nedeľa 7. júla 2019

Charlotte Lucasová - Počkajte si na happy end

Ak sa príbeh nekončí šťastne, je to vôbec koniec?

Ella je presvedčená, že o kvalite príbehu rozhoduje jeho koniec.
Svet je plný tragédií, načo sú nám ešte aj smutné príbehy? Hlavná hrdinka preto vymýšľa známym románom a filmom správne konce. Teda šťastné. Lenže pristúpi aj skutočný život na jej hru?

Oscar je bohatý muž, ale šťastena sa mu vyhýba veľkým oblúkom. Ella sa s tým nedokáže zmieriť. Zaumieni si, že tomuto cudziemu človeku, s ktorým sa jej skrížili cesty, obráti život naruby a zariadi, aby sa všetko na dobré obrátilo. No je to vôbec možné? A čo robiť, ak o to dotyčný nestojí?

Počkajte si na happy end je čarovný a vtipný román o prešľapoch, pádoch, vzostupoch a o tom, či sa naozaj všetko musí končiť ako v rozprávke.


Charlotte Lucas pre mňa nie je úplne neznáme meno. Nie je to tak dávno, čo sa mi dostalo do rúk jej kniha Najlepší rok tvojho života. Keďže ma zaujala, rozhodla som sa dať šancu aj jej ďalšiemu titulu Počkajte si na happy end. Už podľa anotácie som nadobudla pocit, že by sa mohlo jednať o netradičný príbeh so zaujímavou zápletkou, ktorý však nesie isté črty jej predchádzajúcej knihy. Otázky šťastia, lásky, zmyslu života - to sú kľúčové témy, ktorých sa Charlotte nebojí dotknúť.

"V začiatku každom čaro je."

Ella je blogerka, ktorá trávi svoj čas tým, že prepisuje smutné konce filmov a kníh a uverejňuje ich na svojom blogu Šťastnejšie konce. Na svete je podľa nej príliš veľa smútku a depresie, a preto podľa nej takéto príbehy nie sú potrebné. Keď stretne Oscara, bohaté muža, ktorého obchádza šťastena veľkým oblúkom, zaumieni si, že mu pomôže nájsť jeho vlastný happy end. Oscar však stratil pamäť a Ella to nemá vôbec jednoduché. Už na prvý pohľad bolo vidieť, aké boli tieto postavy obrovské protiklady a bolo mimoriadne zábavné sledovať ich vzájomné interakcie. Ella je bláznivá, stále usmiata, niekto by možno povedal, že aj trošku strelená žena, ktorá v každej veci, osobe a situácii hľadá len to dobré. Oscar je frfloš, pesimista, ktorý už ani neverí, že by na svojom živote mohol nájsť nejaké pozitívum. Chvíľu som mala pocit, že som sa ocitla v nejakej americkej televíznej reality show, kde sa niekto snaží istú osobu za každú cenu zmeniť, nielen z hľadiska vzhľadu, ale aj povahovo. Veľa situácií bolo poriadne pritiahnutých za vlasy a často som sa pristihla pri tom, ako neveriacky krútim hlavou, že toto je už príliš. Snažila som sa to brať s rezervou, keďže v podstate celý príbeh bola taká jedná veľká komédia, ale občas by som možno privítala, keby autorka trošku ubrala a pribrzdila. Aj keď spočiatku môže dej pôsobiť plytko, postupom času sa začne ukazovať, že v sebe skrýva hlboký príbeh. Každá postava si nesie svoj životný údel a má isté dôvody, prečo je z nej taký človek, akým je. Musím uznať, že ma autorka poriadne prekvapila, keď sa zrazu začali riešiť vážne témy a dej prešiel z ľahkej, veselej nálady do pochmúrnejšieho vyznenia. Bol to však perfektný ťah, ktorým si ma autorka získala a začala som sa na jej príbeh pozerať trošku inými očami.

Viackrát som sa pristihla, ako sa zamýšľam nad istými životnými otázkami. Charlotte dokáže v čitateľovi vyvolať rôzne pochybnosti a otázky. V tomto prípade to bola práve otázka happy endu. Každý z nás by chcel, aby jeho život nejaký mal, možno nie jeden, ale dokonca viac. Ale v čom skutočne spočíva tento happy end? A je náš život zlý, ak ho nemáme alebo nevieme, či ho niekedy dosiahneme? Aj toto boli otázky, ktoré mi silno behali po rozume a na ktoré som sa snažila nájsť odpoveď. Vtipný, chytľavý, ľahký, no zároveň aj úvahový, zamotaný a popretkávaný je tento príbeh. Priznám sa, že zo začiatku som bola trošku skeptická a ani som nečakala, že by si ma mohla táto kniha tak veľmi získať. Postupne ma však úplne pohltila a ja som si ju mimoriadne užila. Za veľké plus považujem aj štýl písania, ktorý naozaj dopomohol k tomu, aby som si toto dielko užila. Okrem klasických kapitol sú tú ukážky Ellinej tvorby na blogu, nechýbajú ani rôzne komentáre ne/fanúšikov, na ktorých sa rozhodne pobavíte a ktoré ozvláštnia celý dej. Autorka aj týmto spôsobom chcela poukázať na silu internetu, na ktorom často prevažuje nenávisť a závisť nad úprimnosťou a pochvalným slovom. 

"Všetko sa skončí dobre. Ak to tak nie je, potom to nie je koniec."

Ako som už spomínala, príbeh mal pár nedostatkov v slabšom úvode a scénach, ktoré boli trošku príliš, ale aj napriek tomu to bolo veľmi kvalitné oddychové čítanie s nenápadnou, ale zaujímavou zápletkou, ktorá vás donúti sa zamyslieť nad istými životnými ideami. Nie je to však žiadna emočná jazda, ktorá vás vyčerpá, ale skôr také milé čítanie stvorené na tieto letné horúce dni.

Nakoniec som sa rozhodla udeliť štyri lajky práve pre pár chybičiek krásy, ktoré tejto knižke ubrali z dokonalosti. Pevne verím, že sa Charlotte poučí zo svojich chýb a jej ďalšiemu dielku budem môcť dať plný počet lajkov.

 https://www.bux.sk/knihy/411206-pockajte-si-na-happy-end.html

2 komentáre:

  1. Zlý kredit, dobre !! 100% akceptácia pre okamžité pôžičky, získanie ponuky do 24 hodín
    Získajte osobnú pôžičku od 8 000 GBP do 80 000 000 USD, 3,0%
    úroková miera Naše pôžičky sú dobre poistené a maximálna bezpečnosť je naša
    prioritou, ste finančne stlačení?
    Hľadáte prostriedky na splácanie pôžičiek a dlhov?
    Hľadáte financovanie na začatie podnikania?
    Potrebujete súkromné alebo firemné pôžičky na rôzne účely?
    Hľadáte pôžičky na veľké projekty?
    Hľadáte prostriedky na rôzne ďalšie procesy?
    Poznámka: Ponúkame nasledujúce pôžičky pre jednotlivcov
    * Komerčné pôžičky.
    * Osobné pôžičky.
    * Obchodné pôžičky.
    * Investičné pôžičky.
    * Rozvojové pôžičky.
    * Pôžičky na nákup.
    * Stavebné úvery.
    * Úvery pre spoločnosti a mnoho ďalších:
    a oveľa viac pri úrokovej sadzbe 3%;
    e-mail: ako sa prihlásiť?
    Pre viac informácií kontaktujte pls: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť