nedeľa 7. júla 2013

RECENZIA: D. Nicholls - Jeden deň

Niekedy môže najdôležitejšie rozhodnutie nášho života prísť príliš neskoro


Natiahol ruku dlaňou hore. Chvíľu na ňu znechutene pozerala, potom vzdychla a rezignujúco ju uchopila. Sedeli tam, ruky nepotrebne spojené, cítili sa idiotsky, až kým sa neunavili a nepustili. Rozhodol sa, že najlepšie riešenie bude predstierať spánok, až kým nebude čas odísť, a stou myšlienkou si vyzliekol sako, urobil si z neho vankúš a zavrel oči. Telo ho bolelo, v hlave mu pulzoval alkohol a začal sa cítiť ospalo, keď prehovorila: ,, Môžem niečo povedať? Len pre pokoj tvojej mysle?" Opito otvoril oči. Sedela s nohami pritiahnutými k hrudi, rukami ich objímala, brada spočívala na kolenách. ,,Do toho." Nadýchla sa, akoby zbierala myšlienky, potom spustila: ,,Nechcem, aby si si myslel, že sa trápim či niečo také. Teda, to, čo sa stalo v noci, viem, že to len preto, že si bol opitý." ,,Emma..."

David Nicholls je britský spisovateľ, ktorý má na konte viaceré knižné bestsellery (Predjedlo pre desiatich, Záskok), ale i množstvo filmových scenárov a televíznych adaptácií. Najväčším úspech však zožal s románom Jeden deň. V tomto diele autor zachytáva 20 rokov života Emmy a Dextera - dvoch absolútne odlišných postáv, medzi ktorými preskočila iskra, ale uvedomili si to príliš neskoro. 

Emma a Dexter spolu strávili svoju prvú noc po ukončení štúdia na Edinburghskej univerzite 15. júla 1988 (neočakávajte od toho žiadne vyznávanie lásky či vzťah, bola to len nevinná noc, pri ktorej sa rozprávali o budúcnosti). O rok neskôr si Dexter užíval Rím a mladučké dievča Tove, pričom ešte netušil o závažnej chorobe svojej mamy Alison. Emma začne pracovať v otrasnej mexickej reštaurácii, kde sa zoznámi s Ianom - svojím budúcim partnerom (neľakajte sa, nebude to šialená láska a nebude to ani na dlho, je to len vzťah "z povinnosti"). Dexterovi sa podarí dostať do televízie a cíti sa ako by bol na vrchole sveta, užíva si slávu a Emma vie, že to už nie je ten Dex, ktorého mala rada. Zatiaľ čo ona pracuje v zapáchajúcej reštaurácii, Dexter behá po večierkoch a užíva si s rôznymi ženami.

Lenže, čo keď sa karta obráti? Dexter bol vždy ten, ktorému bolo lepšie, netrápil sa, precestoval celý svet, bol za hviezdu, všetko išlo úplne skvelo, až kým si niekto tam hore nepovedal DOSŤ! Ako rýchlo sa Dexter dostal hore, tak rýchlo zas mieril dole. Lepilo sa totiž na neho jedno nešťastie za druhým - smrť mamy, nevera svojej manželky, koniec jeho hviezdnej kariéry. Nezostalo mu nič iné len alkohol a Emma, Emma, ktorá teraz žiarila šťastím ako nikdy pred tým. Svoj starý život nechala niekde preč, presťahovala sa do Francúzska, napísala knihu, začala si s pôvabným Francúzom. Vedela však, že jej ešte niečo alebo skôr niekto chýba. Bol to Dexter. Vedela, že ho milovala celých 20 rokov, čo sa poznali. Takisto to vedel aj on. Len si to uvedomili neskoro. Príliš neskoro.

Čo sa týka konca knihy, bola to jedna z najviac prekvapujúcich scén z celej knihy. Na jednej strane to autor vymyslel dokonale, bolo to v presnom súlade s tým, čo sa nám snažil celý čas naznačiť. No na druhej strane by som ho najradšej zaškrtala a napísala Žili šťastne až kým nezomreli. Toto dielo však nie je rozprávka, je o skutočnom živote a ten nekončí vždy podľa našich predstáv.

Táto kniha vo mne zanechala naozaj silné pocity. David Nicholls vytvoril obraz niečoho, čo tu ešte nebolo. Dokázal zachytiť 20 rokov života na 413 stranách. Kniha je prepchatá priamou rečou, zaujímavosťou sú aj listy Emmy pre Dextera, taktiež nechýbajú prekvapivé momenty či zvraty a myslím si, že si rozhodne zaslúži 5 lajkov. Len tak ďalej David :)


3 komentáre:

  1. Tohle by mohla byt hodně dobra kniha :) potěšilo ME, ze nemá happy end. Možná to zni zvracené, ale posledni dobou mam dojem, jako by autoři snad ani jiné než Šťastné konce psát neuměli. Tvých 5* je vice než dobra motivace k tomu, abych po knize konečně hodila okem :) už kvůli tomu odkladam i shlédnutí filmu abych předem příliš nemanipulovala se svou představivosti :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslím, že je skvelá :) aj ja preferujem najskôr knihu a potom film.. vždy som zvedavá, či sa moja predstavivosť zhoduje aj s tou ich :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Chcem odporučiť Dr ade ako najlepšie kúzlo koliesko z Afriky, on je dobrý a guanín muž, ktorý mi pomohol, som narazil na jeho svedectvo on-line a ako pomôcť ľuďom priviesť späť svojho milenca, na prvý strach, ale som si želal, aby sa pokúsila na moje najväčšie prekvapenie urobil dobrú prácu a moja láska je späť ku mne, žijúci spolu ako jeden. to všetko bolo kvôli Dr ade, môžete ho kontaktovať dnes a dostať svoj problém vyriešený. Volajte/WhatsApp + 27740386124 alebo ho e-mailom na adrese: aoba5019@gmail.com.  

    OdpovedaťOdstrániť