streda 21. decembra 2016

První konec - Lauren James

Koľkokrát môžete stratiť človeka, ktorého milujete?

Osudem Katherine a Matthewa je rodit se stále znovu a znovu, století za stoletím. Jejich přítomnost pokaždé změní historii o fous k lepšímu a pokaždé se do sebe beznadějně zamilují, ale osud je vždy tragicky rozdělí.

Od dob krymské války, obléhání Carlisle až po brzkou budoucnost v letech 2019 a 2039 obětují své životy, aby zachránili svět. Ale proč se pořád vrací zpátky? Čeho musí dosáhnout, než jim bude umožněno žít v lásce a míru? Možná ten další konec bude jiný.

Skvělý debut mladé autorky o cestování v čase, osudu a věčnosti první lásky.
První konec ma zaujal hneď obálkou, ale tak isto aj anotáciou. Mnohým z vás po jej prečítaní možno prišla na um séria Pád od Lauren Kate, kde sme mali možnosť sa stretnúť na prvý pohľad s rovnakou tematikou. Aj keď je hlavný motív rovnaký, so sériou Pád nemá nič spoločné, dokonca by som povedala, že sa mi možno táto knižka zapáčila ešte viac. 

"Matt Galloway nakráčel do jejího života a nadělal jí v hlavě paseku, a ona o něm přitom vubec nic nevěděla."

Matthew a Katherine sa stáročia stretávajú, zamilujú, no potom ich vždy rozdelí nejaká tragická udalosť a celý kolobeh sa opakuje znova. Čím to je a prečo sa im to deje znova a znova? To je tá otázka, na ktorú musia nájsť odpoveď. Čo sa mi páčilo bolo, že dej nebol prvoplánový. Príbeh obsahoval viacero dejových línií, vrámci ktorých sme sa s našimi hlavnými hrdinami vracali do minulosti a mohli tak sledovať nielen to, ako sa rozvíja ich príbeh teraz, ale aj čo ich rozdelilo v minulosti. Naozaj ma bavilo ako sme cestovali v čase a aj keď sprvu možno budete mať problém trošku sa orientovať v tom, čo sa aktuálne deje, už po pár stranách sa naladíte na autorkinu vlnu. Lauren jednotlivé časové obdobia rozdelila do prehľadných kapitoliek, a tak ste sa v deji nezamotali. Príbeh bol dynamický, zaujímavý, nepredvídateľný a krásny. Láska medzi Mattom a Kate sršala na všetky strany, ale nie tak hlúpym a košatým spôsobom. Autorka puto medzi nimi vykreslila tak perfektne, až som mala pocit, že sa tá všetká láska dostala z knihy aj do ovzdušia vedľa mňa. Nemôžem povedať, že by to bol nejaký silný, emočný príbeh, ale aj tak si ma získal a úplne ma dostal. 

Celkovo mám hrozne rada takéto presuny do minulosti. Zo začiatku sa mi aj spomínaná séria Pád mimoriadne páčila, no časom sa mi kvôli natiahnutiu deja až sprotivila a vôbec ma nebavila. První konec však nebol natiahnutý ako žuvačka, neboli tu žiadne zbytočné odbočky od deja, či umelé predlžovanie jednotlivých pasáží. Príbeh tak čítate úplne plynulo a nemáte potrebu knihu odkladať nabok. Autorka vás ani na sekundu nenudí siahodlhými opismi. Na oživenia deja sa tu nachádzajú aj rôzne lístočky, emaily, odkazy, čo si písali predchádzajúci Matthew a Katherine. Jednotlivé odkazy sú často krát vtipné, zábavné a umožňuje vám ich lepšie spoznať. Celkovo je autorkin štýl na jednej strane dobre prešpekulovaný a je vidno, že ma príbeh vymyslený do úplných detailov, nebojí sa dej skomplikovať, ale zase na druhej strane si ponecháva ľahkosť, sviežosť a vtip. čo vytvára dokonalé a skvelo čitateľné dielko.

"Matt na ni zíral, pak pevně zavrěl oči a potřásl hlavou, aby si srovnal myšlenky. Potom ji konečně, konečně pustil."

Stretla som sa s mnohými recenziami, ktoré túto knihu hodnotia negatívne. Pravdu povedať, zostala som na chvíľku ako obarená, pretože mne sa mimoriadne páčila. Veľa čitateľov vyčíta tomuto dielku, že je určené skôr mladším čitateľom, s čím sa ja nestotožňujem. Sama mám dvadsať, no tento príbeh som si užila a, práveže, koniec knihy pochopia podľa mňa hlavne starší čitatelia.  Len dnes som sa dozvedela, že sa jedná o dilógiu a že nás čaká ešte jeden diel. Sama som zvedavá akú story si na nás autorka vymyslela, keďže príbeh skončil pomerne uzavreto. Nesmiem ešte poznamenať, čo vás ale už asi na základe recenzie došlo, aký skvelý pár Matt a Kate vytvoril. Ako postavy boli obidvaja vykreslený perfektne a páčilo sa mi, že postupne ako budúcnosť išla dopredu, aj oni dvaja sa menili, a preto neboli ako cez kopirák, ale každá ich osobnosť bola v niečom iná, zaujímavá. 

Myslím, že je úplne jasné, aké hodnotenie si toto vydarené dielko zaslúži. Už som mnohokrát spomínala, že v poslednej dobe mám s YA knihami tak trošku problém, keďže je len pár, ktoré by sa mi páčili. Možno je to tým množstvom kníh, ktoré už mám prečítané, alebo len proste starnem, ťažko povedať. První konec ma ale milo prekvapil a naozaj som mimoriadne nadšená. Pokiaľ tiež hľadáte niečo svieže, čo načrtáva aj minulosť, toto je tá správna voľba. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

9 komentárov:

  1. Veľmi pekná recenzia :) Nad touto knihou uvažujem už dlhšie a ty si ma znova nabudila :)
    https://zuzankavkrajinezazrakov.wordpress.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Do knihy "První konec" mám také v plánu se pustit a popravdě se nemůžu ani dočkat, tak doufám, že to bude stát za to:) Podle tvé recenze to vypadá slibně ^^

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Výborná recenze :) Na První konec se určitě také chystám, podle anotace to vypadá hodně lákavě :) A po tvé recenzi se na něj těším ještě víc :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Obal tejto knihy ma zaujal v pozadí už mnohých videí na youtube a nápad je rovnako zaujímavý. Rozhodne by som túto knihu mala zaradiť na svoj zoznam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano je naozaj skvela mne trosku pripomínala sériu Drahokamy :)

      Odstrániť