ke Kaidanovi něco změnit na jeho nezvratné příslušnosti ke straně Zla?

Svůdné zlo patrí ku knihám, ktoré sú medzi blogermi a čitateľmi obľúbené už od prvej chvíle, ako ich zbadajú. Mnohokrát za to môže aj nádherná obálka, ktorú teda Svůdné zlo rozhodne má (hneď by som brala také šaty na stužkovú). Ja sama som sa na túto knihu veľmi tešila, keďže som naňu videla len samú chválu. Wendy žne úpech po celom svete a jej knihy sa stávajú čoraz populárnejšími. Autorka siahla po téme, ktorá je medzi čitateľmi veľmi obľúbená a nebála sa ju poňať po svojom a opäť raz vytvoriť niečo zaujímavé. Nefily, anjeli, všetko tu predsa už je, kníhkupectvá budú za chvíľu praskať vo švíkoch, a preto musela Wendy čeliť vysokej konkurencii. Jej kniha možno nepatrí k tým naj, ktoré som čítala, no určite by nemala chýbať vo vašej knižnici. Či?

Musím uznať, že mám po prečítaní knihy veľmi zmiešané pocity. Nachádzam sa momentálne ešte vo fáze, kedy som si neni stopercentne istá tým, či sa mi kniha páčila alebo či sa iba teším, že ju budem mať na poličke. Hlavná hrdinka, Anna, je opäť raz jednou z tých slušných, naivných, hlavných hrdiniek, ktoré vám občas pijú krv a nútia rozmýšľať nad tým, kde boli, keď sa rozdával rozum. Musím uznať, že mi Anna zo začiatku poriadne liezla na nervy a že som bola rozhodnutá knihu odložiť a vrátiť sa k nej až neskôr, no na scéne sa našťastie objavil Kaidan, ktorý aj keď menil dievčatá častejšie ako ponožky, bol vlastne super, zlatý, milý, no proste zas raz taký cukrík. Okrem toho som si veľmi neobľúbila ani Anninho otca, ktorý je len tak mimochodm kniežda démonov, pretože si bol podľa mňa s Annou až príliš podobný. Na scéne sa však objaví aj mnoho iných, skvelých postáv, ktoré môj žiaľ zmiernili a vďaka ktorým sa dali pretrpieť aj tie na prvý pohľad katastroficky vyzerajúce scény.

Nechcem, aby ste si teraz mysleli, že je kniha zlá a že sa ju neoplatí čítať. Pokiaľ sa dokážete preniesť aj cez mierne (dosť) otravné hlavné hrdinky, táto kniha sa zaradí medzie tie lepšie, ktoré ste čítali. Dej sa tiahne veľmi plynulo, nie sú tu žiadne hluché miesta, či zbytočné dvojstranové opisy. Veľkou výhodu tejto knihy sú nefily (potomkovia ľudí a padlých anjelov, určite ste o nich niekde už počuli), ktorí sú skvelou, neokukanou rasou so skvelými schoponosťami. Ak ich budete hľadať aj v iných knihách, rovno zabudnite, že sa budú ešte niekde vyskytovať v takejto skvelej podobe. Autorka ich vykreslila úplne úžastne, dokonca som sa miestami mala chuť k nim pridať a veselo všade šíriť sedem smrteľných hriechov. Aj keď sa mi zhruba prvá polovica (trištvrtna?) páčila viac, musím uznať, že kniha bola napísaná skvelo a aj keď je Anna opäť raz jedna menej vydarená postava, musím uznať, že pokiaľ si zamilujete Kaidana rovnako ako ja, Anna vám už nebude ničiť život.

Aj keď sa Wendy nepodarilo napísať úplne tú najúžastnejšiu knihu, ktorá by ma prevalcovala a nútila obhrýzť si nechty až po lakte z nedočkavosti na ďalší diel, zaslúži si 4 lajky. Pokiaľ vám Anna nebude vadiť az tak veľmi ako mne, kniha u vás určite získa plný počet a vy budete šťastný, že ju máte pekne krásne doma na poličke. Pravdaže si vedľa nej nechajte miesto aj na ďalšie diely, ktoré však neočakávajte tak skoro.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si (určite) kúpte TU :)

2 komentáre: