piatok 13. marca 2015

Šok z pádu - Nathan Filer

Citlivý, dojímavý príbeh plný bolesti!

Šok z pádu je výnimočne dobre napísaná kniha, osobitný štýl autora odráža zložitý svet, v ktorom Matthew žije. Navyše, Filer má cit pre temnú komédiu života a Matthew je charizmatická postava, ktorá vás upúta, aj keď sa mu svet rúca. Čitateľ si napriek ťaživej téme príbeh užíva, je ním priam fascinovaný, pretože predstavuje isté tabu. 

U tínedžera Matthewa Holmesa naplno prepukne schizofrénia po náhlej smrti jeho brata Simona, ktorý počas rodinnej dovolenky utrpel úraz, pri ktorom zomrel. Zdá sa, že Simon ovplyvňuje život svojej rodiny aj po smrti. Zavŕta sa do mozgu Matthewa, ktorý sa s ním nevie rozlúčiť, v dome zavládne neopísateľný smútok a mama berie lieky. Spomienky na tragédiu servíruje Matthew v omrvinkách, ani nie chronologicky, ale čitateľa to vôbec neruší, skôr poháňa ďalej. Autor ukazuje, že pri duševnej chorobe nič nie je jasné ani jednoduché a nájsť jednoznačnú odpoveď je takmer nemožné.


Šok z pádu nie je úplne typická kniha, akú by ste u mňa v knižnici našli. Pravdu povedať, ešte som asi žiadnu podobnú knihu ani nečítala. V poslednej dobe som narážala na samé knihy, čo ma nebavili a tak som potrebovala niečo iné, čo by ma vytrhlo z toho stereotypu - a tak som si povedala prečo neskúsiť knihu Šok z pádu? Čítala som na ňu veľmi pozitívne recenzie, zaujala ma hneď krásnou obálkou a nevšednou anotáciou. A čo som dostala?

"Rád by som vedel, či mi veríte. Ľudia sú skôr náchylní neveriť mi." 

Ako môžete vidieť podľa anotácie, kniha rieši veľmi vážnu psychickú poruchou, ktorou je schizofrénia. Práve táto choroba postihla mladého Matthewa po tom, čo jeho brat zomrel. S jeho smrťou sa nevie vyrovnať nielen on, ale aj jeho rodina, najmä mama, ktorá musí brať lieky. Príbeh rozpráva práve samotný Matthew a ukazuje nám, aké ťažké je bojovať s takou ťažkou chorobou. Jeho postava bola veľmi nezvyčajná a iná, mnohokrát mi dlhšie trvalo kým som pochopila, čo chce vlastne autor prostredníctvom neho povedať. Najviac mi na ňom učarovalo práve jeho umelecké cítenie, vďaka ktorému mohol komunikovať s ostatnými. Bolo vidno, že na svoju rodinu nedá dopustiť, každý z jej členov mal iný, vlastný príbeh a trpký osud a všetci dostali v tomto diele priestor sa aspoň trochu prejaviť, čo naozaj oceňujem. Celkovo sa príbeh uzavri až na konci a mnohé pochopíte až potom. Dej si treba zostavovať z takých menších kúskov ako puzzle. Jednotlivé kúsky si dávate dokopy, ale až keď prídete na úplný koniec vám všetko začne dávať poriadny zmysel. Aj keď mi čítanie niekedy prišlo trošku chaotické a strácala som sa, vždy som sa zase dostala na autorovu vlnu a užívala si jeho zaujímavý a netradičný štýl, ktorý obohatil aj o pár vulgarizmov, hovorových slov a palec hore si určite zaslúži aj prekladateľ, ktorý to určite nemal ľahké. 

Autor má neskutočný talent a z jeho knihy je cítiť originalitu. Vie neskutočne dobre narábať s vašimi pocitmi, počas celej knihy som mala stiahnutý žalúdok a pocit akoby som bola práve v knihe a na všetko sa priamo pozerala. Brr. Až ma to niekedy desilo. Nejedná sa o žiadne sci - fi, fantasy, romantiku, nič čo by som obľubovala, no aj tak som si po dočítaní povedala WAU! To bolo fakt dobré!


Hlavný dôvod prečo sa mi toto dielko páčilo bola práve tá sila emócií, ktorá z neho vychádzala. Okrem toho na knižnom trhu zatiaľ nie je nič podobné, preto úplne chápem, že autor získal aj ocenenie COSTA. Iná (zaujímavá) je aj štylistika akú autor zvolil a že sa mu podarilo vytvoriť dynamický príbeh, ktorý nestagnoval, ale posúval vás pekne dopredu a vy ste čítali a čítali a čítali. Väčšinou sa mi pri statických opisoch stáva, že len prevraciam očami a nudím sa. V tomto prípade ale vôbec. Neviem čo so mnou autor dorobil, či mi nejako počaroval, alebo čo, ale jeho knihu som si fakt užila a to aj napriek tomu, že obsahovala veci, ktoré v iných knihách neznášam. 

"Horšie než čokoľvek z toho je, aký sa zo mňa stal sebec."

Knihe by som nakoniec udelila 5 lajkov, pretože to bolo dojímavé, famózné dielko, ktoré ma chytilo z srdce. Nič podobné so ešte nečítala a tak vám všetkým knihu jednoznačne odporúčam. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Knihu si môžete kúpiť TU

3 komentáre:

  1. ja si túto knihu tiež chcem prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Po toľkých dobrých recenziách si túto knihu už naozaj musím zaobstarať! :)
    Vyzerá to super! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Taky jsem četla neskutečně mnoho pozitivních recenzí, a jsem ráda, že ta tvoje není odlišná.. Kniha má neskutečně krásnou obálku i anotaci, takže si ji doufám taky co nejdřív přečtu :)

    OdpovedaťOdstrániť