nedeľa 13. októbra 2019

Pán tieňov - Cassandra Clare

Aká bude cena za prežitie?

Mladá tieňolovkyňa Emma Carstairsová pomstila smrť rodičov, no nedokáže nájsť pokoj v duši. Jej priateľstvo s Julianom Blackthornom totiž prerástlo v obojstrannú náklonnosť. No láska medzi parabataimi je zakázaná, lebo ohrozuje životy tieňolovcov. Mohla by od Juliana utiecť, ale Blackthornovcov ohrozujú nepriateľské sily na všetkých frontoch. Len oni totiž dokážu získať prastarú knihu čarov, po ktorej túžia hlavne féri. Na obzore však povstane nový nepriateľ: Pán tieňov - Nesílijský kráľ vyšle svojich najmocnejších bojovníkov, aby zahubili každého, komu prúdi v žilách blackthornovská krv, a získali knihu čarov. Julian objaví jediný spôsob, ako sa zachrániť. Lenže s takou cenou za prežitie nikto nerátal a splatiť ju bude treba krvou.
Pán tieňov je druhým dielom a pokračovaním Polnočnej dámy. Z tejto knihy som bola mimoriadne nadšená a dala som jej plný počet lajkov, preto som sa nevedela dočkať, kedy sa mi do rúk dostane pokračovanie. Od Pána tieňov som mala vysoké očakávania. Predsa len som od Cassandry prečítala už nejednu knihu a bola som zvedavá, či ma dokáže ešte zaujať. Našťastie môžem s hrdosťou povedať, že sa jej to podarilo na plnej čiare.

"Čudné, pomyslela si, že ho poznám tak dobre, že si to uvedomujem."

Oproti prvému dielu je príbeh oveľa zamotanejší, komplikovanejší a vycibrenejší. Čitateľ musí naozaj pozorne sledovať každý detail, pretože práve tie nám postupne mnoho prezradia. Tak isto je dôležité aj čítanie medzi riadkami. U Cassandry som si už zvykla, že nie je ten typ autorky, čo všetko na vás vychrli priamo. Naopak, veľmi rada sa hrá s našou predstavivosťou a nenápadne nás núti hľadať súvislostí. Nie každému môže tento štýl písania vyhovovať, ale mne náramne sedí. Do príbehu sa totiž úplne ponorím a neviem sa potom od neho odtrhnúť. Zaujímavým ťahom je aj rozprávanie príbehu v tretej osobe. Priznám sa, že to nie je môj úplne najobľúbenejší spôsob písania, keďže mi pripadá trošku neosobný, ale v tomto prípade sa hodil. Aj napriek tomu, že je hlavnou hrdinkou Emma, Cassandra nevynecháva ani ostatné postavy, dokonca im podľa mňa venuje dosť veľa priestoru aj času. Pokiaľ ste čítali jej predchádzajúce série Nástroje smrteľníkov a Pekelné stroje, určite ste si všimli, že množstvom postáv vôbec nešetrí. Dej je tak oveľa komplexnejší a nemusíte sa tak báť, že ak vám nejaká postava nesadne, že bude celý príbeh len o nej. Veľmi ma prekvapilo, že sa do tohto dielu rozhodla autorka zapojiť aj viacero postáv práve z jej predchádzajúcich sérií. Nemusíte sa báť, ak ste ich náhodou nečítali, že by vám ušli nejaké súvislosti, pretože autorka vždy aspoň v skratke spomenie minulosť a význam prítomnosti danej postavy. Ďalším pozitívom bolo aj to, že sme sa často "premiestňovali". Naozaj som mala pocit, že postavy dosť fluktuujú a zostávajú na jednom mieste iba veľmi krátko. Kniha má skoro 600 strán, a preto si myslím, že to bol vynikajúci ťah. Neviem si predstaviť, že by autorka zabudla na pohyb - v tomto prípade by sa mi kniha čítala určite oveľa horšie. Popravde som si pri čítaní ani neuvedomila, že má kniha toľko strán. Stále sa niečo dialo a nemala som pocit, že by som našla nejaké hluché miesto, kde by príbeh stagnoval. Rozhodne si v tomto smere ponechal kvalitu jednotky, možno však s o niečo viac temnejším a napínavejším rázom. Najmä koniec knihy podľa mňa mnohých prekvapí a trošku aj nahnevá. Ja sama som z neho skoro spadla na zadok a nečakala som až taký dramatický vývoj situácie.

"Pôsobil veľmi pokojne, a keď bol Julian pokojný, vždy vzbudzoval najväčší strach."

Okrem akcie je veľmi silným aspektom aj vzťahová rovina. Autorka sa často zameriava na ľudské hodnoty a otázky šťastia, lásky a priateľstva. Témou číslo jedna však stále zostáva zakázaná láska medzi Emmou a Julianom. Úprimne som veľmi zvedavá, ako sa ich "problém" vyrieši. V prvom dieli bolo načrtnuté, že ich vzťah - nevzťah ani nemá riešenie, no v druhom sa už nejaké možnosti objavili, ktoré však ani jeden z nich nechce prijať. Občas som mala pocit, že chce autorka ich puto až príliš tlačiť nad všetko ostatné, čo môže niektorým čitateľom pripadať trošku otravné a silené. Moja romantická duša síce jasala, ale moja racionálna časť tiež občas povedala, že toto už bolo príliš. Čo však mimoriadne oceňujem sú krásne a hĺbavé myšlienky, ktorých je v knihe naozaj požehnane. Často som sa pristihla pritom, ako pozerám len tak do steny a rozmýšľam nad tým, čo práve Cassandra napísala. Má obrovský dar písania, keď aj do takéhoto fantastického sveta s nadprirodzeným postavami dokáže vniesť kúsok reality v tej najkrajšej podobe. Často si hovorím, že by Cassandra mohla niektorým začínajúcim autorom dať rady ohľadom písania a knižný trh by tak určite nabral ešte na väčšej kvalite. Za mňa môžem povedať, že som z tohto dielu úplne nadšená, dokonca ešte viac ako z jednotky. Nemôžem vám z príbehu prezradiť ani kúsok, lebo by to bol hneď spoiler. Akcia, postavy, dej, prostredie, prepojenie s predošlými sériami - všetko bolo úplne perfektné. Po tom OBROVSKOM zvrate na konci som nesmierne rada, že už koncom mesiaca sa dočkáme tretieho dielu a že sa doňho budem môcť pustiť.

Pravdaže, opäť raz by iné hodnotenie ako päť lajkov bol hriech, a preto ani nad niečím iným nerozmýšľam. Pokiaľ ešte stále váhate, či sa do tejto série pustiť, určite to urobte a ja verím, že to neoľutujete.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk. Knihu si môžete zakúpiť TU.

3 komentáre:

  1. Mňa Pán Tieňov sklamal... Ale zas tretia časť mi to vo veľkom vynahradila a zničila ma :D Ale pri druhej časti som sa prichytila, že sa nudím a na to pri knihách CC nie som zvyknutá :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som veľmi zvedavá, keďže od tretieho dielu mám dosť vysoké očakávania :)

      Odstrániť
  2. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť