piatok 22. novembra 2013

Katarína Soyka - Lokaj

Upírsky román zo slovenského prostredia

Mladé dievča spoznáva v klube s názvom „Lokaj" majiteľa-tajomného muža. Sprvu ho znechutene odmieta ako provokatéra a exhibicionistu, ktorý zarába na popularite vampirizmu medzi mládežou a kvôli zisku podnik maskuje ako upírsky fanklub. Keď jej tajomný neznámy neschádza z mysle, dôjde k záveru, že ju uriekol. Zájde za vedmou, aby sa dozvedela, či je niečo také vôbec možné a ako sa toho zbaviť. Hoci neverí na čarodejnice, postupne sa zaplieta do sietí temného sveta stríg, lovcov upírov a samotných nemŕtvych.
Katarína Soyka je na mojom blogu pomerne často spomínané a skloňované. Zatiaľ čo minulý (alebo žeby až predminulý?) mesiac som sa venovala knihám Sklený vrch a Vlčí brat, tento mesiac som sa rozhodla pre knihy Lokaj a Fantastická 55. Musím uznať, že obe knihy nepatria zrovna medzi tie, ktoré by som čítavala každý deň, no na druhej strane to bola pre mňa celkom zaujímavá výzva. Nevedela som, čo od kníh môžem očakávať, no už teraz vám môžem povedať, že to dopadlo vcelku dobre. Aj keď ma Lokaj a Fantastická 55 neoslnili ako Sklený vrch a Vlčí brat, tieto knihy by nemali chýbať na vašej poličke.
 
Ak mám pravdu povedať,vôbec neviem, ako mám knihu ohodniť (čo sa mi stáva naozaj len málokedy). Už pred tým ako som sa do tejto knihy pustila ma Soyka varovala. Je pravda, že som bola naozaj vystrašená, keďže milujem romantické knihy s happy endom (áno, som dosť naivná) a preto sa budem snažiť ohodniť knihu skôr všeobecnejšie, keďže to nebola úplne moja šálka kávy. Ako prvú by som mala určite spomenúť našu hlavnú hrdinku, Lunu, ktorá našťastie nebola žiadna hlupaňa a nekazila svojím správaním celý príbeh. Veľa čitateľov určite ocení, že sa príbeh odohrával na Slovensku, kde významnú úlohu zohrávala rieka Váh. Taktiež musím uznať, že bol príbeh nabitý tými najrôznejšími zvratmi a že si Soyka opäť raz ponechala svoju originalitu.


Po celý čas som však mala pocit, že si ma kniha k sebe nevie upútať. Aj keď sa Soykin štýl písania nezmenil a kniha len minimálne zaostávala za svojimi spoločníčkami, nedokázala ma zaujať ako ostatné. Najviac zarazená, šokovaná, vyvedená z miery, zdesená a neviem ešte aká, som však bola pri závere knihy, ktorý som si asi mala prečítať hneď na začiatku ako vždy (môj zlozvyk, viem, je to nepochopiteľné), aby moje telo neutrpelo takú psychickú ujmu. Okrem toho sa v knihe dalo len málo veci predvídať a poiaľ ste fanúšikmi kníh, pri ktorých do posledných strán neviete čo ako dopadne, táto kniha vás určite zaujme. Navyše je zmesou originality, ktorá v dnešnej dobe mnohým autorom chýba, a preto je skvelá, keď sa v knižnej sfére (hlavne na Slovesnku) objaví niekto, kto ju predsa len ešte má.


Dlho som rozmýšala nad tým, ako knihu ohodnotím. Z môjho subjektívnejo pohľadu môžem povedať, že sa kniha zaradí medzi príjemné oddychovky, lebo aj napriek svojej originalite jej predsa ešte chýba pár vecičiek k tomu, aby vytŕčala z davu. Knihe udeľujem nakoniec 3 lajky, no pevne verím, že sa medzi čitateľmi nájde mnoho tých, ktorí dajú knihe ešte vyššie hodnotenie :)


Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcela poďakovať vydavateľstvu Hydra. Knihu nájdete TU.

4 komentáre:

  1. Čítala som už na knihu niekoľko recenzii, ale pochybujem, že by ma to bavilo. Z tvojho pohľadu to síce tak zle nevyzerá, ale všetci písali, že knihe niečo chýba. A väčšinou práve to, čo jej chýba, je pre mňa najdôležitejšie. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mhm, nie som si istá. Na jednej strane sú aj blogery, ktorým sa táto kniha páčila, na druhej strane tí, ktorým nie a ja som niekde uprostred :)

      Odstrániť
  2. Ja mám knihu akurát oddnes doma a som na ňu zvedavá, pretože vypadá dobre. A fakt ma fascinuje obálka :D
    A keď píšeš,že autorkyn štýl sa nezmenil... Nuž, toto bude moja prvá od nej :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mhm som zvedavá čo na ňu povieš :) Myslím, že pokiaľ sa ti táto kniha bude páčiť, budú sa ti páčiť aj ostatné :) Som zvedavá ;)

      Odstrániť