štvrtok 27. novembra 2014

Krátky druhý život Bree Tannerovej - Stephenie Meyrová

Z človeka sa stala krvilačným upírom!

Bree Tannerová si ledva spomína na svoj život predtým, než získala neobyčajne ostré zmysly, nadľudské reflexy a nezadržateľnú fyzickú silu. Na život predtým, než pocítila neúprosný smäd po krvi... predtým, ako sa stala upírkou. Bree vie iba toľko, že nažívanie s ďalšími novorodenými je veľmi neisté a nemá takmer žiadne pravidlá: kry si chrbát, nepútaj na seba pozornosť, a predovšetkým – do svitania buď doma, inak zomrieš. Jedno však netuší: že čas jej nesmrteľného života sa rýchlo míňa. Bree sa nečakané spriatelí s Diegom, s novorodeným upírom rovnako zvedavým, kto je ich záhadná stvoriteľka, ktorú všetci volajú iba ona. Keď si uvedomia, že všetci novorodení sú iba pešiakmi v nepredstaviteľne veľkej hre, musia sa Bree a Diego rozhodnúť, na koho sú strane a komu budú veriť. 

Ale keď je všetko, čo o upíroch viete, založené na klamstve, ako odhalíte pravdu?


Twilight zbožňujem a čítala som ho už veľmi dávno, a preto je až neuveriteľné, že som sa k novele Krátky druhý život Bree Tannerovej dostala až teraz. Mám na to však jednoduché vysvetlenie. Keď som videla, že táto kniha vyšla, neprišla mi proste zaujímavá. Ani som si poriadne nepamätala, že by v Zatmení vystupovala nejaká Bree, ktorá by tam zohrala výraznú úlohu. Predpokladala som, že by sa skôr počičrala autorka v príbehu niektorej dôležitejšej postavy ako je práve ona. Túto knihu som preto nejako neregistrovala, aj keď mi o ňu niekedy zavadil v kníhkupectve pohľad. V poslednej dobe však túto sériu začala čítať aj moja kamarátka a dostala sa už dokonca k tejto novele. A keď celý čas pred mnou len vyprávala aká je úžasná, napadlo ma, že by možno stálo za to, knihu vyskúšať, hádam nebude zlá. Na moje počudovanie to dopadlo celkom dobre a nejaké veľké sklamanie sa nekonalo :)

"S Diegom sme sa naraz zamračili. Nič z toho, čo sme počuli, nám nedávalo zmysel."

Zatmenie bol tretí diel tejto série a dá sa povedať, že to bol oproti jednotke a dvojke oveľa akčnejší a dynamickejší diel. Bree bola obyčajné dievča, ktoré sa nešťastnou náhodou stalo upírkou, keď si Victoria zmyslela, že bude mať armádu, s ktorou porazí Cullenovcov. Bree bola proste v zlý čas na zlom mieste a tak sa z nej zrazu stala upírka s neutíchajúcim smädom po krvi. Jej jediným blízkym sa stane novorodený upír Diego a obaja tápajú v tom, kto je vlastne ich stvoriteľka a prečo sa stali súčasťou jej hry.

Bree bola taká nevýrazná postava. Nedokázala som si k nej vytvoriť žiadny vzťah, stále som mala pocit, že si nevie nič povedať, že len fňuká a stalo sa len pár pozitívnych vecí, kedy bolo vidieť jej odvahu a zvedavosť. Neviem, či bol autorkin zámer vytvoriť z nej takúto postavy a potom jej venovať knihu, alebo či to chápem len ja tak, ale nemala som pocit, že by to bola dosť silná postava, ktorá by si zaslúžila vlastnú knihu. Počas celého čítania ma o tom nepresvedčila, dokonca mi oveľa viac sadol Diego, aj keď bol taký svojský a nie typický ťutuli muťuli chlapec.

"Asi minútu bolo ticho, potom sa ozvali takmer nečujné pohyby. Zmena pozícií."

Z knihy sa dozviete len veľmi málo nového. V podstate sa jedná o prerozprávanie toho ako sa Bree stala upírkou, ako sa snažili prísť s Diegom na niektoré klamstvá a veľkú časť knihy tvorí práve opis boja, ktorý Bree sledovala spoza stromu a dúfala, že sa nebude musieť do neho zapojiť. Výraznú úlohu zohrávajú hlavne vnútorné monológy a úvahy Bree, ktorá sa zamýšľa nad tým, prečo práve ona a podobne. Pokiaľ máte radi príbehy, ktoré sú skôr preplnené dynamickosťou, pri tejto knihe sa určite budete nudiť a budete na ňu proste nadávať. Myslím si, že táto kniha nesadne úplne každému, keďže je písaná skôr štýlom, aký sme mohli vidieť pri druhom dieli - Nove. Dlho dlho sa nič nedialo, až koniec knihy zrazu bum, posledné stránky super. Keďže sa jedná o novelu príbeh až tak nestagnuje a vy ho zmáknete aj za jedno popoludnie. Aj keď sa možno zdá, že má kniha len samé negatíva, vôbec to tak nie je. Za najväčšie pozitívum považujem, že sa autorka túto novelu nesnažila len zbytočne natiahnuť, ale že dopovedala čo mala na srdci. Taktiež nemám pocit, že by bola táto novela zbytočná a že sa iba jedná o marketingový ťah. 

Pokiaľ vám nevadia knihy, kde nie je napätia na rozdávanie a kde sa jedná o ľahký príbeh doplnený o emócie alebo ste fanúšikom Twilightu, v tom prípade po tejto knihe určite siahnite. Ja som dostala to, čo som zhruba aj čakala. Nemôžem povedať, že by bola kniha najlepšie dielko aké som kedy čítala, ale určite ho nehodnotím ako najhoršie. Bolo to také priemerné sympatické dielko, napísané štýlom aký sme mohli vidieť u autorky práve pri knihe Nov.

"Prevrátila som oči, hoci som bola taká vystrašené, až ma prekvapilo, že som vôbec schopná sarkazmu."

Knihe by som nakoniec udelila tri lajky. Pokiaľ ste ju nečítali a  tiež s ňou otáľate toľko čo ja, je najvyšší čas to zmeniť. Je to príjemné doplnenie celej série, na ktoré sa budete môcť pozrieť aj z pohľadu niekoho iného ako Belly. Možno tieto postavy vyzerajú podobne, ale sú úplne iné.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Knihu nájdete TU

3 komentáre:

  1. Páni, hne se musím jít podívat, jestli u nás tohle vyšlo. Protože jsem o této knize nikdy neslyšela :-O Upíří sága se mi líbila, takže bych po tom klidně sáhla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Četla jsem a přišla mi to jako příjemná novelka. Mě právě objasnila mnoho informací k třetímu dílu, takže mi to přišlo hodně užitečné :) Skvělá recenze

    OdpovedaťOdstrániť
  3. pekna recenzia, kniha moze byt zaujimava :)

    Pozyvam na giveaway o Bioderma balicek, stylove hodinky a 50€ voucher, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/11/mega-naj-naj-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť