piatok 14. novembra 2014

Hriešny zoznam - Joanna Bolouriová

Jedna žena, jeden rok a desať veľmi nemravných úloh!


Humorná kniha o tridsiatničke, ktorá sa rozhodne vyskúšať úplne všetko!


Skvele napísaná kniha plná humoru, ktorá nadväzuje na líniu kníh o Bridget Jonesovej, plná sexuálnej slobody. 

Phoebe Hendersonová je sympatická tridsiatnička. Asi pred rokom ju opustil priateľ, teda presnejšie – pristihla ho s inou ženou. A teraz je Nový rok a s ním prichádza predsavzatie. Phoebe si napíše zoznam. Hriešny zoznam desiatich vecí, ktoré by chcela v sexuálnej oblasti stihnúť. A práve toto rozhodnutie jej otvorí dvere nielen k poznaniu samej seba, ale aj k pochopeniu sveta mužov, pomôže jej zbaviť sa strachu a začať nový život.

Tí,ktorí sledujete aj môj Facebook, ste si možno všimli, že napäto čakám, zdieľa, predýchavám a lajkujem všetko, čo súvisí s Fifty shades. Túto sériu zbožňujem, teím sa na filmové spracovanie a erotiku v knihách nezavrhujem. Preto dávam šancu vždy aj iným spisovateľom, ktorí by dokonca mohli E. L. James tromfnúť (nikomu sa to zatiaľ nepodarilo). No nikdy neviete či sa vám do rúk nepritrafí nejaká iná kniha od úplne neznámej autorky, o ktorej ste ani nevedeli, že žije, no napriek tomu vie písať? Presne toto sa mi stalo pri knihe Hriešny zoznam. Kto vedel, že existuj nejaká Joanna, ktora vie tak dobre písať? No ja teda určite nie! Na jej knihu hriešny zoznam som sa veľmi tešila a bola som zvedavá, čo jej kniha ponúkne. Na moje (aj  vaše) šťastie, kniha bola napísaná skvelo, čítala sa dobre a ja som veľmi rada, že sa ju rozhodla spoločnosť Albatrosmedia vydať. 

"Rovnako ako každý rok, aj teraz sme mali v pláne ostať do polnoci relatívne triezve."

Phoebe Hendersonová je mladá, atraktívna žena, ktorá si myslí, že má dobrý vzťah a že jej nič nechýba - až kým nenačape svojho priateľa s inou ženskou! V tej chvíli sa jej život tak trochu obráti hore nohami a ona sa rozhodne, že si nedá na Nový rok tie staré, trápne predsavzatie, ktoré aj tak niky nič nezmenia, ale že skúsi niečo iné, nové a tak sa jej zoznam predsavzatí bude skladať z poriadne nemravných, sexuálnych úloh. Podarí sa jej ich všetkých splniť? Alebo ešte dokonca niečo viac? Môže sa na scéne úplne nečakane objaviť láska? 

Je úplne jasné, že sa to v poslednej dobe so sexuálnými knihami poriadne roztrhlo a tieto knihy tak nejako zaplavujú celý svet. V niektorých je ho požehnane, v niektorých menej, v niektorých tak akurát. Je ťažké určiť práve tú hranicu, ktorá určuje, či je ho v knihe už veľa alebo málo. Aj keď kniha Hriešny zoznam na prvý pohľad možno vyzerá, že sa v nej bude opäť raz všetko točiť len okolo sexu, pravda je úplne inde. V podstate je ho tam oveľa menej ako by ste predpokladali a aj keď sa Phoebe snaží plniť poctivo predsavzatia, neskôr sa to skomplikuje a príbeh sa bude uberať úplne iným smerom ako na začiatku. Tak nejako som už do začiatku tušila, čo sa stane a bola som mimoriadne rada, keď sa to podarilo. Kniha sa čítala dobre a aj keď sa nejaké výrazné prekvapenie nekonalo, nakoniec sa kniha vyvinula dobre, mnohí z vás podľa mňa budú spokojní najmä s koncom knihy, ktorý bol takým milým a zlatým ukončením celej série. Okrem toho sa kniha čítala super, plynulo išla dopredu, okrem tradičného ja - rozprávania, bola kniha obohatená aj o komunikáciu prostredníctvom mailov. Ani raz sa mi nestalo, že by som sa nudila, alebo mala pocit, že príbeh stagnuje.

"Prinútila ma sľúbiť, že o tom nikomu nepoviem  po zvyšok cesty si držala hlavu v dlaniach a šomrala čosi  celibáte a kláštore." 

Phoebe bola skvelá. Čakala som, že prvú polovicu knihy preplače za svojím frajerom, ktorý ju podviedol, no o ňom naopak ani nehovorila, radšej vždy zmenila tému, alebo si na neho len niekedy ponadávala. Celkovo zobrala tento fakt veľmi dobre a ja som sa mimoriadne potešila, že sa nebude jednať o ďalšiu umrnčanú hrdinku. Jednými z najvýraznejších postáv, ktoré budú pre dej veľmi dôležité, budú Lucy a Oliver. Lucy je Phoebina najlepšia, najvtipnejšia a najsarkastickejšia kamarátka, ktorá príjemne obohacovala celý dej a pomáhala Phoebe. Bola to poriadne bláznivá baba a ja som ju mala fakt rada, keďže sa na nič nehrala a bola taká svojská. Karty pravdaže zamieša aj Oliver, fešák, veľmi milý a láskavý, ktorého si podľa mňa ani nie je možné neobľúbiť. Bol proste úžasný, také zlatíčko. Na scéne sa objavilo kopec, kopec iných, aj lepších aj horších postáv, ktoré počas čítania spoznáte, no výrazne neovplyvnia dej ani dianie.

Páči sa mi predstava novoročných predsavzatí, sama som si robila plány dopredu (aj keď mi skoro nikdy nevyšli) a tak ma nadchla aj táto myšlienka. Najlepšie a tom všetko je, že aj keď má naša hlavná hrdinka tridsať rokov a môže sa zdať, že kniha nie je určená skôr mladším čitateľom, nikdy by ste naším postavám toľko netypli. Sprvu ma chytili obavy, či sa táto kniha hodí pre osemnásť ročne dievča a či ma neunudí,no veľmi rýchlo som pochopila, že je určená viacerým vekovým kategóriám. Jedná sa prevažne o romanticko - erotickú knihu, ktorá ponúka jednoduchý, no za to skvelý príbeh o hľadaní lásky a seba samej. Okrem dobre napísaného príbehu nájdete v knihe aj sympatické postavy a mnoho pekných myšlienok. Túto knihu vám určite odporúčam, pretože to nie je len ďalšie nezmyselné čítanie o samej erotike, ktoré máte chuť hneď na začiatku celé preškrtať. Kniha ponúka oveľa viac!

"Som rada, že na tom matraci bez obliečok, tvárou v tvár mužovi, vďaka ktorému najskôr opäť prepukne mor, som sa nezobudila ja."

Knihe nemám čo vytknúť, milo ma prekvapila, jej čítanie som si užila a určite vám ju všetkým len a len odporúčam. Pokiaľ hľadáte niečo romantické s nádychom erotiky, čo vás nebude nudiť, určite siahnite po tejto knihe!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

3 komentáre: