utorok 30. novembra 2021

Lov - Elle Kennedyová

 Protiklady sa priťahujú. Alebo aj nie?

Vraví sa, že protiklady sa priťahujú. Nuž, niečo pravdy na tom bude, pretože neexistuje jediný logický dôvod, prečo Summer priťahuje práve Colin Fitzgerald. Potetovaných hokejistov zbláznených do počítačových hier, ktorí ju považujú za prelietavú a povrchnú, si väčšinou ani nevšimne. Za svoj názor na Summer si hneď vyslúžil prvé mínus. Skutočnosť, že sa kamaráti s jej bratom, mu tiež nehralo do karát, rovnako ako fakt, že aj jeho najlepší kamoš má na ňu zálusk. A to najhoršie, sú spolubývajúci. V konečnom dôsledku na tom vlastne nezáleží. Fitz dal jasne najavo, že o Summer nemá záujem, aj keď to medzi nimi iskrilo, dobreže dom nezhorel. No Summer nepatrí k dievčatám, ktoré chlapov lovia, a ani to nehodlá zmeniť. Aj tak mám kopu iných starostí s novou školou, úlisným profesorom a neistou budúcnosťou. Takže ak jej mlčanlivý spolubývajúci konečne pochopí, o čo prichádza, vie, kde ju nájde. 
 

Elle Kennedy je pre mňa niečo ako bohyňa new adult literatúry. V súčasnosti pre mňa nemá konkurenciu, čo sa týka tohto žánru. Na každú jej knihu napäto čakám a vždy si jej čítanie užijem. Jéj séria Off-Campus pre mňa skončila až prirýchlo, a preto ma informácia o tom, že sa dočkáme aj prekladu ďalšej série z hokejového prostredia - Briar U, mimoriadne potešila. Ide v podstate o voľnejšie pokračovanie, ktoré malými kúskami zapája prvky z predchádzajúcej série do nového spracovania. Opäť sa ocitáme v hokejovom prostredí, opäť tu máme viacero adeptov, ktorí si zaslúžia pozornosť, opäť nás čaká aj skvelý autorkin štýl. A ako prví sa nám predstavia Summer a Fitz. 
 
"Sebaláska je veľmi ťažká. A umlčanie vnútorného kritika je takmer nemožné. Aspoň pre mňa."
 
Summer je mladšia sestra veľmi slávneho a hlavne medzi ženami obľúbeného Deana. Pokiaľ ste čítali predošlú sériu, určite si pamätáte, že Dean bol poriadne číslo, ktoré sa otočilo za každou ženou. Až kým sa mu do cesty nepriplietla Allie, ktorá jeho správanie obrátila o 180 stupňov. V tomto prípade je to ochranársky brat, ktorý dáva na svoju malú sestru pozor. Summer je totiž krásne žieňa, ktoré nejde len tak prehliadnuť. Svoje o tom vie aj Fitz, ktorému tiež padla do oka, no sám seba presviedča, že pre seba nie sú stvorení. Zatiaľ čo Summer priťahuje pozornosť, vždy sa na ňu upierajú všetky oči a ne/chcene vyvoláva drámu, Fitz preferuje skicovanie, pokoj a navrhovanie videohier vo svojej útulnej izby. Lenže niekedy aj medzi tými najväčšími protikladmi môže preskočiť iskra. V tomto prípade však len iskra nebude stačiť. Pokiaľ očakávate, že Summer a Fitz stretne happy end už od prvých strán, rýchlo vás asi poteším alebo sklamem, keďže Elle sa v tomto prípade opäť raz rozhodla, že nás poriadne vytrápi. A práve to mám na nej rada. Ponecháva čitateľovi priestor, aby postavy najskôr poriadne spoznal, obľúbil si ich a tŕpol, aký osud ich čaká. Romantickú zápletku nesilene a postupne rozvíja, ponecháva si priestor a vy si len môžete obhrýzť nechty až po lakte z nedočkavosti. Aj Summer aj Fitz boli mimoriadne sympatické postavy. Páčilo sa mi, ako mali ľudia Summer zaškatuľkovanú len pre jej bohatú rodinu a drahé oblečenie. Ona sa naopak snažila svetu ukázať, že je viac než len pekná tvárička. Fitz, naopak, po nepeknom rozvode svojich rodičov netúžil po ničom inom než ostať v tieni. Pri Summer však pochopil, že niekedy nie je zlé svoje emócie ukázať svetu. Obaja sa krásne dopĺňali a bolo mimoriadne zaujímavé sledovať, ako sa romantická zápletka medzi nimi vyvinie. Navyše, situáciu nám trošku skomplikuje aj taký nenápadný ľúbostný trojuholník, ktorý síce zamotá dej, ale nezasiahne do neho natoľko, aby to pokazilo dojem z čítania.

"Nevedela som, čo si mám o ňom myslieť. Akoby mal dve osobnosti. Jedna bola zdvorilá a sebavedomá a druhá vtipkovala, len aby nám dokázala, že je jedna z nás."

Štýl autorky je jednoducho úžasný. Naozaj nechápem, ako to robí, že všetky jej knihy sú jednoducho napísané tak dobre, že na nich neviete nájsť ani jednu chybičku. Kapitoly sú striedavo venované Fitzovi aj Summer, nechýbajú vtipné dialógy, siahodlhé opisy absentujú a dominuje najmä priama reč. Elle si dáva veľký pozor, aby čitateľa zbytočne neunudila siahodlhými opismi a naozaj sa zameriava len na to najdôležitejšie. Práve vďaka tomu budete mať pocit, že má kniha oveľa menej strán a že ste ju prečítali akosi prirýchlo. Navyše, aj napriek tomu, že niektoré pasáže sú trošku zidealizované, nemala som pocit, že by som čítala len povrchné dielko bez hlbšej myšlienky. Oceňujem, že sa autorka do deju nesnažila silou mocou vopchať nejaké týranie, smrť, znásilnenie alebo podobne, keďže teraz je obrovským trendom mnohých autoriek urobiť z hlavných hrdiniek obete. V tomto prípade sa autorka zamerala na poruchu učenia - nie je to možno až taký závažný problém, ale je potrebné poukázať, že aj s takýmto niečim sa môžu študenti potýkať. Elle do svojich kníh vždy dokáže zakomponovať o niečo viac, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Nejde len o plytké romány, pretože medzi riadkami mnohokrát nájdete aj hlbší význam.
 
Opäť raz nemám absolútne žiadne výhrady. Dej, postavy, romantická línia, štýl, kapitoly, jednotlivé  pasáže - všetko bolo vytvorené perfektne. Séria Off-Campus nasadila latku poriadne vysoko, ale mám pocit, že séria Briar U nebude mať problém ju dobehnúť. Čakajú nás štyri diely, pričom v tom ďalšom sa pozrieme na ľúbostný život svojráznej Brenny. Pokiaľ ste náhodou ešte nedali šancu týmto fantastickým knihám, rozhodne túto chybu ihneď napravte. 
 
Bol by hriech nedať päť lajkov. Už teraz sa teším na pokračovanie, ktoré sa, pevne verím, kvalitou vyrovná nielen tejto, ale aj zvyšným knihám. Elle je dar pre všetkých čitateľov, ktorí hľadajú svieže čítanie a chcú si pri knihe občas poplakať, občas sa zasmiať a občas si ísť pozrieť nejaký hokejový zápas.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára