nedeľa 22. februára 2015

Kniha života - Deborah Harknessová

Veľké dobrodružstvo vrcholí!

Oxfordská vedkyňa, čarodejnica Diana Bishopová a vzdelaný upírí genetik Matthew Clairmont, cestovali v čase až do alžbetínskeho obdobia, aby tam našli ochranu, ale najmä odpovede na otázky, ktoré ich prenasledujú až sem: Aké temné tajomstvo kedysi odhalili čarodejnice? Prečo ho zašifrovali do tajuplnej knihy s názvom Ashmole 782, po ktorej stáročia pátrajú démoni, upíri aj samy čarodejnice? 
Diana a Matthew túžia naplniť svoju lásku aj poslanie v tomto dávnom spore, ale je to takmer nemožné, lebo ťarcha minulosti ich od seba odtŕha. Oboch teraz čaká dramatický návrat z Londýna šestnásteho storočia do prítomnosti, v ktorej musia čeliť novým nebezpečným situáciám a úhlavným nepriateľom. 
V dome Matthewových predkov v Sept-Tours sa stretnú so starými známymi – až na jednu závažnú výnimku. Skutočná hrozba pre ich budúcnosť však ešte len má vyjsť najavo. Keď sa tak stane, pátranie po Ashmole 782 a chýbajúcich troch stranách rukopisu nadobudne ešte väčšiu naliehavosť. Postupne – v palácoch a univerzitných laboratóriách, s využitím dávneho poznania i modernej vedy, od auvergneských pahorkov až po Benátky a všelikde inde – sa dvojica napokon dozvie vekmi strážené tajomstvo čarodejníc...

Na Knihu života som sa neskutočne tešila! Už prešli doslova roky odkedy som čítala prvý diel príbeh čarodejnice a už som pomaly ani nedúfa, že sa po dlhom čakaní na dvojku, dočkám záverečného dielu! Príbeh čarodejnice je jedna z mojich najobľúbenejších sérií a keďže oba prvé dva diely boli napísané naozaj kvalitne, bola som zvedavá, čo sa odohrá v poslednom a ako sa nakoniec celý príbeh uzavrie.

"Vedela som, akú cenu som zaplatila za Matthewovo prežitie, hoci on o tom nevedel - môj život patril bohyni tak dlho, ako uzná za vhodné." 

V tomto dieli sa už konečne dozvieme, prečo je Ashmle 782 taký dôležitý, prečo po ňom pátra toľko démonov a čarodejníc a čo vlastne skrýva. Diana a Matthew sa musia vrátiť zo 16.storočia naspäť do súčasnosti, kde je situácia naozaj komplikovaná a kde zisťujú, že niekto z ich okolia je pravdepodobne zradca. Okrem toho potrebujú nájsť tri stránky, ktoré v Ashmole chýbajú a potrebujú, aby rozlúštili pradávne tajomstvo čarodejníc. A aby Matthewovi a Dia ne nestálo už nič v ceste. Situácia je však komplikovaná a tak autorka opäť raz na vyše 500 stranách vytvorila nezabudnuteľný príbeh. Ako som už spomínala, táto séria patrí k mojim srdcovkám. Od ostatných sa odlišuje svojou kvalitou, precíznosťou a tým, že mala autorka všetko vymyslené do úplných detailov. Narozdiel od iných autorov, Deborah píše INTELIGENTNE (nenapadá ma iné slovo, čo by to lepšie vystihovalo). Väčšinou sa stretávame s tým, že sú jednotlivé knihy napísané prisladko, prihlúpo a normálnemu racionálne uvažujúcemu človeku je z toho niekedy až blbo. Deborah však píše uvoľnene, no zároveň vkladá do kníh mnoho poznatkov, či už historických alebo geografických, svojím postavám nadeľuje do vienkov okrem krásy aj rozum a inteligenciu a dokáže zamotať aj zdanlivo jednoduchý dej. Jej diela tak dostávajú úplne nový rozmer, celkové vyznenie je viac nadnesené a vy nemáte pocit, e čítate len nejakú hlúposť, ale naozajstné kvalitné dielko s prepracovanými postavami, či prostredím. Okrem toho mám veľmi rada dejepis a históriu, ktorej v knihe nie je málo, keďže cestujeme v čase. Autorka má naozaj rozhľad, o jednotlivé informácie sa naozaj zaujímala a tak sa nám z obyčajnej fantasy knihy stáva a historicko - fantasy - trošku romantický románik.

"Mágia nie je nič viac než uskutočnená túžba a moc v žilách mi odpovedala na nevyslovené želanie pomsty."

Pri autorke som si už zvykla, že na jej knihách nemám čo vytknúť, že píše fantasticky a precítene. Do svojich príbehov dáva všetko, nedokážete predpovedať čo sa stane na ďalšej strane, ani ako celý príbeh dopadne. Tretí diel bol rozhodne zo všetkých najdramatickejší, na každej strane (skoro) sa niečo dialo a konečne sme sa dozvedeli, aké boli tie záhadné tajomstvá a na konci knihy nastalo veľké (prekvapivé) rozuzlenie. Opäť sa autorka poriadne rozpísala a všetko dotiahla do detailov, nič neodflákla a musím uznať, že na mňa zapôsobila, keďže som nečakala, že bude aj toto dielko také dobré! Príbeh vynikajúco uzavrelo, do prvej polovice bol príbeh poriadne nabitý akciou a v druhej sa všetko vysvetlilo a doriešilo. Diana a Matthew boli, ako inak, nerozlučná dvojica, skvelo k sebe pasujú a je medzi nimi cítiť niečo oveľa viac než len chémiu, aj akési porozumenie a lásku a chápavosť. Obaja sú už postavy vyspelé, nedopúšťajú sa bežných chýb, nie sú nudný či otravný. Ako môžete vidieť z knihy som naozaj nadšená a milo potešená! Za poslednú dobu sa mi lepšej knihy nedostalo!

Je jasné, že si zaslúži plné hodnotenie. Vynikajúco a chytľavo napísaná kniha (ale aj séria), ktorú vám určite len a len odporúčam! Určite si ešte nezabudnite všimnúť aj naše slovenské obálky, ktoré sa mi páči oveľa viac ako pôvodné.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu nájdete na tejto adrese :)

6 komentárov:

  1. teším sa na knihu, túto sériu mám rada :) Super recenzia ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som sa tejto série najskôr bála, lebo je dosť početná, ale inak nesklamala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. juj, už sa teším, obe som zhltla ani neviem ako, akurát ešte nie je v knižnici, ale asi si ju zakúpim :-) príjemná recenzia

    OdpovedaťOdstrániť