sobota 2. novembra 2013

Kate Mossová - Citadela


Vojna. Vášeň. Odvaha.

Mladá žena Sandrine nachádza v meste Carcassonne napoly mŕtveho mladého muža. Z jeho úst prvý raz počuje tajomné slová, ktoré predurčia jej ďalší život. Mladík za záhadných okolností zmizne. Odvážna Sandrine, inšpirovaná mystickým proroctvom, sa vrhne do boja, o ktorom predtým takmer nič nevedela. Sandrine vytvorí ženskú odbojovú bunku, ktorú nazve Citadela. Bojuje proti nemeckým okupantom Francúzska i domácim kolaborantom, no vie, že má aj ďalšiu, ešte ťažšiu úlohu. Z hlbín času na ňu volajú duchovia, ktorí čakajú, kto ich vyslobodí. Bude to ona? Alebo jeden z troch mužov, ktorí sú s jej životom spätí? Kde leží skutočná hrozba? A kto je strážcom dávnych tajomstiev, ktoré do Pyrenejí pritiahli ľudí s ušľachtilými úmyslami, ale aj spojencov najväčšieho zla?
Kate Mossová je veľmi populárnou a úspešnou autorkou, ktorá ma na konte už dva bestsellery - Labyrint a Hrobka. Citadela je voľným pokračovaním týchto dvoch kníh, ktoré sú si kvalitou úplne rovné. Kate je jedným z mála spisovateľov, ktorí dokážu aj na 600 stranách vytvoriť úplné úžasný dej, ktorý je nabitý akciou a mnohými emóciami. Citadela predstavuje zmes všetkého, čo dobrá kniha potrebuje.
Hlavná hrdinka, Sandrine, je odvážná a silná dievka, ktorá bola (ne)chtiac vtiahnutá do odboja proti nemeckej okupácii. Vytvorí odbojovú organizáciu s krycím názvom Citadela, ktorá je zložená z obyčajných žien, ktoré chcú doviesť do konca desivý boj. Sandrine zisťuje, že jej osud je spojený s troma mužmi, no veriť sa nedá nikomu, skutoční priatelia už neexistujú. Kate vás zavedie do sveta intríg, kde už nič nie je dobré a kde je prelievanie krvi na dennom poriadku. Autorka dokázala na 600 stranách rozvinúť úžasné historické myšlienky, celý príbeh sa tiahol plynulo (až na pár hluchých miest) a určite vo vás zanechá ešte dlho silné dojmy. Aj napriek tomu, že má táto kniha všetko, čo je potrebné k tomu, aby dostala nálepku bestseller, stále som mala pocit, že jej niečo chýba, že jej možno treba nejaké to čaro.

Dej sa tiahne plynulo, tak isto nechýba ani akcia, dokonca by sa dalo možno hovoriť aj o láske, no je pravda, že asi najväčším problémom budú pre vás postavy, ktorých sa v tejto knihe nachádza mimoriadne veľa. Autorka síce vytvorila na začiatku knihy prehľadný zoznam, v ktorom je presne vysvetlené, kde mate ktorú z nich hľadať, no mňa už časom prestalo baviť sa k nemu stále vraciať. Okrem toho sa v tejto knihe nachádza toľko historických udalostí, až som sa sama čudovala, že sa toho stihlo udiať až tak veľa. Kniha je rozhodne určená skôr starším čitateľom, určite by som ju neodporúčala mladším čitateľom, ktorí ešte s touto tematikou nie sú až tak oboznámení. Pokiaľ nepatríte medzi milovníkov histórie, táto bichľa vám môže byť skôr na obtiaž a jej čítanie si nemusíte úplne užiť. Citadela je úžasná kniha s nejakými chybičkami krásy, ktorá si však svojich priaznivcov bude hľadať ťažšie. Pokiaľ ste si užili čítanie autorkiných predošlých dvoch kníh (Labyrint a Hrobka), Citadela určite nesmie chýbať vo vašej knižnici. Ak však dávate prednosť skôr jednoduchšiemu čítaniu, odporúčam vám siahnuť skôr po niečom jednoduchšom a vrátiť sa k tejto knihe neskôr.

Ak mám byť úprimná, nevedela som sa rozhodnúť medzi hodntením. Na jednej strane je Kate spisovateľkou s veľkým talentom a je vidno, že sa v histórii naozaj vyzná, no na druhej strane jej kniha nezožala až taký záujem ako iné. Keďže však obdivujem jej písací talent a patrím medzi milovníkov histórie, dávam Kate 4 lajky. Pevne verím, že sa mnohým z vás bude páčiť a že sa aj napriek komplikovanosti príbehu úspešne dostane až k veľmi dojemnému a výbornému zakončeniu knihy :)
 
Za poskytnutie reading copy by som chcela poďakovať vydavateľstvu Ikar. Knihu nájdete TU :)

2 komentáre:

  1. kniha vyzerá byť zaujímavá, má aj peknú anotáciu... :) pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ona aj celkom je, mne sa síce až tak nepáčila, Ikar má teraz určite kopu lepších kníh ale za prečítanie určite stojí :)) A ďakujem krásne :))

      Odstrániť