utorok 2. decembra 2014

Rachel Cohnová a David Levithan - Dash a Lily: Kniha přání

Vianočný New York a jeden úžasný zápisník!

„Nechala jsem ti tu pár nápověd a vodítek.
Jestli chceš, otoč stranu.
Jestli ne, vrať knihu prosím zpátky do poličky.“


Takhle začíná nová knížka od bestsellerového autora Davida Levithana a Rachel Cohnové. Lily zanechala chvíli před Vánoci červený zápisník plný výzev na poličce svého oblíbeného knihkupectví a čeká, až někdo přijme nabídku ke hře. Ale je Dash ten pravý? Nebo je jejich osudem vzájemně sdílet svoje sny a touhy jen na stránkách deníku, který na střídačku schovávají po celém vánočním New Yorku? Můžou se ve skutečnosti setkat, bude to fungovat? Bude červený zápisník jejich knihou přání? Nebo se k sobě vlastně ani trošku nehodí?

Vianoce už klopkajú pomaly na dvere, a preto som si nutne potrebovala prečítať nejakú knihu s Vianočnou tematikou. Všimli ste si však koľko málo takýchto kníh sa vydáva? Popozerala som kopu kníhkupectiev, no našla som len pár kníh, ktoré by stáli za povšimnutie a v ktorých vystupovali Vianoce. Jednou z takýchto kníh je aj Kniha přání. Túto novinku vydalo vydavateľstvo CooBoo len minulý mesiac, ale všade na internete nájdete na túto knihu pozitívne ohlasy. Davida Levithana určite všetci poznáte, u nás ho preslávila kniha Den co den. Tentokrát si zobral za svoju spolupracovníčku aj ďalšiu spisovateľku a obaja napísala vynikajúce, skvelo sa čítajúce dielko, ktoré bolo príjemnou oddychovkou a chytilo ma za srdce. Knihu som si naplno užila, pretože mala veľa, veľa pozitív a len minimum negatív.


"Otevřel jsem zápisník na prví prázdné stránce a začal jsem psát."

Kniha je vyrozprávaná z dvoch pohľadov - z pohľadu Lily a Dasha. Lily chvíľu pred Vianocami nechá vo svojom obľúbenom kníhkupectve červený zápisník s úlohami a dúfa, že si ho niekto prečíta a podujme sa na vykonávanie najrozličnejších úloh. Práve tento zápisník padne do oka Dashovi. A tak sa začne zaujímavá cesta plnenia tých najbláznivejších úloh, ktoré vám určite vyčaria úsmev. Ani Dash ani Lily nevedia, či práve oni sa môžu stretnúť v reálnom živote, či sa tým nepokazí všetko čo si vytvorili prostredníctvom svojho zápisníka.

Je to zábavné, je to milé, je to úžasne a sú tam Vianoce. Asi takto by sa dala v skratke charakterizovať táto kniha. Zo začiatku som sa obávala, že bude kniha nudná a stereotypná. Že ma po určitom čase prestane baviť. Na moje počudovanie sa to však vyvinulo úplne inak! Obidve postavy boli sympatické a milé a prirástli mi k srdcu. Páčilo sa mi, že bola kniha vyrozprávaná z oboch pohľadov, keďže kniha vôbec nestagnovala, ale pekne postupovala dopredu. Dej sa ťahal pekne a plynulo dopredu, ani na chvíľku som sa nenudila aj keď sa vlastne nič také dramatické nestalo. Pokiaľ čakáte nejakú výraznú akciu alebo drámu tak na to hneď zabudnite. Podstata knihy je jednoduchý, ľahký príbeh ktorý čitateľa neunudí. Žiadne fantasy, upíri či vlkolaci, proste jednoduchá romantická kniha.

"Podívala jsem se na ňej jak se snaží, ale..."

Veľmi veľa čitateľov kritizovala Davida Levithna práve za jeho štýl. Myslým si, že táto kniha je o niečom inom a že sa nej značne podpísal aj vplyv ženskej autorky. Knihu Den co den som čítala, a musím uznať, že ju Kniha přání rozhodne prekonala. Pokiaľ sa vám nepáčila autorova predchádzajúca kniha, nemusí to ešte znamenať, že sa vám nebude páčiť ani táto. Štýl je značne iný, príbeh je opäť zaujímavý a netradičný a určite pri jeho čítaní zatúžite byť jednou z postáv. Okrem toho je práve teraz najlepší čas na čítanie takejto knihy, veď sa blížia Vianoce a keď už u nás nesneží a vôbec to nevyzerá, že by Vianoce mali prísť, môžete si ich užiť aspoň vďaka tejto knihe. Ja vám ju určite odporúčam, bolo to naozaj skvelé čítanie!

"Rodina má držet pohromadě." 

Knihe nemám čo vytknúť, zaujala ma nielen krásnou obálkou, ale aj anotáciu a jej čítanie som si naozaj užila. Pokiaľ hľadáte nejakú romantickú jednohubku, ktoú zbaštíte za jedno popoludnie, určite dajte tejto knihe šancu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

3 komentáre:

  1. Jé, já tuhle knihu zrovna čtu a hodně se mi líbí... Ta Vánoční atmosféra z toho úplně dýchá a hrozně se těším na štědrý den :3 Skvělá recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelá recenzia na knihu sa teším :))

    OdpovedaťOdstrániť