utorok 23. februára 2016

Sarah J. Maasová - Půlnoční koruna

Ovládaná zlom. Viazaná povinnosťou. Rozpoltená láskou.

Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře vím, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její živit rozmetá na kousky.








Trón zo skla je jednou z tých kníh, o ktorých sa hovorí dlho pred ich vydaním, ale ešte dlhšie po tom, čo si ich prečítate. Prvý diel bol naozaj skvelý, páčil sa mi a bola som zvedavá čo prinesie druhý. Aj keď som mala v žalúdku malého červíka, či sa nebude jednať o prekliatu dvojku (túto obavu mám proste vždy), môžem s istotou povedať, že Půlnoční koruna predčila moje očakávania a ja som sa vôbec nemusela báť.

"Jenže to už k ni Chaol běžel. Řítil se pracovnou a zaburácel její jméno.Caleaně podklesla kolena. Upadla."

Druhý diel sa mi páčil oveľa viac najmä preto, že Caleanino správanie sa otočilo o 180 stupňov. Kniha pokračuje tam, kde skončila, no už po pár stranách sa príbeh poriadne zvrtne a my máme možnosť vidieť Caleane v akcii. Jasné, mali sme už aj v prvom dieli, v turnaji, no tento krát to bolo osobnejšie, vyhrotenejšie, tvrdšie a celkovo ma to vcuclo do deja oveľa viac.  Ďalším faktom bolo aj to, že do príbehu pribudlo aj pár nových postáv, ktoré zamotali situáciu a skomplikovali dej, ktorý bol nabitý akciu, rôznymi zvratmi, prekvapenia, až ma pár krát miklo zo stoličky. Myslím, že sa autorka oveľa viac zamerala v tomto dieli na akciu a príbeh mal neskutočnú dynamiky, naberal na grádoch a poriadne sa vystupňoval. Stránky som nestíhala ani otáčať a čítala som ju až do rána (čo nie je až taká sranda, keď máte druhý deň písomky). Sarah patrí veľká pochvala za to, že sa s takou zanietenosťou vrhla na druhé pokračovanie a svojím čitateľom dala nielen to, čo očakávali, ale aj oveľa viac. Aj keď sa niekedy môže zdať, že sa niektoré situácie opakovali s predchádzajúcim dielom, ja som spozorovala len pár detailov, nič vážne a rozhodne by som netvrdila, že autorka len kopírovala prvý diel. Väčšiu úlohu zohrá v tomto dieli aj mágia - či už symboly, alebo magické schopnosti.

"Dorian se spokojeně usmál. Ten výraz v jeho tváři Caleana neviděla hrozné dlouho a připomenul jí, jak se k němu za hlubokých nocí choulívala a jeho dech ji hřál na kúži."

Za najväčšie plus považujem, že sa vyriešil ľúbostný trojuholník. Fakt ich v knihách neznášam a bála som sa, že ho bude autorka naťahovať až do tretieho dielu (nebodaj ho nájdem aj v novelách). Na moje šťastie je s ním však koniec (aspoň teda dúfam, podľa mňa to už mám vyriešené). Ľúbostných scén bude síce menej, aj napriek tomu sa však môžete pripraviť na nejaké tie prekvapenia - občas nie príliš príjemné a potešujúce. Ak mám pravdu povedať príliš ma nepotešil ani fakt, že druhý diel skončil otvorený a tak môžeme len hádať, čo sa bude diať v ďalšom dieli. Pred tým ako sa dostanete na poslednú stránku, ale počítajte s najväčšími zvratmi a obrovskou jazdou, pričom si na konci len poviete, že čo to do kelu bolo, čo si to autorka zase vymyslela. Myslím, že táto séria v sebe skrýva veľký potenciál. Oba diely boli zatiaľ úplne iné, svižné, dobre napísané a myslím, že autorka má rozhodne čo ponúknuť v treťom pokračovaní. Možno ste už zaznamenali aj informáciu, že k tejto sérii vychádza viacero noviel, ktoré odhalia tajné zákutia príbehu.

Neviem, či aj v máte problém v poslednej dobe nájsť nejaké dobre fantasy. Mne sa strašne veľa kníh z tohto žánru nepáči a vždy sa rozčuľujem, čo je to zase za blbosť, no v tomto prípade som nadmieru spokojná a konečne nemusím kritizovať. Hodnotenie je podľa mňa úplne jasné a to, že je nutnosť si túto sériu prečítať, ani nemusím hovoriť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

3 komentáre: