piatok 18. septembra 2015

Abbi Glinesová - Zájsť priďaleko

Túži po niekom, koho nemôže mať...

On je bohatý syn rockera
Ona len nedávno prišla o mamu aj strechu nad hlavou
Rush a Blaire

Blaire má len devätnásť, no prežila si svoje. Po matkinej smrti a splatení účtov za liečbu jej hrozí, že zostane na ulici. Preto potlačí hrdosť a s dvadsiatimi dolármi vo vrecku pricestuje za otcom na floridskú Rosemary Beach, aby ju na pár týždňov prichýlil. V luxusnom dome však nenájde muža, ktorý ju aj matku kedysi opustil, len jeho nevlastného syna Rusha. Od prvej chvíle je Blaire jasné, že medzi tamojšiu smotánku nezapadne, no ak nechce prespávať v aute, musí to vydržať, kým si nezarobí na vlastné bývanie. Rush je skazený a úžasný zároveň, doteraz žiadna jeho šarmu neodolala. Vernosť mu však veľa nehovorí. K Blaire sa vôbec nehodí, napriek tomu sa jej pomaly dostáva po kožu. Ani ona nenecháva Rusha chladným, no hriechy minulosti mu bránia priblížiť sa k nej. Obom hrozí, že zájdu priďaleko...
Young adult a new ault knihy tvoria asi tak trištvrte mojej knižnice, no aj napriek tomu je to stále môj najobľúbenejší žáner. Na to, aby ma však kniha zaujala nestačí len pekná obálka a sexy bad boy, ale omnoho viac. Mnohokrát sa mi stalo, že som mala chuť knihu zahodiť von oknom, inokedy som výskala od nadšenie a tak stále skúšam, čo nové ma v tomto žánri (ne)prekvapí. Nie je to tak dávno, čo u nás vyšla kniha Zájsť priďaleko, na ktorú som sprvu našla pár vychvaľujúcich recenzií, no keď som sa pozrela nedávno, mnohí ju zakopávali pod zemou. Bola som preto riadne zvedavá, čo toto dielo prinesie, no môžem už teraz povedať, že sa rozhodne nezaradilo medzi tie lepšie.

"Prevalila som sa bok a schúlila do klbka. Možno si tieto šaty už nikdy neoblečiem. Teraz sa s nimi spájajú ešte smutnejšie spomienky."

Už podľa anotácie je vidno, že Blaire je typ dievčaťa, ktoré má za sebou ťažkú minulosť, no namiesto toho, aby s ňou bojovala, na každej druhej strane lamentuje a vždy sa nájde niečo, čo sa jej nepáči. Je to typ hrdinky, ktorá potrebuje dostať poriadnu facku, aby sa spamätala. Zo začiatku mi bola ešte sympatická, no čím viac sa príbeh vyvíjal, tým to bolo horšie. Tak isto tu máme rebela a lámača ženských sŕdc Rusha. Nebol to najhorší hrdina, aj keď opäť raz nechýbalo, aby sa od neho držala ďalej a podobné vety, ktoré len naťahujú dej. Navyše bola celá romantická línia totálne zrýchlený. Už po druhom pozdravení som mala pocit, že sa na seba vrhnú a o ničom inom sa to ani len netočila, ani len nejaké poriadne naťahovanie, chémia, nič sa nedialo a Blaire a Rush mali radšej ostať len brat a sestra, pretože celá romantická línia zahŕňajúca ich (ne)vzťah bola proste nedoriešená a nedotiahnutá do konca, akoby autorka dostala super nápad, no zabudla, že ho treba okoreniť. 

"Rush sa ma nechcel dotýkať. Zúril, lebo neodolal."

V skratke by sa dalo povedať, že príbeh bol poriadne lacný. Hlavná hrdinka nemala v hlave asi nič, Rush sa to snažil zachrániť, no tiež mu to nešlo. A pritom námet nebol vôbec zlý. Jedinými pozitívami boli, že autorka zbytočne nenatiahla príbeh na 300 strán a že sa čítal poriadne rýchlo. Jej štýl bol v tomto smere naozaj skvelý, pretože kapitoly mi len tak mizli pred očami, vedela som si živo príbeh predstaviť. Keby sa spojila s inou autorkou alebo autorom, ktorý by vymyslelihlavnú dejovú líniu, mohlo by to byť veľmi dobré dielo. Abbin štýl je naozaj veľmi podarený, len nevie ako majú vyzerať postavy s rozumom a poriadna romantická zápletka. Začiatok knihy sa mi páčil asi najviac (čo sa mi často nestáva) a za najhorší by som označila rozhodne koniec. Ten ani slušne opísať neviem. Ani neviem, či na to, že má táto kniha pokračovanie, mám povedať Chvalabohu alebo Bohužiaľ. Absolútne si neviem predstaviť o čom autorka chce ešte písať a rozhodne sa na pokračovanie nechystám. Nemôžem povedať, že by toto bolo to najhoršie čo som čítala, ale zaraďuje sa to medzi ten horší priemer. Anotácia vyzerala celkom sľubne, pozitívne hodnotenia tiež, no nakoniec som zostala sklamaná. Toto dielo rozhodne odporúčam čitateľom, ktorí sú odolní voči podobným hrdinkám a ktorý nevadia menej prepracované príbehy,

Dlho som rozmýšľala koľko lajkov si kniha zaslúži a nakoniec som zvolila takéto tri slabšie lajky, pretože už teraz mám pocit, že druhý diel bude asi ešte horší. Možno autorka ešte prekvapí, ale potom ako sa ukázala autorka teraz o tom pochybujem. Musím uznať, že na knihu som sa tešila, a preto som teraz zostala poriadne sklamaná. Aj napriek tomu sa vám však kniha môže zapáčiť :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly. Knihu si môžete zakúpiť TU

6 komentárov:

  1. No neviem. Mne nesadol autorkin štýl. Čítala som predtým Vincent boys a presviedčali ma, že toto je oveľa lepšie, ale nebolo. Mala som dojem, že niekde trochu haproval preklad a veľa vecí, čo postavy hovorili, vyznelo brutálne umelo. Inak s tvojou recenziou určite súhlasím hlavne v tom, že romantická zápletka bola zrýchlená a až príliš bez chémie. V tomto smere autorka úplne zlyhala. Už od nej neplánujem nič čítať. Jej knihy mi očividne vôbec nesadnú.
    Nerozumiem, prečo túto sériu chváli toľko ľudí, čítala som oveľa lepšie NA knihy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som Vincent boys nečítala a popravde sa ani nechystám a je pravda, že je naozaj oveľa viac lepších NA knih :)

      Odstrániť
  2. Tiež som mala z knihy zmiešané pocity a ten chaos okolo nej vôbec nechápem ..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa táto kniha celkom páčila, asi som jedna z mála :)

    OdpovedaťOdstrániť