sobota 14. februára 2015

Miniaturista - Jessie Burtonová

Dojímavý príbeh lásky, odpustenia a zrady, ktorý vás chytí za srdce!

Jedného jesenného dňa v roku 1686 zaklope na dvere veľkolepého domu v najbohatšej časti Amsterdamu osemnásťročná Nella Oortmanová. Mladučká vidiečanka sa má ujať roly manželky zámožného kupca Johannesa Brandta, no privíta ju len jeho odmeraná sestra, čierny sluha a prostoreká slúžka. Manžela stretne až na druhý deň a ten jej venuje zvláštny svadobným dar, dokonalú zmenšeninu ich honosného sídla, veľkú ako skriňová vitrína. Nella si do nej objedná zariadenie od tajuplného miniaturistu a od tej chvíle sa začnú diať zvláštne veci. Drobné výtvory do detailov kopírujú skutočný život rodiny – až desivo verne. Umelec zjavne pozná životy jej členov lepšie, než oni sami, a drží ich osudy vo svojich rukách.


Autorka sa pri písaní románu inšpirovala miniatúrou domu od neznámeho umelca vystavenou v Rijksmuseu v Amsterdame, ktorú kedysi vlastnila skutočná Nella Oortmanová.


Ak mám pravdu povedať, kniha Miniaturista vôbec nie je moja šálka kávy. Toto dielko však spôsobilo okolo seba taký rozruch, toľko skvelých ohlasov, že som sa mu proste rozhodla dať šancu. Okrem fascinujúcej ( a poriadne desivej) obálky, ma zaujala aj anotácia. Dalo by sa povedať, že táto kniha je akýsi horor na papieri. Miestami som sa naozaj až bála a mala také zmiešané pocity, inokedy som zase nevedela čo sa vlastne autorka snaží povedať a moje pocity boli poriadne zmiešané.

"S myšlienkou na rozvešané vtáčie perá ho berie do svojej izby. Je rozhodnutá, že odteraz bude mať svojho papagája pri sebe."

Od tohto dielka som si sľubovala naozaj veľa, a preto som sa aj obávala prípadného sklamania, ktoré ku mne často dorazí, keď ma nejaká kniha príliš zaujme a nadchne. Našťastie to nebol prípad tohto skvostu. Aj keď som nedostala presne to, čo som očakávala a nejaké chybičky sa našli, autorka to napísala skvelo. Podobné knihy alebo filmy nemám príliš rada, pretože to väčšinou zahŕňa veľa krvi, vrážd a podobne a na to sa ja veru pozerať nebudem, ani o tom čítať nechcem. Čo sa však týka knihy Miniaturista, to napätie tam bolo, stále som len čakala, čo sa stane na ďalšej stránke a bolo evidentné, že z oboch domčekov vychádzal akýsi strach. Neviem ako sa to autorke podarilo, no celý domček (aj veľký aj malý) vykreslila tak, že mi na rukách naskakovala husia kože. A to si teraz nerobím srandu.

Táto kniha je taká dobrá práve preto, že ju tak autorka proste skvelo napísala. Naozaj sa jej podarilo vytvoriť tú správnu situáciu a vynaložiť s opismi tak, aby vás dostala. Kniha rozhodne nemá pôsobiť ako nejaká fantas magória (ak to tak môžem nazvať) a aj keď sa budete snažiť ponechať si vlastný úsudok a pozerať sa na všetko realisticky, dej vás jednoducho pohltí. Tak ako pohltil aj mňa. Veľmi netypické je aj mesto, v ktorom sa celý príbeh odohráva. Keď sa povie história, napadne nás automaticky Francúzsko, Anglicko či Taliansko. Ale Amsterdam? To bolo niečo nové. Autorka sa venuje dosť opisom prostredia, ale rieši aj mnoho otázok a problémov danej doby, čo mi niekedy úplne do knihy nepasovala. Nevadilo by mi, keby sa autorka zamerala na riešenie postavenia ženy v danom období, ale kombinovať to aj s homosexualitou a rasovou neznášanlivosťou, niekedy menilo knihu skôr na nejakú príručku, ako na historický tajomný román.Pokojne si autorka mohla tieto problémy ešte ponechať a venovať im ďalšie knihy, talentu má nepochybne dosť.  

Najlepšie na celej knihe je, že autorka na vás nevyvrhne všetko naraz, ale postupne odkrýva tajomstvá, zhusťuje situácie, všetko komplikuj a vy nakoniec nemáte šancu predpokladať, čo sa stane, nebodaj ako dopadne celá kniha. Len máloktorý autor vie písať tak, aby ste museli čítať medzi riadky, aby ste pochopili, čo sa deje a nedokázali predvídať, čo sa bude diať na ďalšej strane. Okrem toho by som dokázala spočítať na jednej ruke autorov, ktorý píšu prevažne opismi, no zároveň dynamicky, bez toho, aby vás unudili k smrti. Aj keď som knihu musela pár krát odložiť nabok, nebolo to tým, že by som sa nudila, ale pretože som MUSELA! Od knihy som tak trochu očakávala podľa anotácie, že sa na tú historickú stránku bude sústreďovať o niečo viac, ale je pravda, že sa v knihe nenašlo až toľko historických situácii, pričom ešte väčšina z nich bola tak trochu divná, upravená, aby proste vytvorila tú správnu atmosféru.

"Dvíha sa ako fénix zo svojich fádnych čiernych šiat, obklopená muškátovou arómou."

Knihu však hodnotím naozaj pozitívne. Nebyť toho, že sa autorka miestami sústredila na niečo iné a od príbehu dosť ustúpila, dala by som jej plné hodnotenie. Scény boli vytvorené naozaj vynikajúce, z deja bolo cítiť kvalitu a že autorka zo seba dala na papier naozaj všetko, čo mohla. Príbeh bol vymyslený do úplných detailov, celá atmosféra aj naše postavy, ktorých nebolo veľa, boli skvelé a autorka každej jednej z nich pripravil iný príbeh a osud. 

Pokiaľ máte radi tajomné príbehy s dávkou histórie, alebo len hľadáte niečo iné ako bežnú love story, tejto knihe by ste určite mali dať šancu. Ja som sa konečne odhodlala vyskúšať ničo nové a musím uznať, že to vôbec neľutujem.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu nájdete TU.

6 komentárov:


  1. No, mě hlavně překvapila ta homosexualita. To bylo dost nečekané.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňa zaujala anotácia, tak snáď po nej siahnem, vyzerá skvelo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mě zaujala i obálka i anotace, ale nejspíš by to nebylo nic pro mě. Nemám ráda temnější až hororové příběhy, takže nevím jestli by mi kniha sedla. Ale skvělá recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A mňa zaujalo na nej všetko, od obálky, cez anotáciu až po inšpiráciu skutočnou osobou a vitrínou. A nakoniec čo? strašne veľké sklamanie...stáva sa :/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zaujalo ma všetko, ale niektoré veci, napríklad tá homosexualita ma naozj prekvapila .

    OdpovedaťOdstrániť