nedeľa 20. septembra 2015

Sarah J. Maasová - Skleněný trún

Srdce z ľadu. Vôľa z ocele. Neľútostný boj začína.

V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaene byla od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. 

Ale udělala chybu. Nechala se chytit. Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt.

 Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaene teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.
Raz za čas sa pripraví vydanie knihy, o ktorom sa tak nejako dlhšie hovorí, všetci sú z toho viac mimo a spôsobí rozruch len tým, že sa povie jaj názov. Takéto niečo sa stalo aj pri knihe Skleněný trún alebo po slovensky Trón zo skla. Na jej vydanie som sa tešila už pár mesiacov dopredu, pretože som na ňu počula naozaj množstvo chvály, aj keď ju pár čitateľov prirovnávalo k sérii Hunger Games, ktorá nie je moja najobľúbenejšia a som asi jeden z mála čitateľov, ktorému sa nepáčila, a preto som dúfala, že Skleněný trún bude iný a zapáči sa mi viac. A výsledok? Som nadšená!

"Objala se rukama. Chladný vítr nadzvedával lem jejích šatú a odvíval jí sukni vzad."

Celaene je príklad dokonalej hrdinky -  je silná, emancipovaná, netrápia ju bežné problémy a nevyplakáva na každej druhej strane. Prirovnala by som ju možno k Rose z Upírskej akadémie, keďže jej nechýbal ani správny sarkazmus. Nielen ona však bola vynikajúcou hrdinkou. Na zožratie bol najmä Chaol - to bol prosím pekne taký chlap, že sa asi každej podlomia z neho kolená. Nebol to ten typický bad boy, ale odmeraný, chladný, no za to nežný chlap, taký, ku ktorému sa máte chuť schúliť do náručia. Princ Dorian bol tiež v pohode, ale nebol až taký výrazný a skôr by som ho nazvala akýmsi doplnkom. Do popredia sa jednoznačne dostal Chaol, ten bol proste skvelý. 

Ako som už spomínala, bola som zo začiatku trošku skeptická, keďže Hry o život mi proste nesadli a veľa bloggerov mi povedalo, že by sa tieto príbehy dali zrovnať. Potom čo som však túto knihu prečítala, vôbec nemám taký pocit. Keď som sa dozvedela, že toto je autorkin debut, ani som tomu nechcela veriť. Napísala to predsa tak skvelo! Jej štýl, postavy, prostredie, všetko proste sedelo ako riť na šerbeľ. Nič nebolo navyše, nič nechýbalo, všetko bolo vymyslené do úplných detailov a príbeh som zhltla neskutočne rýchlo. A teraz nutne potrebujem ďalší diel!

"Celaena potlačila strach, který jí sevřel hrdlo."

Na tomto diele bolo najlepšie to, že romantika a napätie boli namiešané v neskutočne dobrej kombinácii. V poslednej dobe sa mi zdá, že je strašne málo dobrých fantasy kníh, a preto ich výber vždy riadne zvažujem a dosť sa mu vyhýbam. Tento krát to však bola trefa do čierneho a toto dielko považujem za jedno z najlepších, aké sa mi dostalo do rúk. Od začiatku do konca som nenašla nič, čo by mi vadilo alebo prekážalo, všetko bolo perfektné a aj keď som knihu len pred pár hodinami dočítala, mám chuť si ju prečítať znovu a určite, keď mi ostane viac času, sa k nej vrátim. 

Pokiaľ hľadáte niečo dobré, určite dajte tejto knihe šancu. Knihe nemôžem dať nič iné len plné hodnotenie, kedže so mnou však dnes blogger odmieta spolupracovať, lajky doplním dodatočne. Na Slovensku vychádza v novembri druhý diel s názvom Koruna z temnoty, na ktorý sa ja naozaj teším.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

5 komentárov:

  1. Páni! Počujem na ňu samé chvály, tak hádam si ju čo najskôr prečítam! :) Skvelá recenzia! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jedna z mojich najobľúbenejších kníh !

    OdpovedaťOdstrániť
  3. HG a ToG že sa dá zrovnať? :D Meh... to sotva. ToG má od HG asi tak ďaleko, ako ja práve teraz od Grónska :D :D Máš nejaké nespoľahlivé zdroje, čo ti toto tvrdili. ToG je proste dokonalá séria, moja obľúbená. Ja momentálne čítam štvorku, ale furt mám problém s časom, takže čítam dosť tak sekane. No keby ho bolo viac, tak to už dávno mám prečítané.
    A autorka ešte aj oznámila, že bude seriál! No čo lepšie sme si mohli priať? :D To bude polka Slovenska nalepená na obrazovkách, mám dojem :D

    OdpovedaťOdstrániť