streda 5. augusta 2020

Mister - E L James

Dokážu tajomstvá spojiť osud dvoch ľudí?

LONDÝN 2019. Pre Maxima Trevelyana je život hračkou. Keďže dobre vyzerá, priatelí sa s aristokratmi a je bohatý, nikdy nemusel pracovať a len zriedkakedy spáva sám. Toto všetko však zmení tragédia. Maxim nadobudne šľachtický titul svojej rodiny, zdedí jej peniaze i nehnuteľnosti. K tomu však patrí aj zodpovednosť, a on nie je na takúto úlohu pripravený, nedokáže sa s ňu vysporiadať. Ešte ťažšie je preňho nepodľahnúť pokušeniu v podobe tajomnej mladej ženy, ktorá len nedávno pricestovala do Anglicka a náhle mu skrížila cestu, a ktorá sa okrem nebezpečnej, nepríjemnej minulosti nemá čím chváliť. Je zdržanlivá, je nádherná, je hudobne nadaná – skrátka, vzrušujúca záhada. A tak sa Maximova túžba čoskoro zmení na dosiaľ nepoznanú vášeň, ktorú si ani len nedovolí pomenovať. Kto je vlastne Alessia Demachiová? Dokáže ju Maxim ochrániť pred nevraživosťou, čo jej hrozí? No a čo urobí ona, keď sa dozvie, že aj on skrýva tajomstvá? Čitateľ príbehu Mister sa zo srdca Londýna presunie cez divoký vidiek Cornwallu až na Balkán plný pochmúrnej, drsnej krásy, a počas šialenej jazdy, sršiacej nebezpečenstvom a túžbou, bude až do samého konca zadržiavať dych.

E L James už navždy pre mnohých ostane spojená so sériou 50 odtieňov sivej. Myslím si, že nech už napíše akokoľvek kvalitné dielo, navždy pre nás bude tá, ktorá ako prvá vo väčšej miere začala bum okolo "červenej knižnice". Priznám sa, že nech sa ohľadom tejto série vyskytnú akékoľvek negatívne recenzie, pre mňa tieto knihy budú mať stále isté čaro. Keď som sa dozvedela, že sa autorka rozhodla na trhu ukázať aj s inou kožou, neváhala som ani sekundu, aby som si jej dielko prečítala.

"Pohľad na Alessiu, ako si pochutnáva na pive, ako sa teší z niečoho takého triviálneho, je úžasný."

Žiadne biče, žiadne zamykanie v skrytej miestnosti na sexuálne hry. Namiesto toho kopec romantiky a tajomstiev. Mister už predstavuje úplne nový príbeh z úplne iného súdka. A musím uznať, že sa mi táto zmena mimoriadne páčila. Ocitáme sa v Londýne, vo svete bohatého Maxima, ktorý má všetko a všetky, na ktoré ukáže prstom. Každú noc je vedľa neho iná žena, no k žiadnej z nich necíti nič viac, než sexuálnu príťažlivosť. Až kým sa neobjaví neznáma žena, ktorá ho zaujme o niečo viac, ako všetky ostatné pred ňou. Alessia je talentovaná, krásna, no poznačená. Strach z mužov u nej nie je náhodný, ale vyvolaný trpkými skúsenosťami z minulosti. Maxim pre ňu sprvu nie je nič iné, než obyčajný playboy, ktorý sa utápa v peniazoch a nevie, čo s nimi. Rodinná tragédia ho však zasiahne naplno a aj on si musí uvedomiť, čo vlastne od života chce a prehodnotiť svoje priority. Pomôcť mu s tým môže práve Alessia. Každý z nich v sebe skrýva mnoho démonov. Každý z nich už prežil mnoho. Čo sa stane, keď sa ich cesty spoja? Minimálne pre nás to znamená poriadne divokú jazdu, pri ktorej sa nebudeme ani na sekundu nudiť. Obrovské plus predstavujú najmä charaktery postáv. Sú vypracované do úplných detailov. Je vidieť, že autorka sa naozaj pohrala s tým, aby vytvorila čo najzaujímavejších hrdinov. Pri Alessi som cítila istú podobnosť s Anastasiou Steele, ale naozaj len vo veľmi malej miere. Maxim bol typický macho, ktorý si vás buď získa svojím šarmom, alebo znechutí svojím sebavedomým, možno niekedy až namysleným správaním. Ich vzájomné konverzácie príjemne obohacovali dej a robili ho ešte zaujímavejším. Vďaka duálnemu spracovaniu kapitol máme možnosť sa dopodrobna oboznámiť s obidvomi hlavnými postavami. Mnohokrát som už spomenula, že preferujem knihy z rôznych uhlov pohľadov, pretože deju dodávajú energiu, zaujímavosť a príjemne ho posúvajú dopredu. V tomto prípade som si nevedela vybrať, či sa mi viac páčili kapitoly z pohľadu Maxima alebo Alessie.

"Nemáme nič spoločné a intimita, aké medzi nami zavládla v aute, akoby zrazu zmizla."

Erotika bola silnou dominantou príbehu a nakoniec jej tam bolo o niečo viac, ako som sprvu čakala. Bola však vykreslená nenúteným, veľmi decentným spôsobom, ktorý mi vôbec nevadil, naopak, do deja absolútne perfektne pasoval. Alessia bola pomerne neskúsená a tak to bol práve Maxim, kto sa stal jej učiteľom. Neskôr sa však z túžby stane láska a my nie sme ukrátení o krásne romantické situácie, ktorá pohladia dušu. Keď si k tomuto všetkému prirátate ešte akčné scény, dramatickú zápletku, perfektne zvládnutý preklad obohatený o aktuálne, slangové, ale aj vulgárne výrazy, dostanete dychberúce dielko, od ktorého sa nebudete vedieť odtrhnúť. E L James proste vie, ako si získať čitateľa a dokázala to aj týmto titulom. Svieži štýl písania vás nebude ani na chvíľku nudiť. Som veľmi rada, že sa mi Mister tak páčil, pretože je dôkazom toho, že niekedy autor nemusí byť výlučne spätý len s jedným dielom. Okrem toho by som chcela ešte poznamenať, že knižka nie je žiadnou útlou jednohubkou, ale má 500 strán. O to ťažšiu úlohu si autorka zvolila, pretože udržať si čitateľa toľko strán rozhodne nie je jednoduché. Najmä pokiaľ ide o čitateľa, ktorý má za sebou už množstvo obdobných kníh a kritickejší pohľad.

Mister by som zhodnotila naozaj pozitívne. Nemôžem povedať, že by som našla niečo, čo by mi vadilo alebo kazilo dojem z čítania. Príbeh som si užila a po dočítaní som bola sklamaná, že ma nečakajú už ďalšie stránky. Pevne však verím, že sa dočkáme aj pokračovania, keďže koniec knihy nepovažujem zrovna za uzavretý a v hlave mi ešte víria mnohé otázniky.


Nič iné ako plné hodnotenie ani nemôžem dať. V poslednej dobe si oveľa viac dávam pozor na to, po akých knihách siahnem a môj pohľad je oveľa kritickejší ako kedysi. Mister však prešla na plnej čiare a ja vám ju môžem len a len odporučiť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť
  2. najlepším kúzelníkom kúziel do roku 2020 je Dr. Adeleke, veľký čarodejník z Afriky. Chcem mu pomocou tohto média poďakovať za to, že mi vrátil moju ženu, povedal mi iba to, aby som poskytol veci potrebné pre kúzlo a ktoré som urobil, a on mi povedal, že po dostal položky za 24 hodín, začnem vidieť výsledok a naozaj je človek podľa jeho slov, kontaktujte ho dnes a nechajte svoj problém vyriešiť. E-mail: aoba5019@gmail.com alebo ešte lepšie Whatasapp him on +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť