sobota 5. septembra 2015

Divotání - A. G. Howardová

Šepotanie bolo iba začiatok...

Alyssa Gardnerová propadla králičí dírou a postavila se pentlochňapovi. Zachránila život Zachovi, klukovi, kterého miluje, a unikla intrikám zvráceně svůdného Morfea i pomstychtivé Červené královny. Teď musí odmaturovat, přežít maturitní ples a pak může nastoupit na vysněnou prestižní uměleckou školu v Londýně. Všechno by to bylo snazší, kdyby její matka, již právě propustili z ústavu pro duševně choré, nebyla tak přehnaně podezíravá a starostlivá. A mnohem snazší, kdyby se Morfeus jednoho dne neobjevil v její škole, aby ji nalákal na další nebezpečné dobrodružství v ponuré Říši divů – kam sama (tak trochu) patří. Alyssa se musí vyrovnat s jeho znepokojující přítomností ve skutečném světě a zároveň se pokouší Zachovi prozradit pravdu o minulosti, kterou zapomněl. Záblesky z Říše divů se postupně dostávají do jejích obrazů a vlastního života, Červená není daleko!Pokud Alyssa zůstane ve světě lidí, vystaví nebezpečí Zacha, své rodiče a všechny, které miluje. Ale když znovu projde králičí dírou, bude muset čelit smrtící bitvě, která by ji mohla stát mnohem víc než jen vlastní hlavu.

O knihe Šepotání mnohí z vás asi počuli, recenziu ste mohli nájsť aj na mojom blogu. Toto dielo ma milo prekvapilo, keďže Alica v krajine zázrakov je jedna z mojich najobľúbenejších detských kníh, a preto som si túto jej novodobú obdobu (ak to tak môžem nazvať) nemohla nechať ujsť. Prvý diel sa mi páčil, no všetci vieme, ako je to s druhými dielmi, ktoré nie nadarmo prezývame prekliate, keďže autorom príliš nevychádzajú. A ako to bolo s touto knihou?

"Vyjdu ven a užívám si teplého slunce a větru, který mi laská tvář. Bzučení v mé hlavě utichá a mění se v neškodný šum."

Oproti prvému dielu autorka začala hneď od začiatku a vrhla nás priamo do deja. Mala som pocit, že na nič nečakala a už po pár stranách sa príbeh pekne rozbehol. Opäť nechýbala akcia, napätie, dobrodružstvo, láska, proste zmes všetkého, čo podľa mňa skvelá kniha potrebuje. Sprvu som bola prekvapená, že má toto dielo vyše 400 strán a bála som sa o čom bude autorka toľko písať, no nakoniec ma milo prekvapila. Opäť mala všetko vymyslené do detailov, venovala sa viac postavám, skúmala ich a mohli sme opäť nazrieť viac do ich vnútra. Určite mnohých poteší, že sa dočkáme viac Morfea. Mala som pocit, že práve jeho postava prešla asi najväčšou zmenou a že autorke prirástla k srdcu, venovala jej najviac času a určite sa snažila o to, aby si ho čitatelia čo najviac obľúbili, čo sa jej podľa mňa podarilo. 

"Srdce mi buší až v uších. Nejraději bych prostě nechala všechno plavat a ukázala mu své kouzlo."

Musím uznať, že sa autorke príbeh naozaj podaril. Pri druhých dieloch je to obzvlášť prekvapenie, ak sa dej nepokazí. Čo ma však najviac baví je celý rozprávkový svet, to, že nikdy neviem, čo na mňa ešte autorka vytiahne a ako ma prekvapí. Mám rada to, že je to všetko také šialené, farebné, živé a veselé, že sa cítim ako by som mala opäť päť rokov a žiadne problémy. Pokiaľ vás dokáže nejaké dielo takto pohltiť, určite to znamená, že je skvelé, či? Aj keď som čítala mnoho recenzií, kde je táto trilógia považovaná len za obyčajnú napodobeninu Lewisovej Alice, tak si to nemyslím. Je pravda, že Lewis vymyslel niečo, čo sa už asi nepodarí prekonať nikomu, no podľa mňa je toto jeden z najlepších pokusov. Ukážte mi, kde je napísané, že sa autori nemôžu snažiť napísať niečo lepšie? 

Aj keď je pravda, že mi už začala vadiť ľúbostný trojuholník, dokázala som ho ešte predýchať, no bola by som rada, keby sa Zach už v treťom dieli príliš neobjavoval, keďže mi nepríde, že by bol ako postava nejako extra výrazný alebo dôležitý, skôr len na vyplnenie prázdneho priestoru. Aj napriek všetkému si však podľa mňa kniha zaslúži plný počet a páčila sa mi.

Aj keď som rozmýšľala, či dať knihe päť lajkov, nakoniec som sa rozhodla, že áno, pretože sa zaradila medzi najlepšie druhé dieli čo som čítala. Pevne verím, že si svoju kvalitu zachová aj v záverečnom dieli.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu si môžete zakúpiť TU.

5 komentárov: